Thatcher nuanceert aanval op Major

De Iron Lady heeft het zo niet bedoeld. Margaret Thatcher ontkent met klem dat zij een persoonlijke aanval op haar opvolger John Major doet in het binnenkort uitkomende tweede deel van haar biografie....

HENK STRABBING

Van onze correspondent

Henk Strabbing

LONDEN

Thatcher is met name ontstemd over de 'ernstige verdraaiïng' van één zin uit het boek waarin ze oproept dat 'anderen de vereiste actie moeten ondernemen', wat het afgelopen weekeinde door heel politiek Londen werd opgevat als een oproep aan de Conservatieve parlementsfractie om Major te verwijderen als partijleider.

Het bureau van Lady Thatcher publiceerde gisteren de context van de inmiddels roemruchte zin. Daaruit blijkt dat Thatcher 'anderen' in heel Europa bedoelde. Thatcher wijst op de ontwikkelingen in heel Europa en 'in het bijzonder' op het gebrek aan 'politiek doel' sedert het einde van de Koude Oorlog. Letterlijk gaat ze dan verder: 'Natuurlijk zou ik dat zeggen, of niet soms? Maar anderen die mij zo vaak hebben gekritiseerd, toen ik aan de regering was, zeggen het ook. In de pagina's die volgen - over Europa, het bredere internationaal toneel, sociale politiek en de economie - bied ik enkele gedachten aan om deze zaken recht te trekken. Het is nu, evenwel, aan anderen om de vereiste actie te ondernemen'.

De schuld voor alle ophef zou bij The Sunday Times liggen, die als reclame voor een zondag te starten voorpublicatie, citaten uit hun verband zou hebben gerukt.

Maar in de verklaring van Thatcher wordt nergens ontkend dat zij hoe dan ook zware kritiek op John Major heeft. Het lijstje: Maastricht opzeggen, het pond sterling eeuwig houden en ooit een politieke Europese Unie, blijkt volledig correct.

Nog voordat Thatcher haar verklaring had uitgegeven, deed minister van Handel en Industrie Michael Heseltine een hevige aanval op de ex-premier. Dat was pikant omdat Heseltine degene was die haar in 1990 als eerste formeel uit haar ambt wilde verwijderen. Heseltine wees erop dat Lady Thatcher blijkbaar vergeten was dat ze in 1990 werd gewipt omdat ze onpopulair was en op weg naar een verkiezingsnederlaag. Ook het (foute) moment waarop Groot-Brittannië ging meedoen aan het Europese wisselkoersmechanisme was háár keus, meent Heseltine.

Dat laatste leverde uiteraard weer een reactie op van de oppositie. Labourleider Blair noemde het 'hoogst interessant' dat Heseltine suggereerde dat het moment (en dus de stand van het pond) van intreding in het wisselkoersmechanisme niet was gekozen door John Major die toen immers minister van Financiën was. Blair: 'Ik denk dat dit een ernstige beschuldiging is die de mensen graag opgeklaard willen zien. De betreffende minister had het dus niet voor het zeggen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden