Column

Thatchers kleding in de uitverkoop

Er was maar een persoon op de wereld die ik oprecht blij zou kunnen maken met het nieuwtje dat de kleding en aanverwante prullaria van Margaret Thatcher geveild zouden worden bij Christie's in Londen, en dat was mijn vriendin M., die een diepe liefde voor Margaret Thatcher heeft.

Maraget Thatcher Beeld ap
Maraget ThatcherBeeld ap

Terwijl ik op internet een beroemde foto bekeek van Thatcher op een tank in een crèmekleurige regenjas met een crèmekleurige hoofddoek, belde M. me toevallig op.

'De kleren van Thatcher worden geveild!', riep ik uit. 'In Londen!'

'O!', zei ze. 'Zit er nog wat bij?'

'Nou nee', antwoordde ik. 'Een crèmekleurige regenjas... En veel van die harde blauwe mantelpakken.'

Maar het gaat er natuurlijk helemaal niet om of die kleren leuk zijn, of draagbaar. In het filmpje dat Christie's heeft gemaakt ter begeleiding van deze grootschalige uitverkoop zegt de creative director van de veiling, een vrouw in een blauwe blazer met zware bril die uiteraard Meredith Ederingthon-Smith heet: 'It's a fascinating panorama.' Of eigenlijk zegt Meredith Etheringthon-Smith: 'It's a fascinating panoramuuuuurrrrrhhh.' En daar gaat het om bij de bulletjes van beroemde personen uit de wereldgeschiedenis. Dat ze fascinerend zijn. En niet dat je ze per se zou willen áántrekken.

Nou, en de bulletjes van Thatcher zijn allemaal even fascinerend. Van de blauwe fluwelen mof die zij droeg op haar geheel blauwfluwelen huwelijksdag tot de Prime Ministerial Dispatch Box, het rode kistje waarin zij al haar belangrijke stukken mee naar huis nam.

Thuis trok ze die keiharde powerpakken overigens nooit uit, vertelt haar dochter Carol Thatcher in het filmpje, want de kans was enorm dat de telefoon zou gaan met het nieuws van alweer een gigantische crisis, en dan moest ze weer weg. 'I must look executive!', schijnt haar moeder vaak tegen haar te hebben geroepen. 'I am representing the country!' En dat was natuurlijk ook zo. Ik vind het er een om te onthouden, ook voor andere staatshoofden.

Zelf wil ik uit de overigens opvallend betaalbare collectie (voor dat rode doosje hoeft Christie's maar 3.000 pond) graag het beeldje van de Amerikaanse adelaar hebben dat Thatcher ooit cadeau kreeg van Ronald Reagan.

Thatchers persoonlijke assistente Cynthia Crawford, een inmiddels halfkale vrouw die echt alles van Thatcher wist ('She was a big person on buttons') heeft jaren met al deze persoonlijke frutsels geleefd, tot aan de veiling. Terwijl zij de beroemde crèmekleurige sjaal van de tankfoto op een etalagepop schikt, barst ze in huilen uit. Nou ja, op zijn Brits. Ze laat ongezien een traan en kondigt gegeneerd aan: 'Sorry. Gone to pieces.'

Margaret Thatcher had dat een zwaar overdreven vertoning van emotioneel gedrag gevonden, vrees ik.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden