NieuwsThe Correspondent

The Correspondent door het stof na ophef over locatie redactie

The Correspondents keuze voor Amsterdam boven New York valt slecht bij leden en ambassadeurs.

Uitgever Ernst-Jan Pfauth (links) en oprichter Rob Wijnberg. Beeld Amy Lombard
Uitgever Ernst-Jan Pfauth (links) en oprichter Rob Wijnberg.Beeld Amy Lombard

‘We hebben het verpest’, schreef The Correspondent dinsdag in een mededeling aan zijn leden. Het journalistieke platform ging daarin flink door het stof. ‘Wij bieden onze onvoorwaardelijke excuses aan.’

Sommige betrokkenen voelen zich misleid, schrijft The Correspondent, de internationale, Engelstalige tak van De Correspondent. ‘Zij verwachtten dat The Correspondent zich op de Verenigde Staten zou richten - en wij begrijpen dat volledig.’ Leden die hebben bijgedragen aan de crowdfundactie waarmee The Correspondent is opgezet, kunnen hun geld terugkrijgen.

De mededeling volgt op gemok onder medewerkers, ambassadeurs en (donerende) leden. Zij waren teleurgesteld en verbaasd door het bericht in maart van The Correspondent, waarin het aankondigde dat het hoofdkantoor ervan zou worden gevestigd in Amsterdam, en niet in New York.

Die verbazing kwam onder meer doordat The Correspondent in juli vorig jaar schreef dat het zocht naar een redactiechef, die de correspondenten aanstuurt ‘vanuit ons hoofdkwartier in New York’. Ook de vele beroemde Amerikaanse ambassadeurs en de crowdfundcampagne vanuit New York wekten de indruk van een New Yorks kantoor. Berichten in de media daarover werden niet of nauwelijks gecorrigeerd.

Voor Zainab Shah, die haar baan bij entertainmentsite BuzzFeed opzegde om als eerste Amerikaan bij The Correspondent te werken, voelde het als ‘verraad’, zei ze vorige week tegen de website Nieman Lab. In maart stapte ze op. Jay Rosen, de prominente ambassadeur die namens The Correspondent bij The Daily Show van Trevor Noah te gast was, laakte eerder al de communicatie.

Uiteindelijk zal The Correspondent ongeveer vijf Engelstalige correspondenten aannemen, schreef uitgever Ernst-Jan Pfauth aan Nieman Lab. Het is niet duidelijk hoeveel daarvan vanuit Amerika gaan werken.

The Correspondent koos uiteindelijk voor Amsterdam om een aantal redenen, schreef oprichter Rob Wijnberg in maart. Het financiële motief is daar een van. Ook is het belangrijk dat er één bedrijfsstructuur ontstaat. En slechts 40 procent van de leden komt uit Amerika.

Oprichter Wijnberg gaat niet in op vragen van de Volkskrant. ‘We richten ons nu op de beloftes tot transparantie die we in ons statement doen. Binnenkort zullen we meer inzicht geven in onze financiën, werkwijzen en grensoverstijgende missie’, laat hij weten via sms.

The Correspondent werd gerealiseerd dankzij investeringen en donaties. Met de crowdfundactie werd 2,6 miljoen euro opgehaald. Stichting Democratie en Media investeerde 600 duizend euro. Directeur Nienke Venema: ‘Een redactie in New York lag in de lijn der verwachting, maar vormde geen directe voorwaarde voor de investering.’

Lees verder

Hoe De Correspondent The Correspondent probeert te worden. Lees hier het interview uit november vorig jaar met Ernst-Jan Pfauth en Rob Wijnberg.

‘The’ Correspondent ruziet met Amerikaanse journaliste – en ontdekt dat nepnieuws kwalijker is dan echt nieuws. Lees hier de analyse van Michael Persson over de ruzie van De Correspondent met medewerker Sarah Kendzior.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden