The Guardian: FBI heeft Farage in het vizier bij onderzoek Trump

De Britse politicus Nigel Farage is in beeld gekomen in het onderzoek van de FBI naar banden tussen het Kremlin en het campagneteam van de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens The Guardian, die dit meldt, wordt de voormalige leider van de anti-EU-partij UKIP zelf nergens van verdacht. Hij is interessant vanwege zijn connecties met diverse personen die de FBI in het vizier heeft, zoals WikiLeaks-oprichter Julian Assange.

Nigel Farage Beeld afp
Nigel FarageBeeld afp

De inlichtingendienst onderzoekt of Rusland met mensen in de entourage van Trump heeft samengewerkt om de Amerikaanse presidentsverkiezingen te beïnvloeden. Dat zou onder meer zijn gebeurd doordat WikiLeaks gehackte e-mails lekte die schadelijk waren voor Trumps tegenkandidaat Hillary Clinton. De FBI en de CIA vermoeden dat Assange daarover contact heeft gehad met de Russen.

Volgens een van de bronnen van The Guardian heeft Farage een opmerkelijke rol in het netwerk waarvoor de FBI belangstelling heeft. 'Als je Rusland, WikiLeaks, Assange en Trump met elkaar verbindt, stuit je heel vaak op de naam Nigel Farage. Hij duikt telkens weer op', aldus de bron.

Farage ontkende donderdag banden te hebben met Rusland. Hij is nooit in het land geweest en zegt één keer de Russische ambassadeur in Londen te hebben ontmoet, vier jaar geleden. Wel verscheen hij de afgelopen jaren enkele keren op de Russische tv-zender Russia Today. Farages woordvoerder wilde niet zeggen of de politicus daar geld voor heeft gekregen. Het verhaal in The Guardian deed hij af als 'grenzend aan het hysterische'.

Ook de banden tussen Farage en Assange stellen niet zo veel voor, volgens de UKIP-leider zelf. Hij zegt de WikiLeaks-oprichter eenmaal 'om journalistieke redenen' te hebben ontmoet, drie maanden geleden in de ambassade van Ecuador in Londen. Assange verblijft daar al vijf jaar, uit vrees te worden uitgeleverd aan de VS.

Farage en Trump hebben een goede band. De Brit was een van de eerste buitenlandse politici die Trump na zijn verkiezing bezochten om hem te feliciteren. Beeld afp
Farage en Trump hebben een goede band. De Brit was een van de eerste buitenlandse politici die Trump na zijn verkiezing bezochten om hem te feliciteren.Beeld afp

Ideologische geestverwant

Onmiskenbaar zijn de goede betrekkingen tussen Farage en zijn ideologische geestverwant Trump. De Brit was een van de eerste buitenlandse politici die Trump na zijn verkiezing bezochten om hem te feliciteren. In februari dineerde Farage in het Witte Huis met de president, zijn dochter Ivanka en schoonzoon Jared Kushner.

Veel eerder al, vanaf 2012, had Farage warme contacten met Steve Bannon, oprichter van de rechtse website Breitbart News en naderhand een van de topadviseurs van Trump. Hij zou ook banden hebben met Roger Stone, een andere mannetjesmaker uit het Trump-kamp. Stone heeft Assange 'mijn held' genoemd.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden