Theater Agenda

Schone woorden, een solo door Warre Borgmans, muzikaal begeleid door Jokke Schreurs (gitaar). Borgmans vertelt anekdotes, deklameert gedichten, grapt en zingt....


Anna Karenina van Tolstoj is bewerkt door Jan-Jaap Jansen tot een toneelstuk voor Theatergroep de Kern. Met Marieke de Kruijf als Anna en Casper van Bohemen als de aantrekkelijke officier Wronski, die haar haar huwelijk met de veel oudere Karenin doet vergeten. Vanavond in Maassluis (Koningshof), vrijdag in Veghel (De Blauwe Kei), maandag première in Hoorn (Het Park), dinsdag in Sneek (CineSneek), 20 december in Zaltbommel (De Poorterij).


Forza Nero is een politieke horrorshow door Growing up in Public, met een tekst van Paul Feld. Nero de Antichrist neemt bezit van een christelijk meisje, dat met tegenzin op zijn troon terechtkomt. Met Daphne de Bruin, Carla Hardy en Sanne Vogel. Vrijdag en zaterdag (première) in Stadsschouwburg, Utrecht; 20 december in Zaandam (Zaantheater); 21 t/m 23 december in De Brakke Grond, Amsterdam.


Fantasten door de nieuwe theatergroep Fantasten gaat over een man en een vrouw, beiden kluizenaars, die ‘de geboorte van hun ego’ meemaken. Met Marle Brouwer en Bart Rijnink, in een eindregie van Titus Tiel Groenestege. Vrijdag (première) t/m zondag in Melkweg, Amsterdam; 21 december in Hof 88, Almelo en 22 december in Provadja, Alkmaar.


Bevroren beweging is een voorstelling in gebarentaal door de dove acteur John van Gelder. Hij brengt een schilderij van Hendrick Avercamp tot leven (Winterlandschap met ijsvermaak). Vanavond t/m zaterdag in Frascati, Amsterdam.


Memoires van een maagd door ONS (Overijssels Nieuwe Stroom) vertelt het verhaal van Maria, als mens. Van 15 t/m 17 december in de Grote Kerk, Enschede.


Merg, een tekst van Judith Herzberg door de Vlaamse groep De Roovers. Een man met leukemie gaat op zoek naar zijn broer, omdat hij diens beenmerg nodig heeft om te overleven. Is de broer (moreel) verplicht hem te helpen? Vrijdag in Eindhoven (Plaza Futura), 19 en 20 december in Amsterdam (De Brakke Grond), 21 december in Haarlem (Toneelschuur), 22 december tot slot in Dordrecht (Kunstmin).


Het Feuilleton, een theatersoap over een Rotterdamse familie, door Bonheur. Improvisaties door verschillende acteurs, onder leiding van regisseur Peter Sonneveld, die per sms, telefoon of email opdrachten geeft. Vanavond t/m zondag in theater Bonheur, Rotterdam.


Oresteia door Toneelgroep Amsterdam en NTGent is de volledige trilogie van Aischylos over de moord op Agamemnon en de wraak van zijn zoon Orestes. Vanavond t/m zaterdag in Stadsschouwburg, Utrecht.


August, August, August van Pavel Kohout door de Paardenkathedraal. Over een clown die ervan droomt een paardennummer te presenteren. Regie: Dirk Tanghe. Vrijdag in Arnhem (Schouwburg), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 19 december in Tiel (Agnietenhof), 20 december in Goudse Schouwburg, 22 en 23 december in Tilburg (Stadsschouwburg).


Maria Stuart van Schiller door het Nationale Toneel, met Mirjam Stolwijk als de strijdlustige Schotse koningin en Will van Kralingen als haar opponent, Elisabeth. Een regie van Erik Vos. Vanavond t/m 23 december in Compagnietheater, Amsterdam.


100% theater=100% leugen, een hommage aan Nieuw West. Met A Hard Day’s Night door Guido Pollemans, de ‘etudes’ Maria Boodschap & Neanderdal, en Ahab met muziek van Huba de Graaff, door Marien Jongewaard en Anne Stam. Van 20 t/m 24 december in Theater Kikker, Utrecht.


The Pillowman van Martin McDonaghs door de Theatercompagnie in regie van Maaike van Langen. Reprise. Over jeugdtrauma’s en de macht van verhalen vertellen. Met o.a. Tijn Docter. Vanavond en vrijdag in Utrecht (Theater Kikker), zaterdag in Zwolle (Odeon), 21 december in Arnhem (Schouwburg), 22 en 23 december in Haarlem (Toneelschuur).


Ajax van Sofokles door Noord Nederlands Toneel. Reprise van een overtuigende voorstelling over een waanzinnige Griekse strijder, en de pijn en wanhoop van oorlogsveteranen. Regie: Jos Thie. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Amsterdam (Stadsschouwburg), 19 t/m 23 december tot slot in Groningen (Stadsschouwburg).


Eco van Oscar van Woensel gaat over de poging een ‘Europees Ecologisch Bouwproject’ te realiseren, waar idealisme en economisch belang samenkomen, super-fun voor iedereen! Door Dood Paard, vanavond in Grand Theatre, Groningen en tot slot vrijdag in De Lieve Vrouw, Amersfoort.


Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die verhaal komt halen. Vanavond in Alphen a/d Rijn (Castellum Theater), vrijdag in Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Hardenberg (Voorveghter), maandag in Alkmaar (De Vest), dinsdag in Veenendaal (Lampegiet).


Moordwijven, solo door Loes Luca, naar Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond t/m 22 december in Oude Luxor, Rotterdam.


Me too - a sideshow is een objecttheatervoorstelling van Ulrike Quade over een Siamese tweeling. Vanavond in Groningen (Het Kruithuis), vrijdag in Wadway (Theaterkerk), 16 december in Purmerend (De Verbeelding).


Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver. Na Liefde en Hoop, nu Geloof. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Heerenveen (Posthuis), maandag in Enschede (Vrijhof), 19 december in Groningen (Grand Theatre) en 23 december in Arnhem (Schouwburg).


Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan een kinderjuf overliet. Zaterdag in Groningen (Kruithuis), maandag in Meppel (Ogterop), 20 december in Purmerend (De Purmaryn).


Abigail’s Party van Mike Leigh door theatergroep Het Vervolg gaat over een ‘gezellig’ avondje bij de buren, dat vreselijk uit de hand loopt. Reprise. Vanavond in Hengelo (Rabotheater), 15 en 16 december in Den Haag (Theater a/h Spui) en tot slot 20 december in De Vest, Alkmaar.

dans
Shangri La, Chinees dansspektakel met de Chinese ster Yang Liping en zestig andere dansers, muzikanten en zangers. Van 20 t/m 26 december in RAI, Amsterdam.

dans
Silent Screen van het Nederlands Dans Theater bestaat uit twee reprises: Toss of a Dice van Kylian en Silent Screen van Lightfoot León. Vanavond in Drachten (De Lawei) en tot slot 15 en 16 december in Den Haag (Lucent Danstheater).

dans
Notenkraker & Muizenkoning, een goede traditie van het Nationale Ballet, deze Hollandse interpretatie van het klassieke ballet op muziek van Tsjaikovski. Muzikaal begeleid door Holland Symfonia. Op 14, 16, 20, 23, 29 en 30 december. Matinees op 16, 17, 20, 23, 25, 30 en 31 december en 1 januari. In Muziektheater, Amsterdam.

dans
Sleepless van Nederlands Dans Theater II bestaat uit het gelijknamige ballet van Kylián, twee werken van Lightfoot León, Shuttes Shut en Subject to Change, en Flockwork van Alexander Ekman op muziek van o.a. Zizi Jeanmaire. Vanavond in Amsterdam (Stadsschouwburg), vrijdag in Amstelveen (Schouwburg) en tot slot 19 december in Nijmegen (Stadsschouwburg).

dans
Songs from the roof van Dick Hauser (muziek) en Sassan Saghar Yaghmai (choreografie) is gebaseerd op Sjostakovitsj’ liederencyclus From Jewish Folk Poetry, uitgevoerd door het Rubens Kwartet. Maandag in Stadsschouwburg, Amsterdam, 20 december in Zwolle (Odeon).

dans
Oak Sacre, dansconcert op muziek van Stravinsky en Bach, van Beppie Blankert en Bianca van Dillen. Uitgevoerd door zes dansers en de musici Gerard Bouwhuis en Cees van Zeeland. Op 20 en 21 december in Theater a/h Spui, Den Haag.

dans
It’s a beautiful world van Scapino Ballet Rotterdam bestaat uit werken die de choreografen Marco Goecke, Georg Reischl, Stephen Shropshire, André Gingras, Jaakko Toivonen en Ed Wubbe eerder voor Twools maakten. Vanavond in de Rotterdamse Schouwburg, zaterdag in Enschede (Twentse Schouwburg), 19 december in Venlo (De Maaspoort), 20 december in Sittard (Stadsschouwburg), 21 december tot slot in Breda (Chassé Theater).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden