The Twilight Saga: New Moon, Cast Away, Americano

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Beeld geen

The Twilight Saga: New Moon (Chris Weitz, 2009)

Net 5, 20.30-23.05 uur.

Het is een beetje de avond van de vervolgfilms. Al laat de ene vervolgfilm zich makkelijker afzonderlijk bekijken dan de andere. Veronica is toe aan deel 2 van Peter Jacksons Tolkienverfilming: The Lord of the Rings: The Two Towers. Die pakt de draad op waar deel 1 ophield. De verfilmingen van Stephenie Meyers jongerenbestsellerserie The Twilight Saga zijn eenvoudiger afzonderlijk te bekijken, hoewel ook in het geval van New Moon, het tweede deel uit de reeks, enige voorkennis behulpzaam is.

Want al snel bevinden we ons op een verjaardagsfeestje met vampiers; dat moet wel verkeerd aflopen, maar toch heeft Bella, de heldin die in Twilight verslaafd-verliefd werd op de beeldschone bloedzuiger Edward, zich door zijn familie laten overhalen om haar 18de verjaardag bij hen te vieren. Alles heel gezellig, tot ze zich snijdt bij het openen van een cadeautje en haar bloeddruppels voor een oververhitte stemming zorgen. Binnen de kortste keren ligt de kamer in puin en blijkt de vriendschap tussen mens en vampier allerminst vanzelfsprekend.

New Moon borduurt enthousiast voort op wat Twilight ook al interessant maakte: de versmelting van de vampiermythe met adolescentenbeslommeringen in een ingeslapen Amerikaans kuststadje. Alles is mogelijk en tegelijkertijd gaat het leven zo gewoon mogelijk zijn gangetje. Meer nog dan in het eerste deel wordt het vampirisme gekoppeld aan de menselijke strijd tussen lust en onthouding, tussen zelfverlies en onafhankelijkheid; wanneer Bella bij Edward om een beet blijft aandringen zodat ze werkelijk samen kunnen zijn, is het alsof ze gulzig om ontmaagding smeekt.

Cast Away (Robert Zemeckis, 2000)

RTL 7, 20.30-23.20 uur.

Wanneer FedEx-manager en controlfreak Tom Hanks in Cast Away na een vliegtuigcrash op een onbewoond eiland belandt, moet hij - de moderne mens in optima forma - zichzelf opnieuw uitvinden in de natuur. Zijn enige bezittingen komen van aangespoelde postpakketten, met onder meer een volleybal waaraan Hanks de naam Wilson geeft en waartegen hij zijn lange monologen houdt. Eén pakketje blijft de hele film ongeopend. Toen later aan regisseur Zemeckis werd gevraagd wat daarin zat, antwoordde hij: 'Een waterbestendige, op zonne-energie werkende mobiele telefoon.'

Americano (Mathieu Demy, 2011)

TV 5, 21.00-22.45 uur, Nederlands ondertiteld.

Hij is de zoon van Jacques Demy en Agnès Varda, twee grootheden uit de Franse filmgeschiedenis. En hij heeft een imposant cv als acteur; hij debuteerde op 5-jarige leeftijd in de hippie-film l'Une chante, l'autre pas van zijn moeder. En het leek hem een goed idee ook eens áchter de camera te kruipen. Resultaat: een roadmovie doorspekt met referenties aan de familie- en filmgeschiedenis van het gezin. En dat op basis van een verhaal over een man (Demy zelf) die na de dood van zijn moeder op zoek gaat naar haar verleden; ooit verliet zij namelijk man en kinderen. De reis voert naar Los Angeles en Mexico; de film heeft met onder anderen Geraldine Chaplin en Chiara Mastroianna een cast vol andere filmgezinsleden. Matig ontvangen door de kritiek, maar in veel opzichten boeiend genoeg.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden