The Battle of Brexit overleeft Londen heus wel

Londen heeft zijn branie terug. Na het referendum schetste de Bank of England een inktzwart scenario, nu heerst er optimisme. Als het vertrek uit de EU een feit is, zijn de financiële kruimels voor Amsterdam of Parijs.

Beeld Eleanor Shakespeare

De City of London heeft de Grote Brand van 1666 overleefd, alsook de bommen van de Luftwaffe en de kredietcrisis van tien jaar geleden. The Battle of Brexit kan daar ook nog wel bij, zo is de stemming in het 's werelds voornaamste zakencentrum. Goede berichten over de Britse economie versterken het optimisme. Mark Carney, de gouverneur van de Bank of England, heeft deze week zelfs verklaard dat zijn zorgen over een Brexit voorbarig waren en dat de economieën op het vasteland van Europa meer te vrezen hebben van de Britse uittreding.

Het weerhoudt de delegaties uit steden als Amsterdam, Frankfurt, Luxemburg, Parijs en Dublin er niet van om naar de Londen te reizen om te zien hoe er kan worden geprofiteerd van de Brexit. De City is verantwoordelijk voor maar liefst 78 procent van de Europese valutahandel. 85 procent van alle hedgefondsen en de helft van alle Europese vermogensbeheerders zijn er gevestigd. En een vijfde van alle leningen in Europa verlopen via Londen. Dit alles ondanks de Britse beslissing aan het einde van de vorige eeuw om geen deel uit te maken van de euro. Indertijd was er doem voorspeld.

Het zelfvertrouwen is gebaseerd op de financiële infrastructuur, de taal, het juridische systeem, de banden met de wereld, de topuniversiteiten, de relatief lage belasting en de kwaliteit van het leven voor mensen met veel geld. 'Welke bankier wil er in het saaie Frankfurt wonen?' klinkt het vaak retorisch. 'Welk bedrijf wil zich in Frankrijk vestigen, waar het amper mogelijk is iemand te ontslaan?' Uit een peiling van eFinancialCareers, een vacaturebank, bleek dat Amsterdam een stad is waar bankiers nog het liefst zouden willen wonen, ondanks het zuinige Nederlandse bonusbeleid.

De realiteit is dat een einde aan 'passporting', de automatische toegang tot de continentale markten, problemen kan opleveren, zeker voor financiële instellingen die nog geen vestiging hebben op het vasteland. Brexiteers gaan ervan uit dat een satellietvestiging met een koperen naamplaat op de gevel voldoende is, maar waarschijnlijk is er meer nodig. JP Morgan kijkt bijvoorbeeld naar Parijs, al heeft het president François Hollande laten weten dat het arbeidsrecht moet veranderen. Een verkiezing van de thatcheriaan François Fillon zou daarbij helpen.

Lees ook:

Wethouder Economie van Amsterdam, Kasja Ollongren: de City blijft de City, maar 20 procent van de Londense activiteiten verhuist naar Europa.

Veel Londense hoop is gevestigd op 'equivalence'. Onder Britse druk heeft de EU de financiële markten deels geopend voor niet EU-landen met een gelijkwaardige regelgeving, zoals Zuid-Korea, Brazilië en, niet onbelangrijk, de Verenigde Staten. Op papier zou een soortgelijk verdrag met Londen geen probleem moeten opleveren, maar als de Europese landen, de Fransen voorop, kwaad willen, kunnen ze het de Britten moeilijk maken. Volgens de baas van de Londense beurs, Xavier Bolet, is dat een riskante strategie. 'Als Londen de wereld leidt, profiteert de Europese economie.'

Bolet heeft erop gewezen dat pogingen om Londen te ondermijnen er vooral toe zullen leiden dat New York sterker zal worden. John Cuncliffe, de tweede man van Bank of Engeland, heeft iets soortgelijks gezegd tegenover een parlementaire commissie. 'Het Londense ecosysteem kan niet zomaar worden gekopieerd op het vasteland', meldde de topbankier: 'Er bestaat er al een, in New York.' Cuncliffe wees ook op een onderschat Brexit-gevaar: een strenger immigratiebeleid kan de komst van financieel talent vanuit Europese landen bemoeilijken.

De belangrijkste kracht van Londen is het vermogen zichzelf uit te vinden. Dat gebeurde bij de Big Bang in 1986 toen Thatcher de financiële markten liberaliseerde. Dertig jaar later wordt veel verwacht van FinTech, waar Londen nu al de wereldleider is. Het actief steunen van deze sector zou makkelijker zijn na een Brexit. De grootste Europese concurrent op dit gebied is Amsterdam, dat nu al een belangrijke rol speelt in de flitshandel. Hoe groot de aantrekkingskracht van Londen is, bleek deze week uit de beslissing van Snapchat om het internationale hoofdkwartier erheen te verhuizen.

Ondanks de Brexit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden