The Face is uitgerangeerd

In het aprilnummer van The Face schrijft ene Ruth in een ingezonden brief: 'Wat is er gebeurd met The Face?...

Vanaf begin jaren tachtig kwam alles wat cool was in The Face samen. Het blad, destijds revolutionair vormgegeven door Neville Brody, mengde als een van de eerste bladen popmuziek, lifestyle en mode. Het was een jongerenblad waarin ook goed geschreven werd. The Face ging soms wekenlang op stap met Kylie Minogue of Traci Lords en zette ze prachtig menselijk neer. Van die kruising tussen oplettendheid en diepgang is nu niks meer over. Achter een fletse voorplaat die meldt dat Californicentrum van cool is, gaat deze maand een slap nummer van The Face schuil.

Zo ging de redactie langs bij John Taylor en Gela Nash-Taylor, respectievelijk bassist van Duran Duran en oprichtster van het modieuze trainingspakkenmerk Juicy Couture. Het stel heeft weinig te melden, maar The Face dikt het verhaal met veel popie jopie-taal aan: 'De badkuip kijkt over de hele klotestad uit maar John is niet van plan om zich in de champagne en het Colombiaanse badkristal te verzuipen.' Het zegt veel over de vooringenomenheid van de interviewer: het ideale leven is een aaneenschakeling van schuttingtaal, alcohol en drugs. Maar Taylor zit liever in zijn bibliotheek, waar 'a shitload of architecture and philosophy books' staat. Dan schrijft The Face: 'Het is alsof hij beseft dat mensen denken dat popsterren zo dom als het achtereind van een varken zijn', maar wie denkt hier nu eigenlijk dat muzikanten dom zijn? Gelukkig heeft het blad elders wel beet: bij het eerste sprankje succes roept het homohip-hopduo Fierce Girl dat ze vanaf nu de partydrug ketamine 'per liter aangevoerd' willen hebben. Het heeft allemaal verdraaid weinig om het lijf. Een reportage over de real life soap die meidenduo Tatu op de Russische tv heeft is net zo onbenullig als de soap zelf, als je The Face mag geloven.

Het probleem van het blad is dat het wanhopig mee wil doen met het geschreeuw van tieners, maar daarin voorbijgestreefd is door echte goserbladen als Loaded en FHM. En als modeblad is het ingehaald door Dazed & Confused. The Face zit in een spagaat: het wil nog wel modeblad zijn en publiceert elk jaar een (erg slordige) lijst met de honderd belangrijkste mensen in de mode, en ook wil het met jongeren meeblaten, zonder zich helemaal te verlagen tot siliconentieten en elektronische gadgets.

Het nummer van volgende maand ligt naar het schijnt al op de drukpers (met onder andere 'Waarom kopen Hollanders hun paddo's in Engeland?') maar daarna lijkt het echt voorbij. Tenzij de uitgever een koper voor de titel vindt. Er gaat een gerucht dat de vergeten acteur Jason Donovan geeresseerd is. Dat zou absurd zijn. Donovan won twaalf jaar geleden een rechtszaak tegen The Face toen het schreef dat hij homo zou zijn. Het blad dreigde aan de boete ten onder te gaan, en Donovan verloor er al zijn credibility mee, maar die krijgt hij echt niet terug met de aankoop van een uitgerangeerde titel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden