Review

The Story of God is een mooie blik op Morgan Freeman

National Geographic verdiept zich in God. Wie beter dan Morgan Freeman kan de kijker meenemen.

Fragment uit The Story of God.

Om aandacht heeft God nooit verlegen gezeten, positief of negatief, maar dezer dagen heeft Hij een bijzondere PR-vriend gevonden in Morgan Freeman. Een landelijke campagne profeteerde deze week de komst van een nieuw programma van National Geographic, The Story of God. Ondertitel: With Morgan Freeman.

Op de poster zit de oude acteur kalm op een krukje, de handen in elkaar gevouwen, zalvend en een tikje spottend kijkt hij in de camera. Met zijn sproetjes, oorbellen, wijze wallen en zilvergrijze haar dat afsteekt tegen zijn donkere huid is hij zelf zowat een icoon, onsterfelijk.

De metagrap is natuurlijk dat geen mens zo verheven is als Freeman: hij speelde God al eerder in de film Bruce Almighty, vertolkt telkens de rol van nestor en als verteller van documentaires wekt zijn zware stem, behaaglijk krakend als een platenspeler, zoveel vertrouwen dat elk woord dat hij uitspreekt niets anders dan De Waarheid kan zijn.

Opgestegen

Om de grap nog wat aan te dikken, stuurde RTL Late Night bekende christen Arie Boomsma op Freeman af voor een 'exclusief interview', dat gek genoeg oogde als een doodgewoon promotiegesprekje, met de poster tussen de twee mannen in. De 78-jarige Freeman sprak de hoop uit dat zijn dood een mysterie zou worden, dat hij in een zeilboot zou stappen en zou verdwijnen. Waarop Boomsma zijn armen naar de hemel hief en zei: 'Opgestegen.'

Op een leven na de dood rekende Freeman niet, maar hij begreep wel waarom we er zo graag in willen geloven: omdat het grote niets onbevattelijk is voor ons gewone stervelingen.

Over dat hiernamaals ging zondagavond de eerste aflevering van The Story of God. Freeman reisde naar Israël, Mexico, Egypte en India om de beginselen van het geloof in de hemel en reïncarnatie te begrijpen en liet zich bijpraten over de laatste stand van zaken in de wetenschap, wat betreft onderzoek naar de ziel en onsterfelijkheid.

Fragment uit het gesprek dat Arie Boomsma had met Morgan Freeman voor RTL Late Night.

'Tall, dark and handsome'

Zo kwam hij tegenover een pratende robot met kunstmatige intelligentie te zitten die hem vroeg hoe hij eruit zag. 'Tall, dark and handsome', antwoordde Freeman. De robot had nog nooit iemand zo over zichzelf horen praten. 'I know', zei hij, 'I'm special.'

Af en toe kreeg je het idee meer naar de grote cultivering van Morgan Freeman te kijken dan naar het definitieve verhaal over zijn schepper. Toch was het al met al een fijne meanderende rondgang langs de wereldreligies, waarbij al te kritische vragen ontbraken en je je langzaam in de rationele en harmonieuze levensfilosofie van Freeman onderdompelde, gehypnotiseerd door zijn stemgeluid. Zie de overeenkomsten tussen mensen, niet de verschillen, leek elk item als een mantra te herhalen.

Het geloof in het hiernamaals draait uiteindelijk, filosofeerde Freeman terwijl hij in slowmotion Egyptisch zand uit zijn hand liet waaien, om de wens voort te leven in herinneringen, zoals hij zijn overleden broer herinnert. Het eeuwige leven - het is niet voor ons allemaal weggelegd, maar de profeet Morgan Freeman zullen we niet snel vergeten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden