The Outlaw Josey Wales, Monsieur Lazhar, Rain Man

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
The Outlaw Josey Wales. Beeld .
The Outlaw Josey Wales.Beeld .

The Outlaw Josey Wales
(Clint Eastwood, 1976) Zaterdag, FOX, 20.20 uur.

Eigenlijk zou scenarist Philip Kaufman de regie van deze wraakwestern op zich nemen. Maar al voor de opnamen begonnen , had hoofdrolspeler Clint Eastwood de taak van hem overgenomen. Kaufman toog voortdurend naar een plek om een zonsopgang te filmen; dat getreuzel werkte Eastwood zo op de zenuwen dat hij het shot zelf op film vastlegde. De regisseursvakbond was woest, maar hé, niemand weet tenslotte meer van eenzame revolverhelden die door het Wilde Westen trekken dan de meester zelf.

Monsieur Lazhar (Philippe Falardeau, 2011)
Zaterdag, NPO 2, 23.45 uur.

Een schooljuf pleegt zelfmoord, midden in het klaslokaal, en wordt vervangen door de Algerijnse vluchteling Bachir Lazhar, die zich beroept op een verleden als docent. Monsieur Lazhar, naar een theatermonoloog, is op de confronterende openingsscène na weinig schokkend, maar regisseur Falardeau bezit een timmermansoog voor kleine tegenstellingen, vooroordelen en nuances die het menselijk handelen kleuren.

Rain Man (Barry Levinson, 1988)
Zaterdag, Eén, 21.20 uur.

Ja, Rain Man gaat over een man met een autismestoornis (één van de vier Oscars die de filmhit binnensleepte was voor vertolker Dustin Hoffman), maar bovenal is het een klassieke, gladjes geregisseerde roadmovie, waarin het doel van de reis die de twee hoofdpersonages samen maken minder belangrijk is dan hun persoonlijke ontwikkeling. Dat geldt hier vooral voor het personage van Tom Cruise, die als Hoffmans materialistisch ingestelde broer gaandeweg ontdekt dat het leven meer biedt dan dure sportauto's.

Cross of Iron (Sam Peckinpah, 1977)
Zaterdag, BBC 2, 1.05 uur.

Gewaagd (anti-)oorlogsdrama met de fantastische James Coburn als Duitse Feldwebel, die in 1943 aan het Oostfront rond de slag om Stalingrad inziet dat er geen eer meer valt te behalen. Hauptmann Maximilian Schell denkt daar heel anders over. Het genuanceerde beeld dat geweldfilmspecialist Sam Peckinpah schetst van de Duitsers kwam destijds bij sommigen hard aan; nooit eerder vertelde een film tot dat moment uitsluitend vanuit Duits perspectief over de Tweede Wereldoorlog.

De sterkste man van Nederland (Mark de Cloe, 2011)
Zondag, NPO 3, 15.30 uur.

Gemoedelijke doch tikje cartooneske kinderfilm over Luuk, die zijn vader alleen kent uit de sterke verhalen van zijn moeder.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden