The New Tantra

Per abuis is in het Magazine van 26 januari een ruwe versie van onderstaand artikel meegenomen. De hoofdredactie betreurt deze vergissing. De correcte versie kunt hier lezen.

Wim de Jong

Behalve uit wat vage, altijd besmuikt vertelde verhalen over een impulsief bezoek aan een parenclub, over die ene keer dat ze aan partnerruil hadden gedaan, per ongeluk bij een hoer waren beland of op een kinky manier waren vreemdgegaan, wist ik tot voor kort amper iets van de manieren waarop de getrouwde of samenwonende stellen in mijn vrienden- en kennissenkring het in hun seksleven spannend en gevarieerd houden - als er in al die langjarige relaties van ze überhaupt nog veel wordt gehunkerd, gefantaseerd en gevreeën.

Dat collectieve stilzwijgen werd onlangs op indringende wijze doorbroken, toen op een verjaardagsfeest van een familielid de knapste vrouw in het gezelschap ineens over The New Tantra, ofwel TNT, begon. Een betrekkelijke nieuwe, en in Nederland ook nog goeddeels onbekende leer op het gebied van seks en spiritualiteit, die A. en haar man F. dusdanig in zijn greep heeft gekregen dat ze inmiddels niets liever doen dan tantrisch vrijen. En nee, dus niet alleen meer met elkaar, maar ook met stellen en singles die TNT eveneens zijn toegewijd. Het verruimt niet alleen hun plezier in bed, het is ook een optioneel onderdeel van hun TNT-lesprogramma, bedoeld om jaloezie en onzekerheid uit te bannen.

Via een Facebook-netwerk, met 1200 aangesloten vrienden, staan TNT'ers in nauw contact met elkaar en worden er regelmatig ook workshops georganiseerd waarin ze zich seksueel en spiritueel verder ontwikkelen en naar nieuwe levels kunnen doorgroeien. F. is er van een geharnaste heteroseksueel door in een bi-man getransformeerd. Terwijl echtgenote en moeder van drie kinderen A. er op haar beurt geen moeite meer mee heeft om het met andere TNT'ers van het vrouwelijk geslacht te doen. Een vrijpartij onder gelijkgestemden kan ook rustig uren duren - als 'rustig' er tenminste het juiste woord voor is. Een tantrisch full body-orgasme, begreep ik, is per slot van rekening zoiets als een orgasme dat 20 minuten lang kan duren, waarbij 'je hele lijf vibreert van energetische opwinding'.

Méér nog dan seksuele vrijheid en de permanente toegang tot ongeremde lusten heeft TNT ze ook vele extra doses energie en creativiteit in hun werk opgeleverd, zei A. Zoals haar voorheen zo uitgesleten huwelijk er eveneens een immense boost door kreeg: de intieme band tussen haar en man F. is hechter en inspirerender dan ooit tevoren.

'Is het misschien iets voor een verhaal in de krant?', had A. op dat feestje voorgesteld. En, nou ja, wie weet zou ik privé ook het nodige van The New Tantra kunnen opsteken. Ze wees me op enkele andere gasten op die verjaardag in Bilthoven: 'Die doen er ook allemaal aan. Je kunt ze er gewoon naar vragen.' Ik besloot me toch maar liever op het wijn- en hapjesaanbod te gaan concentreren. Belangstellend blijven meepraten over bijvoorbeeld de de-armoring (de ontwapening) van de anus - onder TNT'ers heel gebruikelijk; voor meer genot bij anale seks en een betere doorstroming van seksuele energie - leek mij op dat moment vér over de grens van mijn eigen comfort zone.

Wie me toen had voorspeld dat ik anderhalve maand later, uitgedost in beha, jarretellles en minirok, in het TNT-universum zou worden ingewijd, had ik voor volslagen gek verklaard.

Alex Vartman werd 45 jaar geleden in Adelaide geboren en was voorbestemd voor een carrière in de zakenwereld, waarin ook zijn ouders fortuin hadden gemaakt. Opgevoed met de premisse dat het vergaren van kapitaal de essentie van het bestaan was, begon hij na zijn studie economie in het bankwezen.

Al op zijn 25-ste had Vartman in die sector zo veel verdiend dat hij zich eigenaar van zes huizen mocht noemen en kon gaan rentenieren. Na een gestrand huwelijk dat hem zijn hele bezit aan onroerend goed kostte, wendde Vartman zich in Sydney uiteindelijk tot een therapeute, die hem op een lange reis langs verschillende Indiase ashrams stuurde om er zichzelf te gaan vinden. Die twee jaar durende zoektocht bracht hem tevens naar de Amerikaanse therapeut, wetenschapper en bestsellerauteur David Deida.

In honderden boeken, essays, artikelen en video's, in meer dan 25 talen vertaald, wijst Deida (1958) mannen en vrouwen de weg naar een verlichte staat van menszijn. Een bewustzijnstoestand waarin we, heel kort door de bocht, hebben afgerekend met ons ego en bij machte zijn om zowel geestelijk als fysiek onvoorwaardelijke liefde te geven en te ontvangen.

Alex Vartman investeerde al zijn geld in een lange reeks personal teachings van Deida en diens eigen leermeesters, organiseerde ondertussen vele door hemzelf geleide workshops en lezingen over de inzichten die hij had verworven, en richtte vervolgens tweeënhalf jaar geleden The New Tantra op. Een ambulante beweging met een cursusaanbod dat hem veertig weken per jaar over de aardbol voert. Van de Scandinavische landen, Nederland en Duitsland in Europa, en van Japan en Australië naar Hollywood.

Het pad dat hiertoe moet worden bewandeld, openbaart zich via het praktiseren van Advanced Sex¿.Een wijze van copuleren die er absoluut niet op is gericht om klaar te komen, maar waarbij het ojas (Sanskriet voor de seksuele levensenergie die iedereen in zich draagt) in het lichaam aanwezig blijft en onder het vrijen voortdurend, onder andere via energiebanen in de ruggenwervel, de baarmoederhals en de prostaat, wordt rondgepompt.

Achterliggende redenering is dat een piekorgasme vrouwen en mannen (vooral hen) met een mentale en fysiologische kater opscheept, die volgens Vartman, en bewezen in modern wetenschappelijk onderzoek, gemiddeld 17 dagen duurt en daarom een enorme impact heeft op individuen en relaties. Eenmaal klaargekomen, zakt het peil van het oxytotine-hormoon, dat een belangrijke rol speelt bij vriendschappen, romantische interacties en seksualiteit, en is er dus sprake van een afschuwelijke verspilling van creative life force, zoals Vartman het uitdrukt.

Ook creëert het piekogasme over de langere termijn het effect dat je niet meer aangetrokken voelt tot je primaire partner. Mensen worden er chagrijnig, agressief en egoïstisch door, maar zijn zich niet bewust van de oorzaak. Vartman háát het piekorgasme, kan hij wel stellen: 'Als er iets is wat je als het werk van de duivel zou kunnen aanmerken, dan is het piekorgasme'.

Maar anders dan in traditionele 'witte' tantra is het voor de beoefenaren van TNT niet genoeg om de ejaculatie uit ons aller bestaan te bannen. Als gezegd is ook het ego een geduchte vijand. Waar bij witte tantra en in overeenkomstige 'huffy fluffy'-zelfverwerkelijkingstrajecten het ego ongemoeid wordt gelaten of nota bene opgepoetst, is het in TNT juist zaak dat je er definitief korte metten mee maakt.

Vartman haat het ego óók. Ego's dragen er onder meer toe bij dat vrouwen 'prinsessengedrag' gaan vertonen en zich verliezen in 'pussy whipping' (de vent aan een touwtje houden). Ego's zijn extreem vatbaar voor verslavingen, voor angsten, stress, pretenties, depressies, impotentie en andere mindfucks. Ego's onderdrukken iemands seksualiteit, iemands ware mannelijke of vrouwelijke aard, en daarmee zijn of haar vermogen om gelukkig te zijn en dat geluk te kunnen delen. Ego's, kortom, 'are killing the planet'.

Dat is hoe Alex Vartman ertegenaan kijkt. Hij zegt het Boeddha en de profeet Mohammed graag na: de sleutel tot verlichting ligt niet het brein, als wel in de baarmoeder van de vrouw. In de woorden van de Australiër zelf: 'Check with the pussy/cock, check with the heart'.

Die 'check' zal ik gedurende het weekend dat ik Level One doe op een TNT-weekend nog vaak oefenen. De ene keer bevind ik me tijdens zo'n commando in een sandwich tussen een Surinaamse man van een jaar of vijftig en een nog oudere Limburger, terwijl we onze heupen en konten ritmisch tegen elkaar aan moeten stoten.

Een andere keer zien mijn - dan al zwaar geblutste - ego en ik onszelf liggen temidden van met elkaar rollebollende medecursisten die Vartmans 'check with the pussy/cock, check with the heart'-aansporing dan allang niet meer nodig hebben. Er wordt gekreund, gezucht en met lange uithalen gehuild van zinnelijk genot. Want ofschoon het in TNT-niveau één niet is toegestaan om het in de publieke ruimtes naakt en door middel van penetratie met elkaar te doen, is het zonneklaar dat de gemeenschappelijke geilheid daar geen sikkepit onder lijdt.

Maar goed, laat ik bij het begin beginnen. De vrijdagochtend waarop we allemaal voor het eerst bij elkaar komen op de cursuslocatie. Zo'n veertig mannen en vrouwen tussen eenentwintig en vijfenzestig jaar, over wie in uiterlijk opzicht niets specifiekers valt te zeggen dan dat ze er allemaal uitzien als doorsneetypes die je ook op kantoor of in je eigen straat kan tegenkomen. Sommigen zijn met hun partner, een flink deel heeft zich in zijn eentje aangemeld. Behalve uit Nederland komen ze uit Zweden, Kroatië, Finland, Peru, Australië, Noorwegen, Japan en uit de VS. Er zitten hetero's tussen, bi's en bi-nieuwsgierigen, homo's en lesbo's.

Die laatste informatie krijg je al meteen in de eerste groepsbijeenkomst, wanneer we in carrévorm en op matrasjes om een dik paars vloerkleed zitten, en we onze meer of minder alledaagse seksuele problemen en seksuele status (hetero, bi, bi-nieuwsgierig, homo en lesbo) met elkaar delen.

Dat blijkt voor zijn toehoorders al direct geen probleem. Er wordt een pornoverslaving opgebiecht, de Japanse onthult dat ze masturbatie vies vindt en zich ook in het sekscontact met haar vriend geen raad weet. Twee vrouwen vertellen de groep dat ze alleen 's zomers in staat zijn tot seks en 'bevriezen' in alle andere jaargetijden. Een ander heeft 'alles' al gedaan op seksgebied, maar is zichzelf onderweg verloren. De jongste in het gezelschap worstelt met de vraag of hij zich tot vrouw moet laten ombouwen. Een enkele homo wil zijn heterokant onderzoeken, en menig samenwonend of getrouwd stel zegt met polyamorie te experimenteren omdat binnen de eigen relatie de vervulling ontbreekt.

Nadat Vartman aansluitend een uitvoerig theoretisch betoog heeft gehouden over seksuele TNT-technieken, is het al diep in de middag en tijd voor wat aanschouwelijke 'advanced sex ¿ .Hij haalt een van zijn vier persoonlijke medewerkers naar voren en bezorgt haar door slechts een enkele aanraking van de ruggewervel een ejaculatie die binnen de TNT-leer wél is toegestaan: zonder enige als zodanig herkenbare inspanning begint de vrouw staand te squirten. Het vocht loopt zo door haar ondergoed en lange fitnessbroek heen en vormt een flinke plas tussen haar voeten.

'Rock on!' is bij zo'n demonstratie weer een andere gevleugelde aansporing van de in leren broek en met een lange paardenstaart getooide Vartman.

Ons wordt beloofd dat de meeste vrouwen in Level Two tot dito kunststukjes in staat zijn. Dat het in deze fase dan ook mogelijk is om advanced sex met elkaar te hebben zonder kleding aan. En dat we dankzij de al genoemde de-armoring van de anus en/of de vagina dan tevens de sensaties zullen ervaren van lichaamsgaten die van hun 'angstblokkades' zijn ontdaan. Voorwaarde om deel te nemen aan niveau twee is wel dat je voor deelname geschikt wordt geacht door het TNT-team, waarbij je hoger dan een 6 moet scoren om toegelaten te worden voor level 2.

Een stevige hindernis bij het bereiken van Level Two is wat in tantra-kringen als de kundalini awakening wordt bestempeld. In teams van vijf dienen we elkaars ingewanden en wervelkolom zodanig te masseren, dat de sluizen van het 'slapende' kundali-kanaal in je lijf opengaan en je seksueel 'ontwaakt'. Bijkomend wonder is dat vanaf dat ogenblik het lichaam zich aan de controle van het brein en het ego onttrekt en zijn eigen energie gaat vrijmaken.

Zo'n ervaring wil iedereen natuurlijk wel, en bij acht van de tien cursisten die zich onder supervisie van Vartman op het paarse vloerkleed onder handen laten nemen, lukt het gemiddeld gesproken ook. Maar de onverwacht helse pijnen die ik zelf onderga wanneer mijn lijf aan de beurt is om door acht handen te worden aangepakt, worden in elk geval tevergeefs geleden. Ik behoor volgens Vartman mogelijk tot de categorie drinkers/rokers/stijve harken/ouwe karkassen/sceptici bij wie er inwendig amper meer aan de knoppen valt te draaien.

Hoezeer zo'n diagnose je op een TNT-weekend kan opbreken, merk ik snel genoeg. Bij de kundalini-uitverkorenen is er na die simultane behandeling al snel geen houden meer aan. Met benijdenswaardige overgave geven ze zich aan elkaars aanrakingen over, hevig en wulps kronkelend, en soms letterlijk de hemel aanroepend.

Klaarblijkelijk is ze een TNT-talent dat gemakkelijk uit dat vaatje tapt, want Mrs. Chi is de enige onder de cursisten die door Vartman in een zogeheten satori, een 'tijdelijk verlichte staat van zijn', wordt gebracht. Een ontlading in vergelijking waarmee een ordinair piekorgasme weinig meer voorstelt dan een babyscheetje. Ook voor mij is er in deze verbijsterende séance een rol weggelegd. Schrijlings achter haar gezeten, mag ik Mrs. Chi net zo lang in mijn armen wiegen tot ze is gestopt is met huilen van dankbaarheid en haar geest weer in de fles keert.

Op zaterdagavond moeten we er allemaal serieus aan geloven. Eerst verbeelden we, op gezag van Vartman en opnieuw in kleine teams, een pornografische fantasie van een van de cursisten, terwijl de rest van de groep toekijkt. We krijgen punten voor de toneelstukjes, die overigens in niets op 'doen alsof' mogen lijken. Neuken, beffen, SM, threesomes - hoewel we het ook dit keer weer met de kleren aan moeten doen, willen Vartman en zijn assistenten wel degelijk 'the real thing': 'Onthul de geheime wensen die je bij jezelf oproept wanneer je masturbeert. Alleen zo overwin je de schaamte dat er iets mis is met je seksualiteit en je fantasieën daarover.'

Het accomodatiecentrum waar we verblijven transformeert succescievelijk in een Egyptische slavenmarkt uit de klassieke oudheid en in een offerplaats uit de Inca-tijd, we kijken toe bij een schanddaad van een vrouw die genomen wordt door 5 mannen, en joelen bij een scène waarin een keurige dame met voorbinddildo een aantal aan een pilaar vastgebonden heren domineert.

Voor die Inca-act krijgt mijn toneelclubje niet meer dan een 3 als cijfer, en Vartman eist dat we revanche nemen door nóg eens voor de groep op te treden met iets wat wél aan de geile verwachtingen voldoet. Een half uur later ben ik verwikkeld in een groepsseks-eenakter, waarbij ik mijn neus van boven tot onder openhaal aan de rits van de minirok waarin de employée van een hoofdstedelijk advocatenkantoor mijn gezicht berijdt. Intussen heeft Mrs. Chi mijn onderkleding half van mijn lijf getrokken en haar gezicht tussen mijn billen begraven. Ze krijgt er een berisping door van de TNT-jury, want naakt is en blijft is in de gemeenschappelijke ruimte verboden, maar mooi wel dat we toch een 9 scoren. Check with the pussy, check with the heart!

De toneelavond vormt de opmaat tot de slut night, de sletten-nacht, die is aangekondigd als 'spiritual practice'. 'Kun je plezier hebben, open en geheel jezelf zijn?', verduidelijkt Vartman. 'Durf je je ego te negeren als het tussen jou en je gevoelens probeert te kruipen, en kun je het ook uitschakelen? Als het je lukt, wordt dit een van de vijf mooiste nachten van je leven en ben je ook klaar voor Level Two. 'Als het je niet lukt, of je amuseert je gewoon niet: probeer iemand te dienen met bijvoorbeeld een massage. En ga anders naar bed en verpest het niet voor de overigen.'

Ter voorbereiding van een en ander hebben we ons allemaal in vrouwenlingerie gehuld. Het zou behalve het protesterende ego ook het interseksuele ijs moeten breken 'en mannen te laten ontspannen in hun vrouwelijke deel', heeft Vartman tevoren uitgelegd. Geen man in de groep die er bij het inpakken van de weekendtas ogenschijnlijk een punt van heeft gemaakt: de ruitjes- en streepjeshemden en geruite pantoffels (!) waarin sommigen tijdens de ochtend- en middagsessies zijn verschenen, worden fluitend ingewisseld voor jarretelles, strings, corsetten en naaldhakken in de grote maten.

Voor de 'fantasy olympics' van start kunnen gaan, krijgen de gebonden deelnemers onder ons nog wel even op het hart gedrukt dat de meegekomen partner nadrukkelijk om toestemming moet worden verzocht of seks met een ander is toegestaan.

Het caligulaëske schouwspel dat zich daarna ontvouwt, zal ten minste driekwart van de cursisten inderdaad bijblijven als een van de mooiste nachten van hun leven, horen we op de laatste groepsochtend van het TNT-weekend al aan de ontbijttafel. 'Hèhè, eindelijk weer eens lange, lange seks gehad', zucht de onderwijzeres die met haar man is gekomen; ze laat zich de gebakken eieren er nog beter van smaken. Later in de groepsevaluatie zal ze het nog eens herhalen en er dan, net als haar echtgenoot, bij snikken.

Aan dezelfde ontbijttafel bevestigt de Zweedse homo wat we de avond ervoor zelf allemaal hebben kunnen zien: hij kan het nu ook met meisjes en in MMV-verband. De Japanse is al even verrukt: toen haar eigen vent even naar de wc was, werd haar kundalini geactiveerd door de oude Limburger en ervoer ze de ware tantra-experience.

Andere deelnemers reppen van een niet-clitoraal orgasme van twintig minuten, van een eindeloze vrijpartij onder de douche, van biseksuele ontdekkingen - 'van een kettingreactie in taboes die wegvallen'. 'Ik wil graag sorry zeggen', prevelt een vrouw in de evaluatie: 'Sorry voor mijn ego'. Ze bedoelt het in alle ernst. Niemand verder die zich er tijdens de evaluatie met een grapje of cynische opmerking van af maakt. Volgens velen is er werkelijk sprake geweest van een transformatie in drie dagen tijd. Er worden bij afloop van het weekend dan ook de nodige tranen van geluk en opluchting geplengd.

Zelf krijg ik als participerend journalist een 5 als eindcijfer voor mijn bescheiden deelname. Niet genoeg voor Level Two en de acht niveaus (zie kader) die in TNT daarna nog volgen. Er zijn vijf medecursisten met een onvoldoende van wie de meerderheid niveau één gewoon nog eens wil overdoen. Is het niet voor die begeerlijke kundalini awakening dan toch voor een van die andere openbaringen van Vartman waarmee hij je leert een gelukkiger (seks)leven te hebben.

Van alle deelnemers aan een niveau één-weekend komt wereldwijd 70 procent bij hem terug om zich verder in TNT-technieken en theorieën te laten scholen, zegt Alex Vartman wanneer ik hem enkele weken na mijn introductie nog eens in Amsterdam te spreken krijg. Het succes van zijn aanpak heeft hem definitief veroordeeld tot een nomadisch bestaan in hotels. Om toch tijd voor een privéleven over te houden, wordt zijn TNT-organisatie op korte termijn uitgebreid met specialisten die zelf ook workshops kunnen geven.

Nu TNT zijn vleugels uitslaat, realiseert Vartman het levensdoel dat hij na lang zoeken eindelijk voor zichzelf heeft kunnen formuleren: 'De mensheid bevrijden van de slavernij die haar door het ego en het piekorgasme wordt opgelegd. Ik wil echt dat we stoppen met lijden.' Met TNT als crazy wisdom. Én met heel veel doorzettingsvermogen teneinde anderen van zijn verhaal te kunnen overtuigen, voegt Vartman eraan toe: 'Mensen vertellen dat ze niet meer moeten willen klaarkomen, it's the hardest sell on earth'.

Onvoorwaardelijke liefde, geen last meer van het ego en die spirituele staat van verlichting - is het hemzelf gelukt in die twintig jaar dat hij uit het bankwezen en zijn van familiewege gespreide bedje weg is?

'Nee, er zijn maar een stuk of vier, vijf mensen op aarde die zich verlicht kunnen noemen. Voor de rest van ons blijft het tobben. Elke dag opnieuw, ook voor mij. Maar dat is niet erg, I'll just try harder.'

Geïnteresseerden in The New Tantra vinden op www.thenewtantra.com alle informatie over de cursussen. Deelname aan een weekend kost € 550,- pp, inclusief logies en maaltijden. TNT kent tien levels waarop de cursussen gegeven. Behalve Level One kunnen ze alle door elkaar worden doorlopen. Grofweg ziet die onderverdeling in levels er als volgt uit:

Level 1: Kundalini awakening en spirituele en seksuele basistechnieken in TNT, alles met kleding aan;

Level 2: Gericht op het wegnemen van schaamtegevoelens en taboes bij de deelnemers, de-armoring van de vagina en anus, groepsbijeenkomsten zonder kleding;

Level 3: Ook wel aangeduid als het 'crazy level': o.a. mogelijkheid tot het participeren in groepsseks en trio's, mits deelnemers een medische gezondheidsverklaring kunnen overleggen. Erop gericht om ruim baan te geven aan seksuele fantasieën en jaloezie tussen partners uit te bannen;

Level 4: Traditionele ceremoniële bijeenkomsten waarbij natuurlijke planten, zoals Kava-kava worden gebruikt, 'met het effect om de neo-cortex (het verstandelijke brein) te laten ontspannen, waardoor de meeste mensen een satori ervaren';

Level 5: Confrontatie met het ego, vrijmaking van verslavingen;

Level 6: Transmissie-training: vind je goeroe(s), leer bidden om hoe je wil dienen in plaats van om wat je wil krijgen;

Level 7: doorbrengen van een week in een donkere, ondergrondse bunker, erop gericht om je eigen levensdoel te vinden;

Level 8: Healer/teacher-studieprogramma, bedoeld voor hen die zelf

Level 9: Stop de mindfuck, en hoe dat te bereiken;

Level 10: Sjamanistische healing, het vermogen om anderen te 'lezen', de vaardigheid tot het verrichten van 'kleine wonderen'; 'de voltooiing van level 10 is wanneer je een permanente staat van verlichting bereikt'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden