The Bad Lieutenant, Nés en 68, The Grand Budapest Hotel

Iedere dag tipt de Volkskrant de beste films op televisie.

Bart Koetsenruijter
Nicolas Cage en Eva Mendes in The Bad Lieutenant. Beeld geen
Nicolas Cage en Eva Mendes in The Bad Lieutenant.Beeld geen

The Bad Lieutenant (Werner Herzog, 2009)

SBS 9, 20.30-23.00 uur.

Het was zo'n rel die publicitair alleen maar gunstig is. Abel Ferrara, regisseur van Bad Lieutenant (1992) was not amused toen hem gewaar werd dat Werner Herzog de film The Bad Lieutenant: Port of Call - New Orleans (2009) ging maken. Een remake zonder dat hij daarvan wist? Welnee, reageerde Herzog, ik ken Abel Ferrara helemaal niet en heb nog nooit een film van hem gezien. Na nog wat verbaal geweld over en weer restte de vraag: hoeveel verschilt Herzogs film van Ferrara's?

Het antwoord op die vraag is vanavond te zien en luidt: veel en weinig tegelijk. Ferrara maakte een rauw, donker en nihilistisch portret van een verslaafde, corrupte New Yorkse politie-inspecteur (gespeeld door Harvey Keitel), die ten onder gaat in zijn queeste naar reiniging van zijn zonden. Herzogs film speelt in New Orleans, waar de gelauwerde inspecteur Terence McDonagh wordt geteisterd door helse rugpijn. De voorgeschreven medicatie volstaat niet en wordt door hemzelf aangevuld met wat hij tijdens invallen en arrestaties op straat kan verduisteren. Vanaf dat moment zet zich een negatieve spiraal in werking, waarin Nicolas Cage de door Werner Herzog (Fitzcarraldo, Grizzly Man) kenmerkend vormgegeven gekte sterk verbeeldt. In een film die in zijn afwikkeling van het centrale moordonderzoek in grote lijnen een keurig Hollywood-stramien volgt, zeker in de afloop, weet de eigenzinnige Duitse filmmaker een paar scènes te stoppen die je nooit ziet in een genrefilm. Als de doordraaiende McDonagh door zijn drugsgebruik vaker begint te hallucineren, zet Herzog rustig een camera op de kop van een leguaan om een paar minuten het perspectief van het dier te volgen in een verder doodnormale scène.

Politieman, verslaafd en corrupt zijn Cage en Keitel allebei, zoals ook sommige scènes bijna identiek zijn. Maar de twee Bad Lieutenants zijn totaal verschillende films.

Nés en 68 (Olivier Ducastel, Jacques Martineau, 2008)

Arte, 00.40-04.05 uur.

Grote, dure, tweedelige, vannacht achter elkaar uitgezonden televisiefilm, die uitgebreid verslag doet van bijna veertig jaar moderne Franse geschiedenis. Laetitia Casta is de 20-jarige dochter van welgestelde, autoritaire ouders, die zich met haar twee geliefden in het Parijs van 1968 aansluit bij de studentenprotesten. Twee jaar later trekken ze, met een dochtertje, naar het zuiden om daar een 'taboevrije' commune te beginnen. Dat gaat lang goed, maar als we in 1981 (François Mitterrand wordt president) zijn aanbeland, zijn de scheuren in het vrije geluk zichtbaar. Daarna volgen nog tijdsprongen naar 1989, 1995, 2002 en een epiloog die zich in 2007 afspeelt.

The Grand Budapest Hotel (Wes Anderson, 2014)

Film 1 Comedy & Kids, 23.35-01.10 uur.

Het zal een beetje behelpen zijn op het kleinere tv-scherm, maar net als in de bioscoop zal ook daar de recentste film van wonderkind Wes Anderson niet minder dan een feest zijn. Want beter dan zo is het uitbundig vormgegeven verhaal over de belevenissen van de conciërge van het hotel uit de titel niet te omschrijven. Anderson liet zich inspireren door schrijver Stefan Zweig maar bovenal door zijn eigen waaiende geest. Eindigde bij Volkskrantlezers achter Boyhood in de verkiezing van beste film van 2014.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden