Weblog

'Thatcher was nergens zo populair als op de Falklands'

Peter Lipton en Jasmijn Visser zien tijdens hun verblijf op de Falkland-eilanden hoe populair de maandag overleden Margaret Thatcher daar was.

De vlaggen in Stanley hangen halfstok Beeld Peter Lipton
De vlaggen in Stanley hangen halfstokBeeld Peter Lipton

She's more like royalty to us... really.... right up there with the queen and everything...' laat de persvoorlichter van de Legislative Office in Stanley me weten. Waarschijnlijk is er geen plek op aarde waar Margaret Thatcher zo populair was als op de Falkland Eilanden.

De Argentijnse aanval in 1982 kwam voor de meeste eilandbewoners niet geheel onverwacht, het conflict tussen Argentinië en Groot-Brittannië speelde al sinds 1833.

Wat wel een verassing was is dat Thatcher direct een Task Force met 127 schepen richting de Falklands stuurde. De meeste Kelpers namen aan dat de eilanden niet belangrijk genoeg zouden zijn voor een complete oorlogslogistiek naar de andere kant van de wereld.

'We never thought the English would go to war over the Falkland Islands, even when the ships were coming near the Falkland zone we just thought they'd try to intimidate the Argentines, we did not think they actually would start attacking' zegt Alan White van Pebble Island.

Toen Margaret Thatcher gelijk actie ondernam werd ze in één klap de heldin van de Eilanden. Wat hun historie niet vermeldt is dat voor de Iron Lady, die in Engeland te kampen had met rellen en kritiek op haar belastingverhogingen, de Falkland Oorlog een goede manier was om het gevoel van patriottisme en saamhorigheid in Engeland te bevorderen. De Falkland Oorlog was uitstekend getimed.

In Stanley hangen de vlaggen halfstok, en er is een condoleanceregister geopend. Bij het straatnaambord van Thatcher drive liggen enkele bloemen en een kruisje. Op de dag van de begrafenis zal er in Stanley een herdenkingsdienst gehouden worden.

Lees hier meer over de reis die Jasmijn Visser en Peter Lipton maken naar de Falklands.

Jasmijn Visser is kunstenaar, Peter Lipton is fotograaf.

TheFalklandsProject is onderdeel van het programma The Ultraperipheric in opdracht van TAAK en Land Art Contemporary en wordt gesponsord door het Modriaanfonds, Land Art Contemporary en Stichting Kunst en Openbare Ruimte. The Falklands Project is een samenwerking van Jasmijn Visser en design-duo Metahaven.

Bloemen bij Thatcher Drive Beeld Peter Lipton
Bloemen bij Thatcher DriveBeeld Peter Lipton
null Beeld Volkskrant
Beeld Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden