The New York Times weet het al: Amsterdam wordt het nieuwe financiële centrum

Na de Brexit zijn de dagen van Londen als het financiële hart van de wereld geteld. Wie wordt de opvolger van de City en mag binnenkort een bataljon bankiers verwelkomen? Dat zou weleens Amsterdam kunnen zijn, schrijft New York Times-columnist James B. Stewart.

Londen. Beeld afp

Het zal misschien even duren - vijf tot tien jaar - maar uiteindelijk zullen internationale banken door het wegvallen van het 'Europese paspoort' verkassen van Londen naar een andere plek. Steden in Europa zijn al druk aan het lobbyen om in aanmerking te komen voor die positie.

Maar aan welke eisen moet zo'n nieuwe locatie voldoen? Columnist Stewart sprak met experts en kwam tot het volgende lijstje: allereerst is het essentieel dat het een Engelssprekend land betreft, om zo een internationale beroepsbevolking aan te kunnen trekken. Goede wegen en een goed netwerk van openbaar vervoer zijn ook belangrijk, naast luxe kantoorruimtes en woningen. Experts benadrukken tevens dat de aanwezigheid van goede scholen, restaurants en een breed cultureel aanbod doorslaggevend kunnen zijn. En dan is er nog een laatste eis, namelijk dat de stad in kwestie een bepaalde energie en openheid in zich heeft om die toestroom van goedbetaalde, competitieve Londense City-Wall Street-jongens aan te kunnen.

Kanloos

Toezicht, daar zijn wij Hollanders anno 2016 goed in. Nederland, het strengste jongetje van de klas, kan het vergeten een deel van de welvaart van de City over te nemen. Lees hier de brief van de dag.

Zuidas in Amsterdam. Beeld anp

Bonussen

New York Times-columnist Stewart legde alle Europese steden langs de meetlat en kwam tot de volgende conclusie: Amsterdam scoort de meeste punten. 'Niet alleen spreekt 90 procent van de Nederlandse bevolking Engels, ze spreken het vaak beter dan de Engelsen zelf,' aldus Stewart. 'De scholen behoren tot de beste van Europa en er zijn tal van locaties om Engelstalig onderwijs te volgen. De stad heeft een prachtige architectuur, mooie huizen, pittoreske grachten, goede restaurants, een breed aanbod van muziek en theater, en een bruisend nachtleven.' En, niet onbelangrijk, Amsterdam heeft 'een kosmopolitische en tolerante houding, gecultiveerd door de eeuwen heen als wereldwijd handelscentrum.

Er is alleen één probleem, schrijft The New York Times. 'Zwaar geraakt door de financiële crisis heeft Nederland besloten de bankiersbonussen te beperken tot maximaal 20 procent van het jaarsalaris. Veel strenger dan het vanuit Brussel voorgestelde bonusplafond. 'Meerdere bankiers vertelden mij dat ze niet van plan waren naar Amsterdam te verhuizen als die regel niet wordt aangepast. Of zoals een bankier het verwoordde: 'Ik zou graag naar Amsterdam verkassen, maar ik denk niet dat we daar gewenst zijn.'

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wees donderdag ook al op het strenge Nederlandse beloningsbeleid. 'Voor veel bedrijven zijn we een uitstekende poort naar Europa, maar het grote centrum van zakenbankieren wordt Amsterdam niet', zei voorzitter Chris Buijink van de bankenkoepel bij EenVandaag.

Steden als Frankfurt, Wenen en Dublin doen het ook goed. Niet onbelangrijk om te vermelden: zou Londen meedoen aan de ranking, dan eindigt de stad boven Amsterdam met drie punten meer.

'Veel bedrijven verhuizen van Londen naar Amsterdam na Brexit'

De Brexit geeft Amsterdam als internationaal zakencentrum mogelijk een zetje in de rug. Lees het artikel hier.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.