The Specials zonder Jerry Dammers zijn geen Specials

Het had zo mooi kunnen worden die reünie van The Specials. Componist Jerry Dammers en zanger Terry Hall voor het eerst sinds 1981 samen op een podium. Kaarten voor de optredens in Engeland vlogen weg en tot op de dag van vandaag heb ik zelf ook in dubio gestaan: moet ik er heen of wacht ik af wat er in Nederland met The Specials gaat gebeuren.

Van alle bands die ik graag nog eens in originele bezetting bij elkaar zou zien, stond The Specials altijd op nummer 3, na The Smiths en Captain Beefheart & The Magic Band. Ik ben nog altijd dol op hun 2 albums en draai ze ook nog veel. En Ghost Town blijft natuurlijk een van de beste popsingles ooit gemaakt.

Een keer zag ik de Specials live. Eind 1980 samen met Madness en Raymond van het Groenewoud in de Jaap Edenhal. Een concert georganiseerd door Veronica, waarvoor dank. Ik herinner me nog goed hoe hele hordes ska-fans het podium opkwamen. En Hall maar roepen: 'pas op the stage is collapsing.'

Madness, The Specials, The Selecter en The Beat: leukere dansmuziek was niet denkbaar. Maar in de zomer van 1981, na die magistrale single Ghost Town was het ineens gedaan met The Specials. Ruzie en gedoe in de band deden Terry Hall, Lynval Golding en Neville Staple besluiten zelf een band op te richten: Fun Boy 3. Jerry Dammers, het genie van de band, maakte nog een paar geweldige singles en een niet zo'n geweldig album onder de naam Special AKA.

Maar The Specials kwamen niet terug.


Wel een soort fusie tussen leden van The Specials en The Beat, Special Beat en ook dat bleek een hartstikke leuke live-band. Dammers meldde in spaarzame interviews geen zin te hebben in nostalgisch terugblikken. Jammer, want je kunt ook weer niet beweren dat hij na The Specials zichzelf definitief op de kaart heeft gezet.

Goed, hij was even jungle-dj en doet nu iets met een jazz-band ter ere van Sun Ra. Maar het blijft gerommel in de marge.

Zonder Dammers geen Specials. Al was het maar omdat hij rechthebbende is van naam en logo. Maar in april 2008 bleken er ineens toch gesprekken gaande tussen Dammers en de rest. Zou het dan toch? Het leek er op, want er werd een behoorlijk ambitieuze tournee aangekondigd die in een vloek en een zucht was uitverkocht.

Alleen doet Jerry Dammers toch niet mee. In het net verschenen april nummer van Uncut doet Nick Hasted verwoedde pogingen in kaart te brengen wat er precies misging. Ik heb het stuk 3 keer gelezen, en helemaal precies begrijpen doe ik het nog altijd niet. Hasted mocht alleen met de andere Specials praten als hij niet met Dammers ging praten. Dat zegt genoeg lijkt me. Dammers is overigens nogal vaag in het stuk, dat naar ik begreep in allerijl geschreven is want het nummer van Uncut lag al bij de drukker. De komende tijd zal het hoe en waarom allemaal wel duidelijker worden. In ieder geval hielp het niet dat Dammers bleef volharden met zijn eis dat er ook nieuw werk op de planken moest worden gebracht.

Dood- en doodzonde is het wel en ik vermoed ook niet dat er in deze zaak nog een opening komt. Hoe dat nu zit met de merknaam The Specials, weet ik niet. Wel weet ik dat dit natuurlijk niet te verkopen is als The Specials.

De band die op gaat treden is een uitgebreide versie van de Fun Boy 3. Ook leuk, maar toch anders.

Natuurlijk, zanger Terry Hall maakte met zijn stem in The Specials het verschil. Maar Dammers schreef de liedjes en speelde geweldig orgel.

Echt heel slecht dat het niet gelukt is de band echt te herenigen. Ik ga dus niet naar de UK, en wacht hooguit met enige skepsis af of en hoe de band hier komt spelen.

Dan ga ik me nu maar verheugen op de reünie van Faith No More.

(geintje. Ik weet niet wanneer ze komen maar ik ben helaas verhinderd)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.