The Nixe en De Kift op vinyl

De postbode moest er weer ouderwets voor aanbellen: een pakketje op elpee-formaat. Kijk, daar word ik nou blij van. Een echte elpee, in een klaphoes. The Nixe Complete 1980-1981 Recordings by the first Dutch All-Girl Punkband! heet de plaat en als je hem openklapt zie je tussen een prachtige collage foto's en memorabilla van The Nixe een informatieve tekst van Utrechts eigen punk archivaris Jeroen Vedder. In het Engels uiteraard, want dit historische document moet natuurlijk ook buiten de landsgrenzen verspreid gaan worden.

In de liner-notes memoreert Vedder onder meer die prachtige Paas-zondag dit jaar toen de meiden van de Nixe na een kwarteeuw weer eens optraden in het Utrechtse Ekko, waar ik ook al eerder over schreef. Ik hoopte toen dat het oude materiaal weer beschikbaar zou komen, en dat is er nu dus. En juist de keuze voor vinyl vind ik goed. In 1980-1981 bestonden er nog geen cd's en wil je echt tegemoet komen aan nostalgische gevoelens, dan moet je de geluidsdrager daar zoveel mogelijk op afstemmen.

Zo was ik vorige week ook al zo blij toen de nagemaakte 7" van de Teenage Kicks EP van The Undertones binnenkwam die ik bij Rough Trade Shop besteld had. De muziek had ik natuurlijk al, maar de fold out sleeve in ware grootte in handen hebben, deed me toch wat.

Deze elpee heb ik nu al vaker gedraaid dan ik met een eventuele cd zou doen. En voor de geluidskwaliteit hoeven ze ook geen cd ervan te maken, want die is brak, uiteraard, maar ik word toch iedere keer blij van die heerlijk onbevangen, valsgespeelde maar altijd catchy punkliedjes.

The Nixe brachten 1 ep uit in 1981, de andere liedjes komen van compilatie-elpee's en singles, en er staan twee liv-opnamen uit de Kasbah in Maarssen op waaronder heel gepast Boring City. Je zit de paar verdwaalde punks al voor je in het zaaltje.

Nostalgie? Ja, wellicht maar wel het soort nostalgie wat ik ten enemale miste in de uren die de VPRO besteedde op tv vorige week besteedde aan 50 jaar Nederpop. Aan alles kon je zien dat er naar was gestreefd zo veel mogelijk kijkers voor zo weinig mogelijk geld naar de buis te halen. "Grote Namen Moeten We Hebben". Het enige wat de VPRO wat mij betreft bewees is dat ze met Eric Corton en Leon Verdonschot een paar prima presentatoren in huis hebben. Die live-registratie uit de HMH had meer weg van een marathonuitzending Hollands Glorie en was indien uitgezonden door de Tros, Avro of NCRV waarschijnlijk weinig anders geworden.

Ik bedoel maar: afsluiten met Bløf! Volgens mij heeft de VPRO nog nooit een plaatje van de Zeeuwse band gedraaid, en nu wel heel belangrijk over de groep van het 'onbeperkt Zeeuwse mosselen eten' (Nico Dijkshoorn) doen.

Veel leuker was donderdag die quiz, al was het maar omdat daar een paar historische opnamen in te zien waren die naar meer smaakten. Van de punkband Ivy Green bijvoorbeeld of van de punk-platenzaak No Fun van Hansje Joustra. Wat had ik daar graag meer van gezien.

In betere omroepjaren had de VPRO zich al lang sterk gemaakt voor een documentaire over 50 jaar tegencultuur in plaats van slaafs achter net coördinatoren achter te lopen.

Wat had ik graag een documentaire over punk en postpunk in Nederland gezien. Maar goed we fantaseren met deze elpee van de Nixe nog even lekker door.

En komen dan uit bij De Kift (over wie in de recente Oor trouwens een fijn dubbelportret met The Ex te lezen valt). Ook De Kift omarmt het aloude vinyl want gisteren verscheen er een persbericht over het De Kift Singles Project. De komende maanden brengt de band vijf split-singles met buitenlandse bands uit waarop de bands een liedje van elkaar spelen.

De eerste, De Kift samen met Calexico verschijnt vandaag in een oplage van 1000. Er volgen nog singles met Zita Swoon, Franz Ferdinand, De Rondo's en Monofocus. Het lijkt me bij voorbaat al prachtige collector's items, die ik in ieder geval ga verzamelen.

Wie weet is vanavond bij Calexico de eerste al te koop.

O, wellicht is het te veel gevraagd, maar is het ook mogelijk die historische Utreg-punx ep, die op de binnehoes van de Nixe elpee staat afgebeeld ook opnieuw uit te brengen? Gewoon in een kleine oplage voor liefhebbers voor wie 50 Jaar Nederpop meer betekent dan meehossen met Jan Akkerman, De Dijk en Bløf?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.