Recept

Thaise warme kipsalade met munt

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: Thaise warme kipsalade met munt (hoofdgerecht voor 4 personen).

Foto Studio V

Wervelende gember, citroengras, sjalot en ui, zacht bijtend zuur limoensap, vlammende chili's, groen smakende koriander en anijzige basilicum, troostend zoete kokosmelk en hijgende vissaus; de Thaise keuken is een duizelingwekkende rit in de culinaire achtbaan. Heb ik inmiddels alle Thaise restaurants van Amsterdam bezocht? Vast niet. Maar heel veel wel. En na jaren van verheugend en verheffend onderzoek heb ik mijn vaste stek gevonden: Songkran op de Marnixstraat.

Onno Kleyn Foto Studio V

Daar kloppen de smaken, steekt men geen bochten af, heeft alles een louterende diepte van verse specerijen en kruiden. Wat kan ik er aanraden? Nou, alles, en zo hoort het ook natuurlijk. Ik heb echter een bijzonder plaatsje in mijn lekkerbekkende hart voor de laap kai, die warme salade van gehakt kippenvlees met munt en rode ui en vuurwerkspuwende dressing van limoen en chili.

In mijn huis in Frankrijk probeer ik hem nog weleens zelf te maken, met gehakte pinda's in plaats van de geroosterde gemalen kleefrijst die bij Songkran het gerecht zijn fantastische crunch geeft. In het Grote Streven Naar Minder Vlees dat ook mijn 2018 lijkt te gaan definiëren, verzon ik laatst om de 'kipstuckjes' van de Vegetarische Slager te gebruiken. Tja. Het werkte... wel... njam njam... maar... njam... na enkele happen werd de textuur van het 'vlees' me te week en ging het me tegenstaan. Sorry. Misschien dat stugger vegamateriaal wel werkt? Dat ga ik nog proberen. Hier een versie met heuse kip.

Foto Onno Kleyn

Ingrediënten

40 g gepelde pinda's (geroosterde zijn lekker)

2 rode uitjes

flinke handvol verse munt

flinke handvol vers korianderblad

350 g kipgehakt

1 teen knoflook, ragfijn gehakt

2 theel, suiker

sap van 1 of 2 limoenen

4 eetl. Thaise vissaus

chilivlokken naar smaak

Maal de pinda's grof met het hakmolentje van de staafmixer. Snijd de uien aan dunne flinters, halve plakjes, zoiets. Was de kruiden en schud ze droog, gebruik de blaadjes; die van de munt kun je grof snijden.

Doe de kip met de knoflook, de suiker en 1 theelepel zout in een wok en voeg 3 eetlepels water toe. Verhit al omscheppend tot alle kip wit is; ga niet langer door. Breng flink op smaak met limoensap, vissaus, chili en ui. Proef of alles klopt. Meng er pas dan de kruiden en pinda's door. Eet met rijst.

Noot: in plaats van de pinda's kun je kleefrijst roosteren en vermalen, maar daarvoor moet je naar de toko.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Pay-Uun Hiu, Tallina van den Hoed, Marcus Huibers, Onno Kleyn, Loethe Olthuis, Marie Louise Schipper en Sake Slootweg doen beurtelings suggesties voor de dagelijkse dis. Foto Studio V
Meer over