The Witches, Fish Tank, Silkwood, Pickpocket, The Frighteners

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Berend Jan Bockting
null Beeld geen
Beeld geen

The Witches (Nicolas Roeg, 1990)
Zaterdag, Veronica, 18.40 uur.

Door haar statuur en ijzige schoonheid is Anjelica Huston van nature al imponerend. Met de juiste hooghartige blik krijgt ze zelfs iets engs. Geen wonder dat ze gecast werd voor de rol van Miss Eva Ernst, de opperheks in The Witches. Roald Dahl was volgens zijn weduwe in zijn nopjes met de keuze: ook hij zag Huston het liefst als de voorzitter van de heksenvergadering, waarin ze een plan onthult om alle kinderen in muizen te veranderen.

undefined

Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 0.30 uur.

Andrea Arnold ontdekte de jonge hoofdrolspeelster van haar tweede speelfilm per toeval, toen ze in een treinstation stond te ruziën met haar vriendje. De destijds 17-jarige Katie Jarvis bleek perfect voor de rol van Mia, een verward, dromerig meisje dat in dit even subtiele als felrealistische drama voorzichtig haar weg zoekt in een uitzichtloze buitenwijk van Londen.

undefined

Silkwood (Mike Nichols, 1983)
Zaterdag, BBC 2, 2.00 uur.

Behalve dat Meryl Streep in 1983 al liet zien waarom we haar nu nog steeds een van de grootste levende actrices noemen, als vrouw die misstanden in een nucleaire fabriek openbaar wil maken, valt aan Silkwood vooral op dat de film over zo veel meer gaat dan de verloren strijd van een eenling tegen bedrog en onrecht. Mike Nichols (The Graduate, Carnal Knowledge) maakte er een complete zedenschets van een tijdperk van. Echtscheiding, drugs, driehoeksverhouding, vakbond, mondigheid van arbeiders en emancipatie zijn een paar van de thema's die van Silkwood een zo veel rijkere film maken dan een nucleaire thriller.

undefined

Pickpocket (Robert Bresson, 1959)
Zondag, TV5, 21.00 uur.

In de laatste beelden van Pickpocket van Robert Bresson vindt een arrogante zakkenroller plotseling gratie en nederigheid. In de gevangenis zegt hij tegen zijn vriendin: 'Wat een vreemde weg moest ik gaan om bij jou uit te komen.' Het is een veelgebruikt citaat geworden, waarmee Bressons bewonderaars en filmcollega's, waaronder Jean-Luc Godard (Eloge de l'amour) en Paul Schrader (American Gigolo), hun hommage aan de regisseur brengen.

undefined

The Frighteners (Peter Jackson, 1996)
Zondag, Fox, 22.00 uur.

Voordat Peter Jackson met zijn Lord of the Rings-trilogie het grote succesnummer van Hollywood werd, werkte hij in zijn geboorteland Nieuw-Zeeland aan een bescheiden maar verrassend oeuvre, met lowbudget-horrorfilms als Bad Taste en Braindead en het meesterlijke meisjesdrama Heavenly Creatures. The Frighteners was Jacksons eerste Hollywoodproductie. Een kassucces werd het niet, maar de cocktail van horror en zwarte humor is met een zichtbare dosis lol gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden