The Beast: titanium, kevlar en zakjes bloed

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER STERRE LINDHOUT

AMSTERDAM - Er gaat waarschijnlijk niets mis tijdens de nucleaire top in de zwaarbeveiligde residentie. Maar mocht een explosie de Haagse binnenstad opschrikken terwijl een konvooi regeringsleiders passeert, zou slechts één auto doorrijden: de zwarte Cadillac van Barack Obama, The Beast voor intimi.

Binnen zou de Amerikaanse president, kerngezond, via het ingebouwde videoconferentiesysteem spoedoverleg voeren met zijn veiligheidsdiensten in Washington. De auto is intussen overgebracht naar Nederland, klaar om Obama straks door de straten van Den Haag te rijden.

Na de moord op Kennedy werd de beveiliging van Amerika's presidentiële voertuigen steeds professioneler. Toch namen zijn opvolgers lange tijd genoegen met een aangepast fabrieksmodel. Bush jr. was de eerste die een unieke beveiligde auto voor zichzelf liet ontwerpen, de stamvader van The Beast, door een speciaal voor dat doel opgerichte onderzoeksafdeling van General Motors.

Autokenners twijfelen er niet over, The Beast is het veiligste niet-militaire voertuig ter wereld. De pantserlaag is 20 centimeter dik en is gemaakt van onder meer titanium, aluminium en keramische materialen. Hij rijdt op met kevlar versterkte banden, zo groot als die van een bus. In verband met een mogelijke chemische aanval is de auto lucht- en geluiddicht. Maar mocht Obama prijsstellen op straatgeluiden, kan hij de speakers met buitengeluid inschakelen.

De deuren zijn zo zwaar als die van een Boeing 757. Een ander detail dat tot de verbeelding spreekt: in de deuren zitten zakjes bloed met Obama's bloedgroep. Cadillac noemt The Beast 'assertief, modern en elegant'. Dat laatste is betrekkelijk, want de auto is zwaar, naar schatting weegt hij zeven ton.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden