The New York Times

In zeven uur richtte de zee enorme schade en menselijk leed aan op de kusten van de Indische Oceaan. Hoe onvoorstelbaar ook, in de toekomst zullen zulke rampen nog gruwelijker zijn....

De wereld heeft al een forse toename gezien van zulke 'natuurlijke' rampen - van ongeveer honderd in het begin van de jaren zestig tot vijfhonderd per jaar sinds begin van 2000, zegt Daniel Sarewitz, hoogleraar wetenschap en samenleving aan de Arizona State University. Dat komt niet doordat aardbevingen en tsunami's en andere calamiteiten omvangrijker zijn of frequenter voorkomen. De verandering zit 'm in de manier waarop en waar mensen leven, en de wijze waarop ze daarop reageren.

Door nieuwe technieken, of omdat armoede daartoe dwingt, zijn armen en rijken in drassige vlakten of woestijnen gaan wonen, of op te steile hellingen, waardoor grote kwetsbare steden op breuklijnen ontstonden. In die zin zijn catastrofes evenzeer te wijten aan menselijke keuzen als aan geologie of hydrologie.

Kerry Sieh, een seismoloog bij het Californische Instituut voor Technologie in Pasadena, heeft jarenlang de rijkste en de armste gebieden bestudeerd waar aardbevingen het meest voorkomen.(. . .) Het verschil tussen rijke en arme landen, zegt Sieh, was dat de rijke hun bouwmethodes verbeterden en hun politieke systemen aanpasten om beter het hoofd te kunnen bieden aan onvermijdelijke rampen.(. . .)

Deskundigen op het gebied van aardbevingen wijzen op het zogeheten 'seismische gat' als een methode waarmee kan worden aangegeven hoe rijke en arme steden het aardbevingsgevaar benaderen.(. . .) 'Teheran is een stad met de omvang van Los Angeles, met breuklijnen zoals onder Los Angeles', zegt Sieh. 'In LA zal een beving met 7.5 op de schaal van Richter vijftigduizend mensenlevens kosten. In Teheran, meer dan een miljoen.'(. . .)

Desalniettemin richten gekozen autoriteiten en organisaties belast met rampenbestrijding zich meer op reageren dan op het verminderen van de kwetsbaarheid van samenlevingen, meent Brian Tucker, een geofysicus en hoofd van GeoHazards International.(. . .) Hij wijst op een onderzoek waaruit blijkt dat 10 procent van het geld dat overheden en instituten zoals de Wereldbank uitgeven, wordt besteed aan preventieve maatregelen.(. . .) Sieh heeft er weinig vertrouwen in dat rijke landen ooit het nut van preventie zullen zien. Zelfs nu mensen steeds meer kunnen voorspellen, hebben zij een blinde vlek voor bepaalde onvermijdelijke rampen. Of omdat ze zich over een te lange periode voordoen, zoals de opwarming van de aarde, of omdat ze zelden voorkomen, zoals tsunami's.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden