THEATER/DANS

Tournee: In een aantal Limburgse steden nog tot en met zondag het Limburg Festival, dat voorstellingen biedt uit onder meer Amerika (Paul Nathan & Cherry Bomb), Spanje (Iris), Rusland (Farces), Turkije (Sandimay), Australië (Neil Thomas), Frankrijk (La Compagnie en Pyramide Fanfare S.N.O.B.) en Nederland (De Federatie en Het Vervolg)....

Almere

Een drie meter hoge, afgeplatte berg van aarde ter grootte van een voetbalveld is het terrein voor de nieuwe voorstelling van Trajekt, Gaten in de polder. Vreemde wezens, een soort vloervolk, bewegen zich door gangetjes en in kamers en verrichten ondoorzichtige handelingen. Nog t/m 30 augustus, een doorlopende voorstelling van 18 tot 23 uur aan de Havendreef in Almere-Haven.

Amsterdam

De (NES)theaters presenteren van 31 augustus t/m 7 september in (ON)ze keuze voorstellingen uit het afgelopen seizoen, het meerendeel van en/of door vrouwen. Verder is geselecteerd 'Stories' van Grace Ellen Barkey (31 augustus, 1 september), 'House of Bamboo' door Harm van Geel e.a. (31 augustus, 1 september), 'Vampirella' door Sophie Hoeberechts (op 2 en 4 september), e.a. Toegang tot de dertien voorstellingen én het eindfeest biedt een festivalpas van vijf gulden. Zondag om 16 uur na de openingsvoorstelling X door Mirjam Bos, een discussie tussen Iteke Weeda, Amâda M'Charek, Mirjam Westen, Kinke Kooi en Lidy Six.

Courage voert de toeschouwer van 1 t/m 12 september door de gangen en kamers van de Stadsschouwburg in de locatievoorstelling De minnaar uit Noord-China. Een regie en bewerking van Margrith Vrenegoor, naar de gelijknamige roman van Marguerite Duras.

Robert Long heeft de 100ste geboortedag van George Gershwin aangegrepen om Nederlandstalige versies van zijn wereldberoemde liedjes op cd te zetten. Samen met Margriet Hermans en Greetje Kauffeld brengt hij een selectie: Uit liefde en respect . . . voor Gershwin, op 2 september in de Kleine Komedie.

Kopfsprung is een productie van Danswerkplaats Amsterdam op de vijfde verdieping van Vrieshuis Amerika aan de Oostelijke Handelskade. Door het duo Elshout/ Händeler en het geluids- en muziekcollectief Lucid Terror. Nog vanavond en vrijdag, en van 2 t/m 9 september om 21.30 uur.

Carline Brouwer, Heddy Lester en Wilfred Klaver wilden graag een keer samen een voorstelling maken. Dat werd De warme en de koude kant, een komedie van Jan de Groot, die zich afspeelt in de keuken van een Amsterdams eetcafé. Nog op 29, 30 en 31 augustus en vanaf 15 september alleen op maandag, in Extender, Haarlemmerdijk 46.

Fly Away, de kunstrevue van Arjan Ederveen zal drie maanden in het Nieuwe de la Martheater staan. Tot en met 2 september zijn er inspeelvoorstellingen van deze 'spirituele snippertrip', waarin de schilderes Ans Markus de rol van duivel speelt. Première 3 september. Het decor is van Rieks Swarte.

Op 31 augustus in Carré de première van Joe, De Musical. Met Stanley Burleson als de piloot en Vera Mann als zijn vriendin die zijn waaghalzerij verafschuwt. Mathilde Santing speelt een engel die de verongelukte Joe terug naar aarde stuurt.

Nog t/m zaterdag Om de liefde van Laurentia door Theater het Amsterdamse Bos. Met o.a. Mijs Heesen, Vincent Croiset, Maarten Wansink. De gratis toegankelijke voorstelling in het Openluchttheater van het Amsterdamse Bos begint om 21.30 uur.

Tot en met 7 september op het Westergasfabrieksterrein het Triple X festival met 25 theater-, dans-, muziekvoorstellingen en cross-overs daarvan. Op 3, 4 en 5 september danst Marie De Corte Mijn solo voor Marie (Vernietigd) van Marc Vanrunxt op muziek van Gorecki. Verder voorstellingen van Benoit Lachambre (6 en 7 september), Forced Entertainment (6 september) en Heather Woodbury (4 t/m 7 september).

In de Kleine Komedie van 3 t/m 6 september de Cabarestafette, de seizoensopening. Vier avonden 'aanstormend cabarettalent'.

Den Haag

De Appel herneemt Oud en Nieuw, geschreven en geregisseerd door Hubert Fermin. Met Carol Linssen en Mirjam Stolwijk. Het betreft niet zozeer een toneelvoorstelling maar een combinatie van performance en beeldende kunst. Voorstellingen van 1 t/m 6 september.

Eindhoven

Op initiatief van Stichting

Theaterplan spelen jongeren vanaf 15 jaar uit Vlaanderen en Brabant de voorstelling Voorheen Canterbury Tales. De regie is in handen van Jan van den Berg. Van 28 augustus t/m 5 september in de Stadsschouwburg Eindhoven.

Maasmechelen

De Koningsmoord van Pasolini verhaalt over een vader, grootindustrieel in Milaan, die gewend is de wereld naar zijn hand te zetten. Zijn inmiddels volwassen geworden zoon laat zich niet langer sturen en tornt aan diens machtspositie. Het Vervolg speelt 'De Koningsmoord' t/m 27 september op locatie in de voormalige scheepswerf St. Barbara. Première vanavond.

Rotterdam

De Rotterdamse Schouwburg laat ook dit jaar van 1 t/m 14 september in de Keuze van de Schouwburg 1997 zien wat de mooiste voorstellingen van afgelopen seizoen waren volgens hun. Wat theater betreft zijn dat 'Een sneeuw' door Het Toneel Speelt, 'Ashes to Ashes' en 'Vriend of vijand' door Toneelgroep Amsterdam, 'De Avonden' door Het Vervolg, 'HMA' door Toneelschuur Producties, 'Twee Stemmen' door Hollandia, 'Onder het melkwoud' door het RO Theater, 'Noordeloos' door De Federatie, ''t Stuk . . . dat stuk is' door Jongewaard, Kas en de Wolf, 'De Harmoniehof' door Annemarie Prins en tenslotte 'Mémoires uit de rijpingsjaren' door Waas Gramser. Als dansvoorstelling is geselecteerd 'Looking for Peter' door Gonnie Heggen, en jeugdtheater komt van 'Soms verdwaal ik in een draak' door Artemis en 'Voetstappen in de nacht' door Speelteater Gent.

Het RO Theater heeft Onder het Melkwoud van Dylan Thomas in reprise genomen. Een spel van stemmen en geluiden, dat een dorp in Wales tot leven roept. Guy Cassiers regisseerde. In het RO Theater in de William Boothlaan. t/m 12 september.

Velserbeek

Op 29 ('s avonds), 30 en 31 augustus in park Velserbeek het Velserbeekfestival, een open lucht festival met veel acts en voorstellingen (o.a. 'Sterk Water' door Telder).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden