The Interpreter, Tony 10, Enemy at the Gates

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Sean Penn en Nicole Kidman in The Interpreter.Beeld Screenshot

The Interpreter (Sydney Pollack, 2005)
RTL8, 20.30-23.05 uur
In deze degelijke samenzweringsthriller speelt Nicole Kidman een VN-tolk met heimwee naar haar verscheurde Afrikaanse land. In het fictieve Matobo voert dictator Edmond Zuwanie een schrikbewind, terwijl zijn tegenstanders geen voet aan de grond krijgen. Silvia Broome (Kidman) is naar Amerika gegaan nadat haar familie door Zuwanie is uitgeroeid en hoopt nu als tolk aan een betere wereld bij te dragen. Maar toeval bestaat niet in The Interpreter: enkele dagen voordat Zuwanie voor de Verenigde Naties een toespraak zal houden, vangt Broome ter plekke een gesprek op over een op hem beraamde aanslag. De CIA wordt ingeschakeld, en zo ontmoet Broome agent Tobin Keller (Sean Penn), die vermoedt dat er allerlei luchtjes aan de zaak hangen. Is Broome wel wie ze zegt te zijn? Gelooft ze echt in de kracht van het woord boven die van het wapen?

The Interpreter was de eerste film die daadwerkelijk in het hoofdkantoor van de VN werd opgenomen. Aanvankelijk weigerde de VN dat, maar toen het nabouwen van de locatie te duur bleek, ging regisseur Sidney Pollack in conclaaf met de toenmalige secretaris-generaal Kofi Annan. Die keurde de opnamen goed omdat de film 'iets waardigs wil doen, iets dat oprecht is en het werk van deze organisatie reflecteert'. Alle diplomatenrollen werden wel door acteurs gespeeld - jammer voor de vele VN-ambassadeurs die eens in een Hollywoodfilm wilden meespelen.

The Interpreter werd de laatste film van Hollywood-veteraan Sydney Pollack (Three Days of the Condor, Out of Africa), zelf te zien als CIA-baas. Het is zeker niet Pollacks beste werk: het script en de montage lopen vaak stroef, Penn acteert nogal slonzig, Kidman praat vrijwel de hele film op dezelfde gesmoorde toon. Maar onderhoudend is het allemaal wel en Kidmans personage blijft complex genoeg om je tot aan het einde naar haar bedoelingen te doen gissen.

Tony 10 (Mischa Kamp, 2012)
NPO3, 15.30-16.55 uur
Het jongetje Tony ziet het huwelijk van zijn ouders uit elkaar vallen. Oorzaak lijkt de stoere vader Gilles, die opklimt van kraanmachinist tot minister en in die hoedanigheid een relatie aangaat met de koningin - althans, dat meent Tony. In de fantasierijke echtscheidingskomedie Tony 10, geregisseerd door Mischa Kamp (Het paard van Sinterklaas), wordt de wereld beschouwd met kinderblik. Tony (Faas Wijn) blijkt een weinig betrouwbaar verteller. Tegelijk ís de wereld om hem heen ook werkelijk wonderlijk: met die vorstin (Annet Malherbe, leukste majesteit in tijden) raakt hij bevriend, waarna ze hem bijstaat bij de pogingen zijn ouders bijeen te brengen. Niet helemaal geslaagd, maar wel met originele en geestige scènes.

Enemy at the Gates (Jean-Jacques Annaud, 2001)
RTL7, 22.45-01.15 uur
De slag bij Stalingrad, een cruciale episode in de Tweede Wereldoorlog, kostte het leven aan ruim een kwart miljoen Duitsers en Roemenen en meer dan een miljoen Russen. Regisseur Jean-Jacques Annaud komt een heel eind met het realistisch nabootsen van de oorlogsgruwelen. Enemy at the Gates was niet goedkoop; met een budget van 95 miljoen dollar gold de in Duitsland opgenomen film anno 2001 als duurste Europese productie ooit. Jammer dat de film, na de opzwepende beginscène, bezwijkt onder zijn pretenties. Het slagveld maakt plaats voor een vierhoeksverhouding tussen een scherpschutter (Jude Law), diens opponent (Ed Harris), een meisje (Rachel Weisz) en een rivaal (Joseph Fiennes).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden