The Conjuring, Een weekje weg, Superman

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Wynona Ringer in Een weekje weg van Olivier Ringer.Beeld geen

The Conjuring
HBO (1), 22.50-00.45 uur.

(James Wan, 2013) Bewust omarmt regisseur James Wan, de horrorspecialist (Saw) die zich afgelopen lente met Fast & Furious 7 ook bewees als actievirtuoos, met The Conjuring de onveranderlijke basis van het griezelgenre. Zijn liefde voor jarenzeventigesthetiek, met een camera die af en toe snel inzoomt op een personage, zit diep in de poriën van de film verstopt. The Conjuring is klassieke spookhuishorror over een huis waaruit elk weldenkend mens na een dag zou vertrekken (de hond wil niet naar binnen, de kelderdeur is dichtgetimmerd, 's nachts blijven alle klokken op dezelfde tijd stilstaan), waarin het bovennatuurlijke gevaar lange tijd buiten beeld blijft, waar krakende deuren, fluisterstemmen, een griezelige variant op verstoppertje en gedoe met een stokoud muziekdoosje meer spanning oproepen dan welk monster ook.

Een weekje weg (Olivier Ringer, 2011)
NPO 3, 09.00-10.15 uur.

De 6-jarige Cathy weet het bijna zeker: haar gestresste ouders hebben nauwelijks aandacht voor haar, zo weinig zelfs dat ze haar soms letterlijk niet meer zien staan. Zelfs niet in hun huis in het bos, waar ze elk weekend naartoe vluchten. Cathy's isolement gaat zo ver dat ze haar zorgen alleen in de voice-over uitspreekt. Het Belgisch-Franse Een weekje weg (À pas de loup) is verder nagenoeg zonder dialogen en laat de wereld van begin tot eind vanuit Cathy's perspectief zien. Ook wanneer ze de proef op de som neemt en stiekem alleen in het bos achterblijft. Er had misschien wat meer gedaan mogen worden met de (schijnbaar?) moeizame verhouding tussen het meisje en haar ouders; aan de andere kant is het ook mooi dat Een weekje weg zo onderhuids blijft werken. Het is een subtiele, spannende film, die zijn piepjonge doelgroep buitengewoon serieus neemt.

Superman (Richard Donner, 1978)
SBS 9, 20.30-23.15 uur.

Acteur Christopher Reeve werd wereldberoemd door zijn rol als superman. In een tijd waarin superheldenfilms nog geen gemeengoed waren speelde hij de jongeman van de planeet Krypton, die op aarde een anonieme vliegende mensenredder wordt. In het echte leven werd Reeve in 1985 geconfronteerd met zijn menselijke kwetsbaarheid. Na een val van een paard zat de stoere, intelligente acteur plotseling vastgeketend aan een rolstoel en beademingsapparatuur. Tot zijn dood in 2004 bleef hij vechten; hij werd een bevlogen belangenbehartiger voor gehandicapten.

EdTV (Ron Howard, 1999)
FOX, 00.00-02.05 uur.

Een reallifesoap realtime uitgezonden, dat kon je in 1999 nog als een noviteit verkopen. Hoewel, een jaar eerder waren we al vergast op Peter Weirs The Truman Show. En 1999 gaat ook de geschiedenis in als het jaar waarin de eerste serie van Big Brother op tv werd uitgezonden. Je kunt dus met evenveel reden zeggen dat EdTV het tij tegen had. Hoe dan ook zou je hopen dat de film iets te zeggen heeft over zaken als televisie, privacy en waardigheid. EdTV, waarin de omroep die het concept bedenkt na gebleken succes niet wil accepteren dat de 'hoofdrolspeler' eruit stapt, doet dat wel, maar tamelijk tandeloos. Want uiteindelijk is alles ondergeschikt gemaakt aan de voorspelbare liefdesgeschiedenis tussen videotheekmedewerker Matthew McConaughey en postbode Jenna Elfman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden