Thalys vaker op illegalen doorzocht

De drugsrunners en dealers die op Rotterdam CS de Thalys uit Parijs opwachten, gedragen zich minder opdringerig dan gewoonlijk. Eerst maken ze aanstalten om toe te slaan, maar dan blijven ze toch op veilige afstand....

Al snel wordt de reden van hun gedraal duidelijk. Uit de trein is een stel marechaussees gestapt met een groepje angstig kijkende mensen. Op de grond bij het kantoor van de perronopzichter zit een vrouw met een bibberend kind op schoot. Om haar nek hangt een andere koter. Om haar heen staan wat donkere mannen in slecht zittende pakken. Uiterst rechts van dit clubje staan twee zwarte Afrikanen verslagen te kijken.

'Illegalen', verduidelijkt de dienstdoende commandant van Mobiel Toezicht Vreemdelingen, terwijl zijn collega's de slachtoffers handboeien omdoen. 'Mensensmokkel is een item. In de Thalys gebeurt die smokkel ook. Vandaar deze controle.'

De marechaussee controleert sinds enige tijd veel intensiever op internationale treinen, bevestigt een woordvoerder desgevraagd. 'Er zijn signalen dat er meer illegalen het land binnenkomen', zegt hij. 'Een deel van hen legt het traject af per trein.'

Over de frequentie waarmee die treinen nu worden gecontroleerd wil hij niets kwijt, omdat dat de illegalen slechts in de kaart zou spelen. Bronnen op Rotterdam CS zeggen dat er met zeer grote regelmaat acties plaatsvinden op de internationale treinen. 'Soms zijn er het hele weekeinde door controles', aldus een Marokkaanse man die vrijwel dagelijks op CS te vinden is.

Volgens de commandant van Mobiel Toezicht komen de vreemdelingen uit de Thalys die zijn 'staande gehouden' onder meer uit Irak en Sierra Leone. De vrouw met de kinderen mag uiteindelijk blijven. Zij heeft een echtgenoot in Rotterdam. De andere acht moeten mee met de marechaussee.

'We gaan nu met zijn allen naar Roosendaal', vertelt de commandant. Daar worden de illegalen gefotografeerd en worden hun vingerafdrukken genomen, alvorens een proces-verbaal wordt opgemaakt. Vervolgens gaan degenen die daarvoor in aanmerking komen naar Asielzoekerscentrum Rijsbergen en de tijdelijke noodopvang in Mill ter beoordeling door de IND.

Een van zijn ondergeschikten roept de commandant. De trein naar Roosendaal gaat 'om drie over negen'. Het groepje uniformen en geboeiden spoedt zich naar perron 6. De commandant wil nog wel kwijt dat er dagelijks wordt gecontroleerd in de Thalys.

De woordvoerder van de Marechaussee zwakt deze constatering af, want al te strenge controles zouden in strijd zijn met 'Schengen'. In dat verdrag is de gezamenlijke bewaking van de buitengrenzen vastgelegd. Het is niet de bedoeling dat ieder land mensenverkeer tussen de lidstaten ook nog eens apart gaat controleren. 'Als je dat doet, wordt Schengen waardeloos.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden