The Guard, Married to the Mob, Villa Amalia

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
Brandan Gleeson in The Guard. Beeld .
Brandan Gleeson in The Guard.Beeld .

The Guard (John Michael McDonagh, 2011)

NPO 3, 21.35-23.10 uur.

Hij is de eenzame held in een moderne western: politieman Gerry Boyle (Brandan Gleeson). Alleenstaand, grof, cynisch, recht door zee en racistisch. 'Ik ben een Ier; racisme maakt deel uit van mijn cultuur.' Dan is ook maar direct duidelijk dat de (Ierse) makers niet vies zijn van zelfspot. Want The Guard mag dan een western lijken, het is ook het soort film dat enthousiast citeert, persifleert en ontregelt. Denk je naar een komedie te kijken, lijkt het opeens een thriller. Wordt het spannend, duikt er opeens een absurdistische scène op waarin huurmoordenaars Nietzsche citeren.

Zo'n film dus. Die zich allengs ontwikkelt van thriller en komedie tot ouderwetse buddy-film. Want in het begin komt FBI-detective Wendell Everett (Don Cheadle) naar Galway en Connemara, het verlaten maar oogstrelende landschap aan de Ierse westkust. Hij moet een drugstransport onderscheppen waarvan wordt vermoed dat het hier aan land komt. De twee uitersten - Everett is zwart, goed opgeleid en gelukkig getrouwd - moeten niets van elkaar hebben. Boyle: 'In deze streek wordt Gaelic gesproken. Hebben ze je dat niet geleerd op Langley?'Everett: 'Nee, eikel, dat hebben ze me niet geleerd op Langley. Omdat op Langley namelijk de CIA zit en niet de FBI.' Maar helemaal zoals het hoort groeien ze tegen wil en dank naar elkaar toe, om als gezworen vrienden de finale schietpartij in te gaan.

Married to the Mob (Jonathan Demme, 1988)

Eén, 23.30-01.05 uur.

Uitbundige, Amerikaanse maffiakomedie, waarin Michelle Pfeiffer goed op dreef is als de lekker ordinaire maffiosoweduwe die maar niet van haar verleden af komt.

Villa Amalia (Benoît Jacquot, 2009)

NPO 2, 23.30-01.00 uur.

Isabelle Huppert is een concertpianist die na het thrillerachtige begin van Villa Amalia korte metten maakt met haar leven tot dan toe. Ze stuurt haar man de deur uit, verkoopt haar appartement en haar vleugel en vernietigt alles dat aan dat leven herinnert. Met steeds minder bagage onderneemt ze een reis naar het eiland Ischia, voor de kust van de Zuid-Italiaanse stad Napels, waar ze rust lijkt te vinden. Huppert geeft haar personage iets merkwaardig stuurs mee: Ann gaat met alle emotionele gebeurtenissen om alsof het een voorjaarsschoonmaak is - voortdurend geeft ze de indruk niemand om zich heen nodig te hebben voor haar levensgeluk. Vervreemdende, intrigerende film.

The LEGO Movie (Phil Lord, Christopher Miller, 2014)

HBO 3, 16.05-17.50 uur.

Verrassend succesvolle en geslaagde 'speelgoedverfilming'. Nota bene het meest kleurloze legopoppetje uit het speelgoedschap wordt tot held gemaakt. Hij, Emmet, een fantasieloze constructiewerker, dient het lego-universum te bevrijden van dictator President Business, die snode plannen heeft met een artefact uit een andere, menselijke wereld: een tube lijm. Film vol flitsende 3D-animatie, die tevens authentiek stram is: echte legoblokjes buigen niet. Verder veel persiflage en legomannetjes die we uit andere films kennen, van Batman tot Gandalf. Eens te meer blijkt: van lego kun je alles maken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden