The Serenes *****

GIJSBERT KAMER

pop

The Serenes, Barefoot and Pregnant

Re Excelsior/V2

Zo heel veel klassieke rockplaten zijn er in Nederland niet gemaakt. Albums die staan voor een bepaalde tijd in de rock 'n' rollgeschiedenis en nog altijd even bijzonder klinken.

Revolution van Q 65 (1966) , Ivy Green van Ivy Green (1978), Mental Floss For The Globe van Urban Dance Squad (1989) en Palomine van Bettie Serveert (1992) hebben die status. Maar ook het album Barefoot And Pregnant van The Serenes is zo'n plaat waar door gitaarbands de laatste twintig jaar veel aan wordt gerefereerd.

Het album verscheen najaar 1990. De Amerikaans bands Pixies, Sonic Youth, R.E.M en de Britse Stone Roses maakten toen, een paar jaar voor de grunge-rage, de toonaangevende gitaarmuziek, en daar kwam ineens uit Joure, deze wonderschone plaat bij.

The Serenes hadden met Paul Dokter en Theo de Jong twee geweldige zangers/gitaristen met een geluid dat aansloot bij de bedwelmende ingetogen gitaarpop van The Feelies en toch heel origineel klonk.

De gitaristen speelden sierlijk om slechts een enkele keer tot uitbarsting te komen, zoals in het fraaie slotnummer Trip Down Memory Street. Het geluid was anders dan we uit die tijd Nederlandse rockbands uit de zogeheten Amsterdamse school (Claw Boys Claw, Fatal Flowers) gewend waren. Dromeriger en psychedelischer, zonder dat daar toetsen voor nodig waren.

Barefoot And Pregnant werd met lovende kritieken ontvangen en bleef ook in het buitenland niet onopgemerkt. Maar Dokter en De Jong gingen uit elkaar. En erger nog: het album was jarenlang niet verkrijgbaar.

Aan die cultuurhistorische misstand is nu een einde gekomen met deze prachtige heruitgave op Re, een sublabel van Excelsior. Bonus is een cd met niet eerder uitgebracht materiaal van Dokter en De Jong maar daar kom je eigenlijk niet aan toe. Het album zelf heeft daarvoor ook na al die jaren te veel te bieden.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden