The Matrix is van film merk geworden

De komende paar dagen gaat The Matrix Reloaded, deel twee van de trilogie, draaien in 8517 bioscopen. Aan publiciteit zijn miljoenen dollars uitgegeven....

Van onze verslaggever

Ze waren er allemaal. Keanu Reeves, Carrie-Ann Moss, Laurence Fisburne, Monica Belucci en natuurlijk Andy en Larry Wachowski, de bedenkers van The Matrix-trilogie.

Hun verschijning is de climax van een buitengewoon zorgvuldig opgebouwde marketingcampagne. Na de wereldpremière in het Palais des festivals, gisteren, was de film dezelfde avond nog wereldwijd te zien in 3603 bioscopen. Dat aantal loopt deze week op tot 8517.

Warner Bros. heeft de afgelopen jaren veel ervaring opgedaan met grootschalige producties. Na twee Harry Potter-verfilmingen weet de Amerikaanse distributeur hoe van een film een merk gemaakt kan worden.

Rond The Matrix Reloaded was het lange tijd stil. Pas de laatste weken begon de pr-machine te draaien, maar dan wel meteen op volle toeren. In Angelsaksische filmbladen verschenen grote verhalen over de special effects. Verhalen die zijn geschreven zonder dat de journalisten de film konden zien.

De afgelopen week deed het gezaghebbende opinieweekblad Time, net als Warner Bros. onderdeel van mediagigant AOL Time Warner, de rest.

Time publiceerde een dossier over 'de geheimen' van de nieuwe Matrix - 'wij zijn de eersten die de film konden zien en het videospel mochten spelen', juichte de redactie.

De belangrijkste reden de film tot het laatste moment niet aan filmjournalisten te vertonen, is volgens Warner Bros. de angst voor piraterij.

Door The Matrix Reloaded binnen enkele dagen wereldwijd uit te brengen, hoopt het bedrijf illegale kopieerders te snel af te zijn.

Het eerste deel van de trilogie bracht 450 miljoen dollar op. Van de inkomsten wordt ditmaal, omdat de kosten van deel twee en drie (300 miljoen dollar zonder de publiciteit) hoog uitvielen, nog veel meer verwacht.

Ook Enter the Matrix, een computerspel dat vanaf vandaag overal in de winkels ligt, is een potentiële kaskraker. Voor dit spel draaiden Andy en Larry Wachowski een flink aantal extra scènes, die weer iets meer onthullen van de plot van 'Reloaded' dan de film doet.

Hoofdrolspeler Keanu Reeves bedong in zijn contract dat hij meedeelt in de winst. Volgens filmanalisten kan zijn honorarium het komende jaar oplopen tot 100 miljoen dollar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden