The Mothman Prophecies, The Nanny Diaries, Aeon Flux

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij. 

Bart Koetsenruijter
Richard Gere in The Mothman Prophecies. Beeld x
Richard Gere in The Mothman Prophecies.Beeld x

The Mothman Prophecies (Mark Pellington, 2002)
RTL 8, 20.30-22.50 uur

In Point Pleasant, een onopvallend stadje aan de Ohio River in de Amerikaanse staat West Virginia, staat een standbeeld van Mothman. Het verbeeldt het motachtige monster dat in de jaren voorafgaand aan de instorting van de plaatselijke brug (1967) gezien zou zijn door een groot aantal mensen en bovendien waarschuwingen zou hebben gegeven.

Altijd fascinerend om te zien hoe filmmakers zich dit soort materiaal eigen maken en omvormen tot een thriller. Mark Pellington (Arlington Road) neemt een lange omweg. Richard Gere is journalist en beleeft de gelukkigste dagen uit zijn leven; zojuist hebben hij en zijn vrouw hun droomhuis gevonden. En net dan raakt zijn vrouw zwaargewond bij een auto-ongeluk; ze overlijdt niet veel later. Vervolgens springt de film twee jaar naar voren en gaat Gere op reis voor een interview. Midden in de nacht strandt hij met zijn auto op een plek waar hij helemaal niet naartoe is gereden: Point Pleasant. Een plek waar, zo zegt politieagent Laura Linney met gevoel voor understatement, 'de laatste tijd een beetje rare dingen gebeuren'.

Vanaf dat moment is het een kwestie van doseren voor de makers: hoeveel informatie geef je de hoofdpersonen en de kijkers, en wanneer doe je dat? Lang gaat dat goed en op momenten zindert de film. We kunnen ons met de hoofdpersonen verbazen over wat er gebeurt en krijgen zo nu een dan een stroomstoot van een horrorachtig effect. Maar wanneer bij de personages verbazing plaatsmaakt voor geloof, verliest de film aan overtuigingskracht. Of geldt dat alleen voor sceptische kijkers?

The Nanny Diaries (Shari Springer Berman en Robert Pulcini, 2007)
Net 5, 20.30-22.35 uur.

Annie (Scarlett Johansson) wil na de voltooiing van haar studie graag antropologe worden, maar strandt als veredelde kinderjuf bij een puissant rijk New Yorks gezin. Ze ontdekt en observeert het loze bestaan van de Upper East Side, waarin 'Mr. X' altijd werkt en 'Mrs. X' creatief haar qualitytime verspilt. Natuurlijk is hun kind een verwend monster en natuurlijk brengt Annie hem de zin van het leven bij. En zo heeft ze bovendien een mooi antropologisch studieobject. Geijkte komedie die dankzij hoofdrolspelers Johansson en Laura Linney als de moeder met gemak op de been blijft.

Aeon Flux (Karyn Kusama, 2005)
RTL 7, 01.05-02.30 uur.

Sciencefiction geheel en al gedragen door vrouwen. Het is 2415 en de mensen lijken verdacht veel op die uit 2011. Dat heeft er alles mee te maken dat in 2011 het menselijk ras op een haar na was uitgestorven door een eng virus. Sindsdien leeft het restant voort in een totalitaire samenleving waarin mensen zich niet meer natuurlijk kunnen voortplanten; ze kunnen alleen worden gekloond. Overzichtelijk. Maar niet iedereen is er blij mee. Charlize Theron is een van die zogeheten Monicans die de machthebbers bestrijden. Op een van haar missies ontdekt ze dat de werkelijkheid complexer is dan het simpele wij-tegen-zij-denken van de gezworen vijanden. Aeon Flux is samen te vatten als stijlvol verpakte flauwekul. Op de decors hebben de setdressers zich zichtbaar kunnen uitleven. En beslist bijzonder: in de hoofdrollen geen mannen die missies uitvoeren en vechten, maar louter vrouwen. De mannen zijn domme bewakers met zware wapens die stelselmatig aan het kortste eind trekken - uitgeschakeld door het alleskunnende lichaam van de strak geklede Charlize Theron (enige concessie: geen stiletto- maar sleehakken).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden