theater agenda

Verdammt, ich lieb’ dich! van Anna Rottier (tekst, regie) is een ‘zoektocht naar vrouwelijke geweld’ met Ulrike Meinhof als inspiratiebron....


Othello van Shakespeare door het Nationale Toneel en Annette Speelt, in regie van Johan Doesburg. Met Thijs Römer als Othello en Michel Sluysmans als Jago, die de generaal aanzet tot een gruwelijke daad. Zaterdag in IJmuiden (Stadsschouwburg Velsen), dinsdag in Drachten (De Lawei), 8 november in Groningen (Stadsschouwburg), 10 november in Amersfoort (De Flint), 14 november in Hoorn (het Park).


Het meisje en de macht van Theatergroep Toetssteen gaat over de vrouw van de machthebber en het liefje van de dictator. Elf nieuwe auteurs laten elf first ladies aan het woord. Vanavond (première) t/m zondag, 8 t/m 11 november in Theater de Engelenbak, Amsterdam.


Ajax van Sofokles door Noord Nederlands Toneel. Herneming van een overtuigende voorstelling over een waanzinnige Griekse strijder, en de pijn en wanhoop van oorlogsveteranen. Regie: Jos Thie. Vanavond in Hoofddorp (De Meerse), vrijdag in Dordrecht (Kunstmin), dinsdag in Schiedam (Theater a/d Schie), 8 november in Hoogeveen (De Tamboer), 10 november in Delft (De Veste).


Eco van Oscar van Woensel gaat over de poging een ‘Europees Ecologisch Bouwproject’ te realiseren, waar idealisme en economisch belang samenkomen, super-fun voor iedereen! Door Dood Paard, vanavond t/m zaterdag in De Brakke Grond, Amsterdam; 10 en 11 november in Rotterdamse Schouwburg.


Sexual Perversity is een stuk van David Mamet, dat onder regie van Marcus Azzini, wordt uitgebracht door MTV en Rick Engelkes Producties. Met Johnny de Mol, Birgit Schuurman, Gijs Naber en Jelka van Houten. Over jonge verliefde mensen, losbandigeheid, trouw, vriendschap en verlatingsangst. Vanavond in Rotterdam (Oude Luxor Theater), vrijdag in Spijkenisse (De Stoep), maandag in Groningen (Stadsschouwburg), 8 november in Almere (De Metropole), 9 november in Weert (Munttheater).


Torquato Tasso, een toneelstuk van Goethe in een bewerking door ‘t Barre Land. Over esthetiek vs politiek, de kunst vs het leven. Vanavond t/m 11 november in De Snijzaal, Hoefijzerstraat 10, Utrecht.


Quarantaine van Huis aan de Amstel bestaat uit een tekst van Don Duyns, en filmbeelden die Jessica en Frank Gorter in Rusland maakten. Over een historisch niemandsland en de angst voor wat komen gaat. Vanavond t/m 18 november in het Rozentheater, Amsterdam.


Het leven een droom van NTGent is een (muzikale) bewerking van Pedro Calderón de la Barca, geënsceneerd door Johan Simons. Met muziek van Peter Vermeersch. Zondag in Rotterdamse Schouwburg, 7 november in Amsterdam (Stadsschouwburg).


Vaders!, een tragikomedie van Haye van der Heyden met Piet Römer, Nienke Römer, Hymke de Vries en René van Zinnicq Bergmann. Over relaties, (on)trouw en een vader die iets vraagt wat hijzelf nooit heeft gegeven. Regie: Wannie de Wijn. Vanavond in Enschede (Twentse Schouwburg), vrijdag in Deventer Schouwburg, zaterdag in Gorinchem (Nieuwe Doelen), 7 november in Laren (Singer Theater), 8 november in Venlo (De Maaspoort).


Schitterend gebrek, het boek waarmee Arthur Japin in 2004 de Libris Literatuur Prijs won, is voor theater bewerkt door Jurgen Delnaet en Lucas Vandervost van De Tijd. De vrouw die het hart brak van de jonge, verliefde Casanova, blikt als oude vrouw terug op het verleden. Vanavond in Breda (Chassé Theater), 3 november in Rotterdamse Schouwburg, 6 en 7 november in Groningen (Kruithuis), 9 t/m 11 november in Amsterdam (Brakke Grond).


Hemel boven Berlijn door Toneelgroep Amsterdam in regie van Ola Mafaalani is een bewerking van Wenders gelijknamige film. Over engelen en en aardse liefde. Zaterdag in Maastricht (Theater a/h Vrijthof), maandag in Den Bosch (Theater a/d Parade), dinsdag in Tilburg (Schouwburg), 8 en 9 november in Utrecht.


Drakengebroed van Gerardjan Rijnders laat de twee dochters van RAF-terroriste Ulrike Meinhof aan het woord. Door Marie-Louise Stheins en Antoinette Jelgersma van Het Nationale Toneel. Vanavond t/m zaterdag in Den Haag (Theater a/d Haven), 9 t/m 12 november in Amsterdam (Bellevue).


Moordwijven, solo door Loes Luca, naar het stuk Bombshells van Joanna Murray-Smith. Luca speelt vijf vrouwen die zich staande proberen te houden. Regie: Aad Ceelen. Vanavond in Tiel (Agnietenhof), vrijdag in Den Helder (De Kampanje), zaterdag in Groningen (Stadsschouwburg), dinsdag in Breda (Chassé Theater), 9 november in Zaltbommel (De Poorterij), 10 november in Wageningen (De Junushoff).


Vielfalt, een mengeling van acrobatiek, dans, illusionisme, slapstick, muziek en toneel, naar een idee van Jakop Ahlbom. Regie: Jeroen van den Berg. Zaterdag in Den Bosch (Verkadefabriek), 9 en 10 november in Utrecht (Huis a/d Werf).


Triple Bill - Geloof, Hoop en Liefde is een drieluik van Suver Nuver. Na Liefde nu Hoop: ‘waar is hoop uiteindelijk goed voor?’. Vanavond in Rotterdam (Lantaren/Venster), vrijdag in Almere (De Roestbak), zaterdag in Deventer (Bouwkunde), 8 november in Leiden (LAKtheater), 9 november in Amersfoort (De Lieve Vrouw).


Colette, solo van Josée Ruiter over de beroemde en ooit omstreden Franse schrijfster Colette (1873-1954), die een intense relatie had met haar moeder en haar eigen dochter aan de zorgen van een kinderjuf overliet. Dinsdag in Hoorn (Het Park), 9 november in Schoonhoven (De Bussel).


Odyssee - De wraak van de zee, Homerus’ epos in een bewerking van Peter Sonneveld en Lex Bohlmeijer. Een solo door Paul R. Kooij bij Bonheur. Vanavond in Utrecht (Stadsschouwburg), 9 november in Spijkenisse (De Stoep), 10 en 11 november in Rotterdam (Bonheur).


Zijde, solo door Porgy Franssen, die de geschiedenis vertelt van een Franse handelaar in zijderupsen. Een tekst van Alessandro Baricco, geënsceneerd door Dirk Groeneveld. Met muziek van David Dramm. Een Orkater-productie. Vanavond en vrijdag in Alkmaar (De Vest), 4 en 5 november in Nijmegen (Lux), 8 november in Zwolle (Odeon).

dans
Requiem for two chairs en Radio and Juliet is een productie van de Sloveense groep Maribor Danse i.s.m. Station Zuid. Met twee choreografieën van Edward Clug: Requiem, een solo in een boksring op Mozarts Requiem, plus een bewerking van Shakespeare’s liefdesdrama op muziek van Radiohead. Vanavond in Den Bosch (Theater a/d Parade), zaterdag in Dordrecht (Kunstmin), 9 november in Tilburg (Schouwburg).

dans
Niëllo, dansen van liefde en leven, jubileumproductie van het Internationaal Danstheater, dat 45 jaar bestaat. Met hoogtepunten uit het repertoire en nieuwe stukken. Vrijdag en zaterdag (première) in Utrecht (Stadsschouwburg), dinsdag in Uden (Markant).

dans
Portretten, drieluik van Danskern Utrecht, gebaseerd op het werk en leven van Rembrandt. Met choreografieën van Minke Elisa Brands, Iris van Peppen en Sabine Linz. Muziek: Han Otten. Vanavond t/m zondag(middag) in Huis a/d Werf, Utrecht.

dans
Ballast is een dansvoorstelling met acteur Jack Wouterse die met vijf professionele dansers de confrontatie aangaat. In een choreografie van Pieter de Ruiter en Eva Villanueva. Met teksten van Ko van den Bosch en (live)muziek van Harry de Wit. Dinsdag in Maastricht (Derlon Theater), 10 november in Goudse Schouwburg.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden