The Proposal, Harry Potter and the Half-Blood Prince, Two Weeks Notice

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Sandra Bullock en Betty White in The Proposal van Anne Fletcher. Beeld -
Sandra Bullock en Betty White in The Proposal van Anne Fletcher.Beeld -

The Proposal (Anne Fletcher, 2009)
Net 5, 20.30-22.40 uur.

Sinds Sandra Bullock glansde als astronaut in Alfonso Cuaróns Gravity, kun je makkelijk vergeten dat ze ook een aantal alleraardigste rollen in romantische komedies op haar naam heeft staan. Net 5 belicht die kant van Bullocks carrière vandaag met twee films: later op de avond draait Two Weeks Notice (zie hieronder), voorafgegaan door het eveneens charmante The Proposal.

Romantische komedies als The Proposal klinken op papier vaak verschrikkelijk afgezaagd: altijd weer die knappe personages, die aanvankelijk overhoop liggen maar uiteindelijk verkikkerd in elkaars armen vallen. En altijd dezelfde verwikkelingen die dat traject hobbelig en komisch moeten maken. Onthulling hier, misverstand daar, terwijl je weet dat niets het verplichte happy end in de weg zal staan. Maar plaats twee leuke acteurs tegenover elkaar en de materie gaat sprankelen.

Dat gebeurt in The Proposal, waar Bullock de extreem bazige redactrice Margaret speelt. Ze moet trouwen met haar assistent Andrew (Ryan Reynolds) om te voorkomen dat ze als Canadese immigrant de VS zal worden uitgezet. 'Jij bent allergisch voor pijnboompitten en het hele scala van menselijke emoties', zegt Andrew vlak voordat ze samen naar Alaska gaan om, als zogenaamd kersvers liefdespaar, de 90ste verjaardag van zijn oma bij te wonen. Precies voor die laatste allergie blijkt Alaska het perfecte kuuroord. Ter plekke ontdooit ze langzaam, terwijl ze een hondje uit de klauwen van een arend redt (in ruil voor haar telefoon, echt waar), poedelnaakt tegen de al net zo blote Andrew botst, en samen met hem ten overstaan van zijn complete familie een idioot verlovingsverhaal verzint. Het zou allemaal zó stom kunnen zijn; ook de ceremonieel bedoelde natuurdans die Margaret uitvoert met oma (Golden Girl Betty White) en de scène waarin haar borsten zoekraken in een antieke trouwjurk zijn theoretisch tenenkrommend materiaal. Maar Bullock en Reynolds gooien zo veel plezier in de strijd en timen hun dialogen zo goed, dat je er tóch steeds weer om moet lachen. Wat natuurlijk ook aan Anne Fletchers capabele regie te danken is.

Wall Street / Wall Street: Money Never Sleeps (Oliver Stone, 1987/2010) RTL 7, 20.30-23.05 / 23.05-01.35 uur.

'Hebzucht is goed.' Hoewel bedoeld als een cynische blik op het economisch systeem, lijkt de lijfspreuk van beurstycoon Gordon Gekko (gebaseerd op de veroordeelde ex-bankier Michael Milken, fenomenaal gespeeld door Michael Douglas) een hele generatie gesjeesde beursmedewerkers te hebben geïnspireerd. Dat maakt Wall Street - ook met Charlie Sheen, als Gekko's volgeling - een nog relevantere film dan hij al was. Op de golf van de kredietcrisis kwam vier jaar geleden een aardig vervolg, dat eveneens vanavond wordt uitgezonden en waarin wederom een jonge beursmedewerker (Shia LaBeouf) zijn geweten getest ziet.

undefined

Harry Potter and the Half-Blood Prince (David Yates, 2009)
Veronica, 20.30-23.35 uur.

De zesde Harry Potter-film, gebaseerd op het voorlaatste Potter-boek van J.K. Rowling, is een van de beste uit de reeks. Het universum van Potter is opnieuw duisterder dan in de voorgangers, met grimmige politieke complotten en steeds serieuzer griezelwerk. Gelukkig wordt die spanning af en toe onderbroken voor puberperikelen en grapjes.

Two Weeks Notice (Mark Lawrence, 2002)
Net 5, 22.40-00.50 uur.

Zij is de idealistische eenzame advocate, hij de almachtige rijke vastgoedhandelaar die haar als raadsvrouw aanstelt. Sandra Bullock en Hugh Grant zijn aangenaam als opposanten die elkaar uiteindelijk niet kunnen ontlopen in deze niet verrassende romantische komedie - maar is dat in dit genre niet juist de bedoeling?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden