The Sunshine boys, Daniël Arends, Jeugd Tweetakt

De favorieten en de aanraders van de redactie: André van Duin die schittert in een serieuze rol bijvoorbeeld, of lachbuien in museum De Hallen.

Kees Hulst en André van Duin in The Sunshine Boys. Beeld Leo van Velzen
Kees Hulst en André van Duin in The Sunshine Boys.Beeld Leo van Velzen

Theater: The Sunshine Boys

André van Duin (hoofdrol) en Jurrian van Dongen (bewerking) zijn de grote verrassingen in de theaterproductie The Sunshine Boys van Neil Simon. Van Duin speelt zijn eerste serieuze toneelrol alsof hij nooit anders heeft gedaan, Van Dongen maakte een frisse, spitse bewerking. Samen met een stijlvol acterende Kees Hulst geeft Van Duin gestalte aan de teloorgang van een beroemd revueduo in de jaren zeventig en de angst voor vergetelheid die bijna elke artiest kent. Grappig en ontroerend tegelijk.

Door DeLaMar Producties. DeLaMar Theater Amsterdam t/m 17 mei

Hein Janssen

Cabaret: Daniël Arends

In de eerste helft van Carte Blanche schiet cabaretier Daniël Arends met scherp op alles wat in zijn ogen nep is in de wereld, van tatoeages tot backpackers met dreadlocks en vrouwen met kort haar. Maar dan breekt hij een verhaal over zijn Gooise jeugd abrupt af en richt hij de meedogenloze blik ook op zichzelf en zijn beroepsgroep. Zo wordt vlammende standup comedy gecombineerd met een spannende (én muzikale) zoektocht naar identiteit.

Tournee t/m 12/6. danielarends.nl

Joris Henquet

Jeugd: Tweetakt-Kaap

Neem je kind mee de vochtige bunkers in van Fort Ruigenhoek, langs knap getrukeerde films, een ultra-trage ontspan-game en nepslakken met slijmsporen. Sta even stil bij het verdronken voetbalveld van multikunstenaar Benjamin Verdonck en bij de gebombardeerde broccoli in een korte film van Douwe Dijkstra. Niet ieder kunstwerk of installatie geeft zich even makkelijk prijs maar met een beetje moeite ontdek je tijdens het kunstenfestival Tweetakt-Kaap ondergronds nieuwe vergezichten. En anders amuseert het kroost zich altijd nog in een buitenballenbak, op skelters-met-aanhanger of met reuzenkapla, allemaal gedropt tussen de brandnetels van de Hollandse Waterlinienatuur.

Fort Ruigenhoek, Groenekan, tijdens weekenden en feestdagen t/m 31/5. www.tweetakt-kaap.nl

Annette Embrechts

Dans: La dame aux camélias

Een courtisane met tbc verlaat haar grote liefde onder druk van zijn vader en sterft aan zieke longen en een gebroken hart. Het verhaal van La Dame aux Camélias, een romantisch balletdrama pur sang van John Neumeier, is nogal drakerig. Maar de grote duetten, waarin het gevoel overheest, zijn een feest. Net als de pianomuziek van Chopin, de 450 verschillende kostuums en de ongebruikelijke vertelstructuur, met flashbacks en een ballet-in-het-ballet.

T/m 26 april (Nationale Opera en Ballet, Amsterdam)

Mirjam van der Linden

Fotografie: COR WAS HIER

Wie dacht dat hij Cor Jaring (1936-2013), voormalig havenarbeider en spierballenfotograaf, kende, moet Huis Marseille bezoeken. Daar wordt korte metten gemaakt met Jaring de macho, met zijn zwart-wit foto's van zeebonken en de patstrappers van de provobeweging. Fotograaf Sander Troelstra, die zijn collega in de winter van diens leven leerde kennen, mocht putten uit zijn persoonlijke archief, dat ondermeer nooit eerder vertoond werk uit Japan bevatte en ontroerende brieffragmenten.

Het avontuurlijke oeuvre van een Amsterdamse fotograaf, 1936-2013. t/m 28 juni, Huis Marseille, Amsterdam

Merel Bem

Beeldende kunst: God or terror or retro dog, solo Erkka Nissinen

De Fin Erkka Nissinen (1975) is een verrassend succesnummer binnen het nieuwe absurdisme dat bij een jongere generatie videokunstenaars hoogtij viert. Slordige decors, basale computeranimaties, dito acteerwerk, flauwe grappen - wie niet voortijdig afhaakt, ontdekt ook scherpe filosofische en maatschappelijke observaties. De Hallen toont vier video's en liet de kunstenaar een licht- en geluidshow maken rond een 'verborgen' deel van de collectie maken. Ook daar: kans op harde lachbuien.

De Hallen Haarlem, t/m 25 mei

Sacha Bronwasser

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden