The Independent op zoek naar miljoenen

Newspaper Publishing, de uitgever van het Engelse dagblad The Independent, is volgens welingelichte bronnen op zoek naar een financiële injectie van 55 miljoen pond, bijna 150 miljoen gulden....

THE GUARDIAN

The Guardian

LONDEN

De prijzenslag in de Britse krantenwereld en de telkenmale uitgestelde verhuizing van het bedrijf naar de Londense Docklands, zijn verantwoordelijk voor de toenemende geldnood van het concern. Het is nog niet duidelijk of het hele bedrag zal worden opgebracht door de uitgifte van nieuwe aandelen, een bankgarantie of andere financiële constructies.

Eind vorig jaar werd duidelijk dat Newspaper Publishing behoefte had aan 35 miljoen pond (ruim 95 miljoen gulden) om bankschulden en andere verliezen te compenseren. Bronnen in de top van het bedrijf stellen dat het benodigde bedrag momenteel eerder in de buurt van de 55 miljoen pond moet liggen.

Het bedrijf wil officieel niet reageren op de grootte van het benodigde bedrag.

Mocht het bedrag inderdaad zo groot blijken te zijn, dan betekent dat dat Newspaper Publishing nog steeds niet rekent op het einde van de prijzenoorlog, en zich voorbereidt op langdurig verzet van de lezers tegen een terugkeer naar een normale prijs.

De financiële injectie zou al enkele weken onderwerp van onderhandelingen zijn bij de Mirror Group Newspapers, die samen met het Spaanse El Pais en het Italiaanse La Repubblica gezamenlijk een meerderheidsbelang hebben in Newspaper Publishing. Ook de Ierse krantenuitgever Tony O'Reilly, eigenaar van bijna 30 procent van de aandelen, zou bij de gesprekken betrokken zijn.

Tussen de aandeelhouders zou verschil van mening bestaan over de beste manier om aan het geld te komen. De Spaanse en Italiaanse kranten, die al forse sommen in The Independent hebben gestoken, zouden niet staan te trappelen om nog meer bij te dragen. Zowel O'Reilly als de Mirror Group steunen vermoedelijk een nieuwe aandelen-emissie.

De Independent en The Independent on Sunday zijn door de prijzenoorlog gedwongen geweest kritisch naar de kosten te kijken. De prijzenslag werd ingezet door de serieuze kranten. The Times werd twintig pence (55 cent) goedkoper en de Daily Telegraph dertig pence ( 81 cent). De Independent hield zich tot augustus vorig jaar afzijdig van de schermutselingen. De prijs voor een los exemplaar daalde toen met dertig pence.

In september meldde La Repubblica dat de reorganisatie van het bedrijf en de effecten van de prijzenslag de Independent in de eerste helft van 1994 al een bedrag van 12,6 miljoen pond (bijna 35 miljoen gulden) hadden gekost.

Ondanks de financiële aderlating in de krantenindustrie heeft de prijsreductie geholpen bij het herstel van de oplage van de Independent. De verkochte oplage bedroeg vóór de prijsverlaging 240 duizend exemplaren, en steeg tussen juni en november vorig jaar naar een gemiddelde van 281.265 duizend exemplaren per dag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden