Thaksin eist zege op in Thailand

De omstreden Thaise minister-president Thaksin Shinawatra heeft maandag de overwinning opgeëist in de door hemzelf uitgeroepen verkiezingen. Hij zegt echter bereid te zijn tot aftreden, ‘als dat nodig is’ om het land uit de politieke crisis te halen....

Van onze correspondent Michel Maas

De uitslag van de verkiezingen was maandag nog niet bekend, maar volgens Thaksin heeft zijn partij Thai Rak Thai zestien miljoen stemmen gekregen. Dat is meer dan de helft van de uitgebrachte stemmen.

De verkiezingen waren geboycot door de drie grote oppositiepartijen. In ongeveer de helft van de kiesdistricten traden de Thai Rak Thai-kandidaten daardoor aan zonder tegenkandidaat. De oppositie noemde de verkiezingen een farce.

Thaksin had ruim een maand geleden het parlement ontbonden en nieuwe verkiezingen uitgeschreven om een einde te maken aan de aanzwellende demonstraties voor zijn aftreden. De aanleiding voor die acties was de verkoop van Thaksins telecombedrijf AIS aan Singapore. Thaksin had de wet gewijzigd om de transactie mogelijk te maken en bovendien geen cent belasting betaald over de opbrengst van 1,6 miljard euro. Hij had al vaker zijn politieke macht misbruikt om zijn eigen bedrijven te bevoordelen, maar dit was de druppel die de emmer deed overlopen.

De oppositie riep de kiezers op om uit protest blanco te stemmen. Miljoenen Thais gaven daaraan gehoor. In delen van de hoofdstad en een aantal zuidelijke provincies was het aantal blancostemmers groter dan het aantal Thai Rak Thai-stemmers.

Dank zij de steun van Thaksins traditionele bolwerk, het arme noorden van het land, haalde hij toch nog ruim 50 procent van de stemmen. Dat was de grens die hij voor zichzelf had gesteld: als hij minder dan de helft kreeg, zou hij aftreden. Hij kreeg wel drie miljoen stemmen minder dan vorig jaar, maar dat nam hij luchtig op. ‘Vorig jaar kregen wij een 10, dit jaar een 7, maar we zijn nog steeds geslaagd’, zei hij laconiek.

In een urenlange live-uitzending liet Thaksin maandag weten alsnog bereid te zijn af te treden, ‘mits mij daar een zeer goede reden voor wordt gegeven, zodat ik mijn aftreden kan uitleggen aan de zestien miljoen mensen die op mij hebben gestemd’.

De Thaise premier weigert vooralsnog die beslissing zelf te nemen en kondigde aan een commissie van wijze mannen te zullen vormen die een uitweg uit de politieke crisis moet zoeken. Als die tot de conclusie komt dat hij moet aftreden, treedt hij af, zei Thaksin.

De oppositie blijft aandringen op Thaksins onmiddellijke vertrek. Oppositieleiders willen doorgaan met demonstreren tot hij opstapt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden