The Philadelphia Story, Side Effects, Lourdes

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Beeld uit Lourdes. Beeld .
Beeld uit Lourdes.Beeld .

The Philadelphia Story
(George Cukor, 1940)

Zaterdag, BBC 2, 15.40 uu

Als Katharine Hepburn wil hertrouwen met een saaie kolenboer, probeert haar cynische ex-man Cary Grant de bruiloft te verstieren. Even scherpe als sierlijke huwelijkskomedie over de zeden van de Amerikaanse upperclass, gebaseerd op het gelijknamige toneelstuk van Philip Barry. James Stewart won een Oscar voor zijn rol als gladde maar charmante societyjournalist, en ook Hepburn en Grant spelen onvergetelijk.

Side Effects
(Steven Soderbergh, 2013)

Zaterdag, RTL 5, 20.00 uur

Ablixa. Zoloft. Effexor. In Side Effects zijn het de toverspreuken van de moderne tijd. Spreek ze uit bij een apotheek en weg zijn de angsten en onzekerheden. Maar als iets te mooi lijkt om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo. En dat leert Emily Taylor (Rooney Mara) - een jonge vrouw met een depressie - nadat de grond onder haar voeten is weggeslagen. Psychologische thriller, zo gladjes en visueel aanlokkelijk, dat je dat pas doorhebt als je er middenin zit.

Killing Them Softly
(Andrew Dominik, 2012)

Zaterdag, RTL 5, 22.10 uur

Jackie Cogan (Brad Pitt) is een welbespraakte huurmoordenaar die de overvallers van een illegaal kaartspel moet omleggen. De overvallers, een wanhopige junkie en een allround sufkop, werken op hun beurt voor een lokale sjacheraar in een van de meest vervallen buurten van New Orleans. Dominik trekt een overtuigende wereld op die louter lijkt bevolkt door bange, eigengereide mensen - met glansrollen van James Gandolfini en Ray Liotta. Een anti-gangsterfilm is het, die de toeschouwer én het gangstergenre verward achterlaat.

Lourdes

Lourdes
(Jessica Hausner, 2009)
Zaterdag, NPO 2, 23.40 uur

Iedereen die naar Lourdes gaat, worstelt met dezelfde kwesties. Wat moet je doen om door God te worden uitverkoren? Zelfs Christine, een frêle dertiger (Sylvie Testud) die door haar ziekte grotendeels verlamd is geraakt, twijfelt. De Oostenrijkse Hausner voerde ter voorbereiding talloze gesprekken met theologen en met de bisschop van Lourdes en verkreeg uiteindelijk toestemming om in het bedevaartsoord zelf te filmen. De realistische setting geeft de film extra kracht. Het is een merkwaardige, geïsoleerde wereld, door Hausner streng in beeld gebracht.

The Last Castle
(Rod Lurie, 2001)
Zondag, BBC 1, 00.30 uur

De typische filmgevangenisdirecteur is een barbaar onder een bedrieglijk laagje beschaving. Kolonel Winter (James Gandolfini) voldoet in The Last Castle grotendeels aan deze beschrijving. Ook typerend voor het genre: de directeur komt lijnrecht te staan tegenover een heldhaftige gevangene (Robert Redford) . Zie daar twee voortreffelijke acteurs die het vuur warm houden tot in het laatste half uur de remmen eindelijk los gaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden