nieuwscoffeeshopbaas

Thaise rechter handhaaft straf Van Laarhoven, uitlevering aan Nederland stapje dichterbij

Coffeeshopbaas Johan van Laarhoven is in Thailand definitief veroordeeld tot 20 jaar celstraf vanwege het witwassen van drugsgeld. Het cassatieverzoek tegen zijn veroordeling werd afgewezen. Door dit vonnis kan Van Laarhoven een verzoek indienen om zijn straf in Nederland uit te zitten, zegt zijn advocaat Gerard Spong.

Minister Grapperhaus (Justitie) in gesprek met  zijn Thaise collega. Volgens Grapperhaus wordt er op ambtelijk niveau verder gepraat over een mogelijke terugkeer van Van Laarhoven naar Nederland. Beeld null
Minister Grapperhaus (Justitie) in gesprek met zijn Thaise collega. Volgens Grapperhaus wordt er op ambtelijk niveau verder gepraat over een mogelijke terugkeer van Van Laarhoven naar Nederland.

Van Laarhoven en zijn Thaise vrouw zitten al vijf jaar vast in Thailand. Ze werden opgepakt nadat de Nederlandse justitie er in Thailand op had aangedrongen een onderzoek naar het stel te beginnen vanwege het witwassen van drugsgeld. Van Laarhoven verdiende in Nederland miljoenen met vier coffeeshops, geld dat hij volgens justitie onder meer in Thailand heeft witgewassen met de aankoop van onroerend goed.

Van Laarhoven werd in eerste instantie veroordeeld tot een celstraf van 103 jaar, waarvan hij er 20 moest uitzitten. In de definitieve veroordeling is dat nu 75 jaar geworden, waarvan hij er nog steeds 20 moet uitzitten. Toch noemt zijn advocaat Spong het vonnis positief. ‘We zitten al twee jaar met smart te wachten op een definitieve uitspraak, zodat hij een beroep kan doen op de wet om zijn straf hier uit te zitten.’

Juridisch koorddansen

Pas als een vonnis definitief is kan een gedetineerde beroep doen op de Wet overdracht tenuitvoerlegging strafvonnissen (WOTS). ‘Aan die voorwaarde is nu voldaan. In principe is het nu een kwestie van een paar formulieren met stempels. Het is afwachten hoe snel de molens draaien. Dat kan weken zijn, maar ook maanden.’ Mocht Van Laarhoven naar Nederland komen, dan wordt zijn Thaise straf omgezet naar Nederlandse maatstaven en moet hij dat restant hier uitzitten. Dat omzetten is volgens Spong nog wel ‘juridisch koorddansen’, waarbij de Thaise autoriteiten door de omzetting niet voor het hoofd gestoten moeten worden.

Spong denkt wel dat het helpt dat minister Grapperhaus (Justitie) vorige week in Bangkok op bezoek was bij zijn Thaise collega om aan te geven dat Nederland fouten heeft gemaakt in de zaak van Van Laarhoven en een oplossing te bepleiten. Begin dit jaar stelde de Nationale Ombudsman vast dat Van Laarhoven en zijn vrouw door toedoen van de Nederlandse autoriteiten, politie en justitie in de Thaise cel zijn beland.

Terugkeer

Van Laarhoven had vier coffeeshops in Tilburg en Den Bosch en verhuisde in 2011 met het geld dat hij had verdiend naar Thailand. Dat jaar begon de Nederlandse justitie ook een onderzoek naar hem, omdat het vermoeden bestond dat in de shops van Van Laarhoven veel meer drugs waren opgeslagen dan toegestaan. Ook zou hij zwart geld in Thailand hebben witgewassen door onroerend goed te kopen.

Omdat het rechtshulpverzoek aan Thailand niet echt opschoot, opperde justitie per brief aan de Thaise collega’s een eigen onderzoek te beginnen tegen Van Laarhoven. Het resultaat was dat hij werd opgepakt als leider van een internationale bende van drugssmokkelaars en werd veroordeeld tot 20 jaar cel. Zijn vrouw werd veroordeeld als medeplichtige. Dat kwam onder meer doordat de Nederlandse justitie in de brief aan de Thaise collega’s had gelogen over de rol van Van Laarhovens vrouw. Zij werd ook bestempeld als verdachte, terwijl tegen haar helemaal geen onderzoek liep in Nederland.

Na zijn bezoek aan Thailand liet minister Grapperhaus weten dat de Thaise regering ‘open staat voor een oplossing in de zaak’ en dat er op ambtelijk niveau verder wordt gepraat over een mogelijke terugkeer van Van Laarhoven naar Nederland. ‘De Thaise premier heeft aangegeven begrip te hebben voor het verzoek van Nederland’, aldus Grapperhaus na het drie kwartier durende gesprek.

HOE VAN LAARHOVEN IN EEN THAISE GEVANGENIS BELANDDE

Voormalig coffeeshopbaas Johan van Laarhoven zit sinds 2014 in een Thaise cel wegens witwassen van drugsgelden. Hij kreeg liefst 103 jaar cel. Minister Grapperhaus van Justitie vloog eerder deze maand naar Bangkok om zijn zaak te bepleiten. Wat ging hier allemaal mis en welke rol speelde het Nederlandse OM?

ZONDER GELD BEN JE NIETS IN EEN THAISE GEVANGENIS

Hij had nooit gedacht dat zijn pensioen er zo zou uitzien: een cel in Bangkok. Hij was naar ‘het land van de glimlach’ gekomen om te genieten van de miljoenen die hij in dertig jaar met zijn Nederlandse coffeeshops had verdiend. Van Laarhoven zou het rustig aan doen met Tukta, zijn 35-jarige Thaise vrouw, haar 12-jarige zoon Tana en hun 6-jarige dochtertje Priscilla. Zo had hij het bedacht. Het liep anders. In 2016 zocht verslaggever Tom Kreling Van Laarhoven op. 

OPINIESTUK: ACHTERDEUR REGULEREN

In 2015 schreef Van Laarhoven nog een opiniestuk in de Volkskrant, waarin hij opriep de bevoorrading van coffeeshops beter te regelen: ‘De achterdeur reguleren maakt in één klap een einde aan alle schimmigheid die nog onterecht rond coffeeshops hangt’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden