The Assignment, The Wooden Horse, Liar Liar

Iedere dag zet de Volkskrant de beste filmtips voor u op een rij.

Berend Jan Bockting
Donald Sutherland in The Assignment. Beeld -
Donald Sutherland in The Assignment.Beeld -

The Assignment (Christian Duguay, 1997)

RTL 7, 0.15-2.20 uur.

Ilich Ramírez Sánchez, beter bekend als de terrorist Carlos en De Jakhals, was lang de meest gezochte man ter wereld. In 1994 werd hij gepakt in Soedan. Wat drie jaar later geen belemmering vormde voor de productie van deze knappe thriller, waarin de CIA en de Mossad een bizar plan ontwikkelen om hem te vangen. Aidan Quinn speelt de terreurleider, maar ook een Amerikaanse militair die sprekend op hem lijkt. In die laatste rol wordt hij door Donald Sutherland opgeleid tot een contra-terrorist die de plaats kan innemen van Carlos en hem in de val moet lokken om hem te doden. De echte Ramírez Sánchez is 65 jaar oud, zit een levenslange straf uit in een Franse cel en trouwde in 2001 met zijn advocate.

The Wooden Horse (Jack Lee, 1950)

BBC 2, 16.35-18.15 uur.

Britse krijgsgevangenen zijn de Duitsers te slim af in dit curieuze ontsnappingsdrama dat zich afspeelt in hetzelfde WOII-kamp waaruit de groep gevangenen ontsnapte in het veel bekendere The Great Escape. Beide films delen het idee dat oorlog vooral een soort spannend jongensboek is. Ontsnappen als escapisme; logisch dat het kort na de oorlog populair was om het grote drama te vergeten, maat tegenwoordig voelt het niet minder achterhaald. Het paard uit de titel vormt een aardige variant op het bouwsel van Troje: het verbergt in dit geval de ontsnappingstunnel. In fraai zwart-wit en met prima spel, door onder anderen Leo Genn en David Tomlinson.

Liar Liar (Tom Shadyac, 1997)

RTL 8, 20.30-22.15 uur.

Jim Carrey leefde ten tijde van Liar Liar op het hoogtepunt van zijn gekkebekkenperiode. Ace Ventura, The Mask en Dumb & Dumber hadden hem in één jaar tijd richting supersterrenstatus gekatapulteerd. In Liar Liar speelt hij een advocaat die zelfs tegen zoontje Max de boel bij elkaar liegt - totdat Max op zijn verjaardag wenst dat vader voor een dag geen onwaarheden kan vertellen. De wens komt uit, wat Carrey in redelijk grappige situaties brengt. Hoewel hij op zijn gymnastiekgezicht de rem er een beetje op zette, duurde het tot The Truman Show - een jaar later - voor Carrey bewees écht te kunnen acteren.

Superman Returns (Bryan Singer, 2006)

Veronica, 20.30-23.35 uur.

Superman Returns begint met de stem van een dode acteur. Op religieuze toon spreekt Marlon Brando, als van de planeet Krypton afkomstige geleerde, zijn jonge zoon Kal-el toe, die op aarde een leven zal gaan leiden als Superman. Het citaat is afkomstig uit de Superman-film van Richard Donner uit 1978, toen Christopher Reeve de vliegende buitenaardse man-met-cape vertolkte. In Superman Returns lijkt hoofdrolspeler Brendan Routh niet alleen sterk op Reeve, nagenoeg alles is hetzelfde gebleven in de wereld van Superman. Veelzeggend is de scène waarin de held in het origineel zijn lief Lois Lane redde uit een onbestuurde helikopter. Nadat hij haar had neergezet, merkte Superman met droge humor op dat vliegen nog steeds de veiligste manier van reizen is. In Superman Returns redt hij Lois Lane uit een neerstortend vliegtuig: de digitale effecten van de scène zijn in de versie van regisseur Bryan Singer overtuigender dan voorheen en de stunts beter uitgevoerd, maar het grapje is exact hetzelfde gebleven.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden