The Bling Ring ***

Een enigszins monotone film over tieners die de villa's van sterren leegroven in hun zucht naar roem.

Drama/komedie


Regie Sofia Coppola


Met Emma Watson, Israel Broussard, Katie Chang, Taissa Farmiga


In 31 zalen


Ene Andy Warhol had zich wel vermaakt met The Bling Ring. Een film over tieners die de villa's van beroemheden leegroven, om zich vervolgens uitgedost in gestolen designerkleding, wapperend met gestolen geld en high on drugs een heuse ster te wanen. Als ik mijn 15 minuten roem niet krijg, kom ik ze halen. Waar gebeurd, ook nog. En als dieven betrapt worden, neemt hun faam enkel toe. Dat uitgerekend Sofia Coppola aansloeg op het geruchtmakende Vanity Fair-artikel uit 2010 over de jonge inbrekers in de luxewijken van Los Angeles ligt voor de hand.


De vervreemding van roem vormt een rode draad in haar oeuvre. Coppola's personages genieten vaak enige bekendheid, zoals de Hollywoodacteurs in Lost In Translation (2003) en Somewhere (2010), en dienen als uitvergroting van haar these dat echt contact zeldzaam is en vaak kortstondig. In haar vijfde speelfilm is het niet die roem zelf, maar de zucht ernaar die dereguleert. Logisch dat het ziektebeeld juist in Los Angeles opspeelt, waar jongeren opgroeien in nabijheid van de sterren. In betrekkelijke luxe weliswaar, maar ook schrijnend minder bekend en gefortuneerd dan de Paris Hiltons van deze wereld. The Bling Ring blijft redelijk dicht bij de feiten en portretteert de tieners tijdens hun dagelijkse bezigheden: stelen en shoppen, shoppen en stelen.


De onderlinge gesprekjes, het gedweep met merken, de van tv gekopieerde maniertjes - het is allemaal spot on. Coppola gebruikt de nieuwkomer als sleutel tot het dievenkliekje. Marc (Israel Broussard), vers in Los Angeles en even aaibaar als onzeker, bloeit op als een manipulatief en serie-inbrekend schoolgenootje (Katie Chang) hem onder haar hoede neemt. Net wat introspectiever dan de stelende meisjes, die hardop dromen van een modellencarrière, beseft Marc dat hij onvoldoende knap is om door te gaan voor een A-ster. Veel verder reikt de zelfkennis niet, in The Bling Ring, waarin Coppola zich geen moeite getroost om haar personages interessanter of sympathieker te maken dan hoe ze die in het wild aantrof. Dat levert geestige momenten op, vooral als de Britse actrice Emma Watson (Hermelien uit Harry Potter) opdraaft als meest narcistische en verongelijkte blingringster. Dit is modern L.A., waar ouders kinderen 'homeschoolen' volgens de wensleer The Secret, met Angelina Jolie als maatstaf voor succes.


The Bling Ring is een delicate satire, eerder amusant dan bijtend, meer verslag dan uitgediept drama. Het maakt de film enigszins monotoon, zelfs bij een bescheiden duur van 86 minuten, al zijn enkele van de inbraken wonderschoon gefilmd. Zijn deze types onze aandacht wel waard? Voor een film is het toch beter als die vraag niet te vroeg opspeelt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden