The Disappareance of Alice Creed, Ghost, Get Smart

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Redactie
The Disappareance of Alice Creed. Beeld Ace Showbiz
The Disappareance of Alice Creed.Beeld Ace Showbiz

The Guard (John Michael McDonagh, 2011)
Arte, 22.20-23.55 uur.

Een western, noemde regisseur John Michael McDonagh zijn film over een excentrieke Ierse rechercheur die een FBI-agent terzijde staat in een grote drugszaak. Daar valt zeker wat voor te zeggen: het desolate Ierse kustlandschap is net zo aanwezig als de canyons en prairies in westerns en hoofdrolspeler Brendan Gleeson zou best voor een Gallische, wat onderuitgezakte John Wayne kunnen doorgaan.

Maar The Guard is toch vooral een aangenaam ontspoorde, soms (on)smakelijk incorrecte buddy movie, die met zijn combinatie van een misdaadplot en een aanleg voor weemoedige terzijdes ook aan de misdaadkomedie In Bruges (2008) doet denken - eveneens met Gleeson, geregisseerd door McDonaghs broer Martin. Die vergelijking kan The Guard net niet doorstaan, maar Gleeson en Don Cheadle (als de gedesoriënteerde FBI-agent) maken er met hun droogkomische samenspel een fijne film van.

Ghost (Jerry Zucker, 1990)
RTL 8, 20.30-23.05 uur.

Wie Ghost zegt, zegt potten bakken. Maar kijk ook eens naar het gemak waarmee de twee acteurs ook zonder softerotische klei-krachttoeren een alleszins geloofwaardig stel neerzetten. Zeker in de eerste twintig minuten, als bankier Sam (Patrick Swayze) nog onder de levenden is en gelijk iedere sterveling moeite heeft met zijn geliefde Molly (Demi Moore) te communiceren, wordt Ghost lang niet zo glad als van een romantische Hollywoodfilm te verwachten valt. Ook nadat Sam schijnbaar toevallig is vermoord en hij als dolende geest zijn plek op aarde moet vinden, is Ghost soms aangenaam kleinschalig; de momenten waarop Sam probeert een limonadeblikje weg te schoppen of met een zwevend muntje aan Molly laat zien dat hij echt bestaat, blijven indrukwekkender dan de inmiddels behoorlijk verouderde special effects. Grootste huzarenstuk, dat net als Bruce Joel Rubins scenario met een Oscar werd bekroond: Whoopi Goldberg die als medium Oda Mae moet doen of ze Swayze weliswaar hoort, maar niet ziet. Zo bekeken, is Ghost vaak een behoorlijk geslaagde oefening in gewoonheid.

Get Smart (Peter Segal, 2008)
Veronica, 22.35-00.45 uur.

Hoewel Control officieel na de Koude Oorlog is opgeheven, lopen toeristen in Get Smart dagelijks nog nietsvermoedend langs de entree van de dekmantel voor de supergeheime dienst. Het gebouw is namelijk een spionagemuseum vol ouderwetse gadgets, waaronder een telefoon in een schoen. Steve Carell overtuigt als tot geheim agent getransformeerde pennenlikker, maar Get Smart neemt zichzelf voor een parodie op het James Bondgenre eigenlijk te serieus.

The Disappareance of Alice Creed (J Blakeson, 2009)
BBC 1, 01.30-03.05 uur. Kevin Toma

Het speelfilmdebuut van Engelsman J Blakeson doet het op tv uitstekend; een film zonder visuele poeha maar wel zorgvuldig en effectief gefilmd en gemonteerd. En met een van spanning zinderend scenario, met een paar geniale (en, toegegeven, een paar onwaarschijnlijke) plotwendingen. Meer vertellen zou afbreuk doen aan de verrassingen waarin Blakeson voorziet en die voor het belangrijkste deel het plezier van het kijken bepalen. Het is voldoende te weten dat twee mannen de dochter van een miljonair ontvoeren en dat dat drietal speler wordt in een gevaarlijk psychologisch spel. Prachtig klassiek laat Blakeson de kijker een informatievoorsprong hebben op de personages, wat de spanning alleen maar doet toenemen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden