The Voice of Holland wint 47ste Televizierring

The Voice of Holland is de winnaar van de 47ste Gouden Televizierring. Dat is vrijdagavond bekendgemaakt tijdens het jaarlijkse live-gala vanuit theater Carré in Amsterdam. The Voice was voor de tweede keer genomineerd en wist dit jaar de meeste stemmen van het publiek binnen te slepen. Maar liefst 49 procent koos voor de RTL4-muziekshow. Ali B Op Volle Toeren en Wie is de Mol grepen naast de prijs. Volkskrant.nl was erbij, van de rode loper tot aan de roffel.

Wendy van Dijk, Marco Borsato, Martijn Krabbe, Angela Groothuizen en Winston Gerschtanowitz van The Voice of Holland na het winnen van de Televizier-Ring. Beeld anp
Wendy van Dijk, Marco Borsato, Martijn Krabbe, Angela Groothuizen en Winston Gerschtanowitz van The Voice of Holland na het winnen van de Televizier-Ring.Beeld anp

Het is de avond van de Nederlandse televisie. Werkelijk heel min of meer bekend Nederland is aanwezig. Vanaf 18:00 uur is de rode loper open, maar zoals het de BN'er betaamt, is iedereen fashionably late. Tussen half acht en half negen is het dan ook dringen. RTL-ster Wendy van Dijk struikelt nog net niet over de zojuist aangekomen Hart van Nederland-presentatrices, terwijl Goede Tijden acteurs proberen hun vriendin door de chaos naar de ingang te loodsen. 'Zo is dat 'r geworden? Heeft even geduurd hè? Mooi hoor', wordt er naar Ruud Feltkamp geroepen, soapster, met blijkbaar eindelijk een nieuwe vriendin. Fotografen schreeuwen WENDY, WENDY, MARCO, MARCO. NOG EVEN HIERHEEN KIJKEN.

Op volle toeren
Willeke Alberti, Corry Konings en Denny Christian hangen om Ali B. heen en zingen Nederlandse kneiters van weleer. De deelnemers aan de grote verrassing van vanavond, Ali B Op Volle Toeren, weten de sfeer er wel weer in te krijgen. Kim-Lian van der Meij noemt het ondertussen 'een spannende avond', terwijl Quincy Trustfull haar lange split aan de hongerige fotografen toont. 'Ik moet oppassen dat het niet te bloot wordt.' Carlo Boszhard zegt te hopen dat Matthijs van Nieuwkerk de prijs voor de mannen binnensleept, maar die blijkt later op de avond naar Ali B. te gaan. Boszhard, die de Ring twee jaar terug won voor de TV Kantine, laat nog even weten dat zijn ring inmiddels verroest is. 'Net als ikzelf'.

Erica Terpstra krijgt haar glimlach niet meer van haar gezicht. Zij behoort net niet tot de drie genomineerden voor de Televizierring, maar haalde verrassend wel de top vijf van populairste programma's van Nederland. Na de toer over de rode loper, schuift ze een gordijn opzij van de Carré-foyer en ziet het schouwspel vol verbazing aan.

Daar staat onder meer Irene Moors, die aan een verslaggever vertelt dat ze blij is dat ze een keer geen stress heeft. Ze is dit keer in het geheel niet genomineerd en De Grote Ring heeft ze al - samen met Boszhard. En als je de Ring al een keer hebt, kun je 'm nooit meer winnen. Ze gaat nog maar eens op de foto. En persbureau Novum en AT5's showbizzreporter Frank Awick staan klaar voor een gesprek. Op de achtergrond schuifelen onbekende Nederlanders gedwee achter de bekende Nederlanders langs. Het zijn programmamakers, mensen van achter de schermen die de stoelen in Carré mogen opvullen. De pers in koor: 'DOORLOPEN GRAAG'.

Het Klokhuis
De tv-show begint en de kinderprijs wordt uitgereikt. 'Na 12 jaar hebben we 'm!', schreeuwen de makers van Het Klokhuis nadat ze de Gouden Stuiver in ontvangst hebben genomen. Anita Witzier moest lang wachten, maar het informatieve jongerenprogramma slaat alles. Twaalf keer genomineerd zijn, dat is meer dan een generatie lang. Vervolgens is het de beurt aan de Zilveren Televizierring voor de mannen.

Matthijs van Nieuwkerk wordt het dus niet, al laat hij even daarvoor wel weten 'nog heel lang bij de publieke omroep te blijven', aanhoudende geruchten over een eventuele overstap naar RTL naar de prullenbak verwijzend. Ali B. is blij als populairste man, maar zegt in zijn toespraak dat de prijs eigenlijk aan Van Nieuwkerk toebehoort.

Dan de vrouwen. Eva Jinek reikt uit. 'De tv-wereld is een mooie, maar harde wereld. Je langdurig staande houden in die wereld is een vak apart. Een generatie jonge vrouwen droomt ervan om een van hen te zijn. De drie genomineerden: Wendy van Dijk, Linda de Mol en Yvon Jaspers.' Lullig voor het programma, maar de Televizier-Ster gaat naar Jaspers... die niet aanwezig is. 'Ze zit op een tropisch eiland'.
Wel leuk voor de Avro: de talent-award gaat naar Gerard Ekdom, 3FM-deejay en Avro-presentator van Fort Boyard en Toppop3. 'Joehoe, muziek is terug op televisie!'

En dan is het tijd voor de grote publieksprijs. De hele avond kan er al voor gebeld worden. Ali B. wist zich op opvallende manier tussen de drie uiteindelijke genomineerden te wringen en dat was tegen het zere been van veel critici. 'Zo lijkt het een prijs voor de tv-maker met de beste campagne', klonk het. Op deze avond is het voor Ali B. 'allemaal positief', zegt hij nu, maar nog zichtbaar vol ergernis over zoveel onrecht: 'Het wordt voor ons sowieso feest. Het gaat om positiviteit, een goed gevoel'.

Het grote woord
Epke Zonderland komt het statige podium op. Aan hem de taak om de Ring uit te reiken. Een echte spreker blijkt hij niet, maar charmant is het wel. Wat verlegen en stotterend komt het grote woord eruit: 'Met 49 procent van de stemmen is de winnaar van de Gouden Televizierring 2012 The Voice of Holland!' Uitzinnig van vreugde zegt Martijn Krabbé dat het een 'team-effort' is; 'het wordt een wisseltrofee', doelend op de makers van de talentenjacht van John de Mol's Talpa. De Mol zelf is niet aanwezig. Hij ging uit bijgeloof op vakantie, omdat hij de vorige keer dat hij op vakantie ging ook de Ring won. Krabbé is daar maar wat blij mee: 'Dames en heren, bedankt voor het stemmen. THE VOICE OF HOLLAND HEEFT DE RING!'

null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
null Beeld anp
Beeld anp
Erica Terpstra Beeld
Erica Terpstra
null Beeld anp
Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden