That's Entertainment, All Stars, Fish Tank

De beste films en interessantste programma's uit het televisieaanbod van dit weekeinde. Met onder meer een persoonlijke documentaire over Ingrid Bergman en de nieuwe Franse misdaadserie Les témoins.

Bart Koetsenruijter
Privéfoto van Ingrid Bergman en haar kinderen. Op de voorgrond: Isabella Rossellini. Beeld .
Privéfoto van Ingrid Bergman en haar kinderen. Op de voorgrond: Isabella Rossellini.Beeld .

That's Entertainment (I & II)
(Jack Haley / Gene Kelly, 1974 / 1976)
Zaterdag, BBC 2, 15.25 uur/ Zondag, BBC 2, 15.30 uur

Voor wie zich eens goed wil laten introduceren in dat merkwaardige genre van de filmmusical. Hofleverancier daarvan was Metro-Goldwyn-Mayer en uit de schatkamer van die filmstudio stelde producent Jack Haley jr. in 1974 een zinsbekorende compilatie samen van louter hoogtepunten. Fred Astaire, Gene Kelly, Liza Minnelli, Bing Crosby en Judy Garland zijn enkele van de sterren die in de beroemdste scènes uit de beroemdste musicals voorbijkomen: Singin' in the Rain, An American in Paris, The Great Ziegfield, Babes on Broadway, On the Town, en wat al niet meer. Vier jaar later volgde een tweede deel, waarvoor Gene Kelly zelf op de regiestoel plaatsnam.

undefined

All Stars / In Oranje (Jean van de Velde / Joram Lürsen, 1997 / 2004)
Zaterdag, NPO 3, 20.50 uur / Zondag, NPO 3, 09.00 uur

Bleek Nederland zo rond de eeuwwisseling opeens goede voetbalfilms te kunnen maken. Zolang het daadwerkelijke voetbal maar op de achtergrond bleef. Jean van de Velde maakte de inmiddels klassiek te noemen melancholieke buddy-komedie All Stars, over het kleedkamergevoel en vooral de onmogelijkheid om aan vrouwen de buitenspelregel uit te leggen. Een voortreffelijke cast vertolkt zeven vrienden die al vanaf de lagere school wekelijks op achterafveldjes hun balletje trappen. Het werkelijke leven verdringt het gedroomde jongensbestaan.

Zeven jaar later dook de zoon van Van de Velde, Yannick, op in de puntgave opgroeifilm over een talentvol jochie wiens grootste fan en coach, zijn vader, op een dag langs de lijn dood in elkaar zakt.Hij verliest subiet de lust om te voetballen. Totdat - en dat kan alleen in de beste films - zijn vader terugkeert en het leven van weleer een doorstart krijgt.

Fish Tank (Andrea Arnold, 2009)
Zaterdag, Canvas, 22.25 uur

In al zijn rauwheid ontroerend portret van de 15-jarige Mia (Katie Jarvis), een nukkig meisje met problemen: van school getrapt, ruzie met haar beste vriendin en thuis heerst ook malheur. Ze wil danseres worden en ziet mogelijkheden bij de vriend van haar moeder (Michael Fassbender). De toenadering tussen het meisje en de man, die misschien niet is wie hij beweert te zijn, vormt het hart van de film. Arnold neemt geen moreel standpunt in; ze registreert alleen en laat ruimte voor voorzichtig optimisme. En slaagt er zo in op onverwachte plekken poëzie te vinden: de introvert dansende Mia, voor het raam met uitzicht op sombere flats, is onvergetelijk mooi.

undefined

Casablanca / Jag är Ingrid (Michael Curtiz, 1942 / Stig Björkman, 2014)
Zondag, Arte, 20.15 en 21.45 uur

Nee, de klassieker Casablanca nog eens bekijken in Duitse nasynchronisatie is misschien geen topidee. Maar wat erna volgt, doorstaat de Duitse filmbehandeling beslist. Voor de vorig jaar gemaakte documentaire over het leven van filmster Ingrid Bergman stelde haar dochter, actrice Isabella Rossellini, het familiearchief open. De Zweedse documentairemaker Stig Björkman kon zodoende een zeer persoonlijke film maken over het leven van een van Hollywoods grootste actrices (zeven Oscarnominatie, drie Oscars). Uiteraard met veel niet eerder vertoond materiaal, waaronder 8-mm-filmpjes van Bergman zelf. Alle clichés die bestaan over Scandinavische koelheid verdwijnen bij het zien van die filmpjes. Arte zendt de documentaire in volle lengte uit; wie wacht tot de NPO zich eraan waagt, wordt hoogstwaarschijnlijk afgescheept met de verkorte versie, die ook bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden