The Undateables & innige vriendschap

Johnny de Mol neemt gehandicaptentv over en Carice en Halina zijn 'superopenhartig' in nieuw boek

HARO KRAAK EN GIDI HEESAKKERS

Elke vrijdag Wat er goed was en wat wat minder deze mediaweek

Toen Carice van Houten (37) iets met Kees van Nieuwkerk (25) kreeg, was het wachten op een ongemakkelijk incestueus moment aan de tv-tafel van vader Matthijs. Dat moment kwam vorige week donderdag.

Carice van Houten en Halina Reijn mochten hun boek verkopen bij De Wereld Draait Door. Het heet Antiglamour en is volgens Halina met 'heel veel humor en zelfrelativering geschreven'. De dames waren 'toe aan meer zelf maken', zei Carice.

Het boek gaat over de innige vriendschap tussen de twee vrouwen en beslaat hun hele leven - 'van dood tot oogpotlood'.

Als één woord van toepassing was op het boek dan is het wel openhartig, of 'superopenhartig', zoals Halina zei. Zo openhartig zijn de dames dat Matthijs in bepaalde gevallen toch wel 'bijzonder geïnteresseerd' was.

Hoe openhartig openhartig kon zijn zagen we even later: beide vrouwen hadden zich - gekuist - laten fotograferen bij de gynaecoloog. Ze hadden dezelfde gynaecoloog, zo bleek. Ze deelden verder een therapeut, een tandarts, een dokter, een boekhouder en een agent. 'Het is heel symbiotisch.' Of de dames ook een bepaalde week in de maand deelden, bleef onbehandeld.

Iets te openhartig werd het toen Matthijs aan Carice vroeg of ze al eitjes had ingevroren. 'Zullen we het daar bij het kerstdiner verder over hebben?' Matthijs, met een rood hoofd: 'Touché.'

Terug naar die vriendschap, waar is die eigenlijk op gebaseerd? 'Wat ons heel erg bindt', zei Carice, 'is een soort existentiële eenzaamheid.' Even later voegde ze toe: 'Het niet-weten is altijd een bron volgens mij.'

Het was even stil. Toen zei ze: 'Ik lul mezelf weer helemaal vast.' Touché.

Ooit had Knoop in je Zakdoek het monopolie op gehandicaptentv. Die tijd voelt aan als de Middeleeuwen nu Johnny de Mol het stokje heeft overgenomen van Marnix Kappers als beschermheer van het genre. Programma's over handicaps zijn dezer dagen net zo all over the place als Gordon, prins van de voorgekauwde scène.

Het leukst is The Undateables van BNN, waarin jongeren met een beperking op date gaan. Donderdag verwarmde Nando (18) harten met zijn zoektocht naar een meisje zonder staartje.

Met datingcoach Judith vertrekt hij naar de disco. Op Benny Benassi's Satisfaction maakt hij kennis met Gillian. Raak. 'Ik ga jou nooit vergeten', zegt zij aan einde van de avond. 'Nooit.' Nando gaat op zijn knieën en vraagt haar nummer. 'Ja, ik wil het,' is het antwoord.

Er volgen parelmoeren dialogen in een sjiek restaurant. 'Ik heb iets meegenomen voor je, omdat ik je zo lief en zo leuk vind.' 'Wat lief, ik ben vereerd. Je bent geweldig.' 'Jij ook.' Ze grijpen elkaars handen. 'Hoe was het met jou?' 'Goed. Ik vind je echt lief.' 'Ik ook van jou.' 'Wat voor hobby's heb je eigenlijk?'

Na Nando's plaspauze vindt Gillian het tijd voor verkering. 'Gaat het niet een beetje snel? Zullen we even rustig aan doen, elkaar eerst leren kennen voordat we nog een stap verder maken?'

Hoewel hun zinnen ingestudeerd lijken en Nando's grootste hobby acteren is, weet je: hier is niks gespeelds aan. Gordon kan nog veel van gehandicaptentv leren.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden