The Mothman Prophecies, Clueless, Gone in Sixty Seconds

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Kevin Toma
Richard Gere in The Mothman Prophecies, van Mark Pellington. Beeld Sony Pictures Entertainment
Richard Gere in The Mothman Prophecies, van Mark Pellington.Beeld Sony Pictures Entertainment

The Mothman Prophecies (Mark Pellington, 2002)
BBC 1, 00.55-02.45 uur.

Hoe je van een broodjeaapverhaal een intrigerende Hollywoodfilm maakt. Het gelukkige leven van krantenjournalist John Klein (Richard Gere) en zijn echtgenote Mary (Debra Messing) verandert als ze een ernstig auto-ongeluk krijgen. Niet alleen zegt Mary een mot-achtige man in de koplampen te hebben gezien, de behandelende artsen ontdekken een onbehandelbaar gezwel in haar hersenen. Twee jaar na Mary's dood belandt John met autopech in Point Pleasant, honderden kilometers van zijn route, nota bene. De man bij wie hij aanbelt voor hulp, bedreigt hem met een geweer: John zou de afgelopen nachten ook al aan de deur hebben gestaan, met dezelfde vraag. Alsof het niet vreemd genoeg is, hoort John van politieagente Connie (Laura Linney) dat tientallen mensen in de omgeving iets raars hebben gezien: dezelfde mottenman die twee jaar geleden de voorbode was van Mary's dood.

The Mothman Prophecies is losjes gebaseerd op gebeurtenissen die zich eind jaren zestig zouden hebben afgespeeld in Point Pleasant. Of de mottenman destijds al dan niet zijn gezicht liet zien, boeide regisseur Mark Pellington (Arlington Road) nauwelijks. 'Ik hou persoonlijk niet zo van ufo's en aliens', zei hij destijds in een interview. 'Ik ben meer geïnteresseerd in grotere onderwerpen op het niveau van waarneming en surrealisme. Ik probeer meer abstracte, menselijke aspecten in het verhaal te verwerken. Zelfs als die onzichtbaar zijn, zitten ze er toch in.'

Daarmee raakt Pellington aan wat zowel bevredigend als onbevredigend is aan The Mothman Prophecies. Het Twilight Zone-achtige gegeven blijft in losse eindjes steken, met een script dat volop in de richting drijft van horror, thriller en sf, zonder daarvan de consequenties te volgen. Alsof je kijkt naar een onaf verhaal zonder echte finale. Tegelijkertijd kruipt The Mothman Prophecies in al zijn onbestemdheid onder de huid, wat te danken is aan de spookachtige locaties, de onheilspellende ambient-soundtrack en vooral aan het briljante camerawerk. Steeds weer vinden Pellington en cameraman Fred Murphy een manier om de aanwezigheid van de mottenman visueel te suggereren, zonder hem écht in beeld te brengen. Een barst in een raam, een vlek op een autoruit, een gat in een muur, een elektriciteitsmast of behangpatroon: steeds kun je er vlinders en motten in zien, of toch ook niet. Een rorschachtest van een film, dat is The Mothman Prophecies.

Clueless (Amy Heckerling, 1995)
RTL 8, 20.30-22.30 uur

Tienerkomedie geeft een hilarisch beeld van het middelbareschoolleven in Beverly Hills in de jaren negentig. Zoals wel vaker bij dit type films, is het verhaal losjes gebaseerd op een literaire klassieker, in dit geval Jane Austens Emma (1815). Wat Clueless tot zo'n aangename, soms venijnige zedenschets maakt - in sommige kringen zelfs tot een klassieker - zijn de komische dialogen en het aanstekelijke spel van onder anderen Alicia Silverstone als Cher en de veel te jong gestorven Brittany Murphy.

Gone in Sixty Seconds (Dominic Sena, 2000)
Veronica, 20.30-22.45 uur.

Actie uit de stal van blockbusterproducent Jerry Bruckheimer (Pearl Harbor, Pirates of the Caribbean) met Nicolas Cage als autodief, die na een akkefietje met een stel criminelen wordt gedwongen in één nacht vijftig auto's te stelen. Reclamefilmer Dominic Sena, verantwoordelijk voor de sterke thriller Kalifornia (1993), maakte een even flitsende als lege achtervolgingsfilm die samen met The Fast and the Furious (2001) zijns ondanks leidde tot een kortstondige car chase-revival.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden