Thaise premier moet voor anticorruptiecommissie verschijnen

Premier Yingluck Shinawatra van Thailand moet vandaag voor de Thaise anticorruptiecommissie verschijnen. Ze wordt beschuldigd van nalatigheid, omdat ze fouten zou hebben gemaakt met de subsidies voor rijstboeren in het land. Als ze schuldig wordt bevonden kan Yingluck worden gedwongen af te treden.

Premier Yingluck Shinawatra van Thailand.Beeld afp

Met de rijstsubsidies garandeert de regering prijzen voor de oogst van de rijstboeren die boven de marktwaarde liggen. De boeren zijn er logischerwijs blij mee, maar de premies zijn een bron van woede voor de betogers die al maanden Yinglucks aftreden eisen. Volgens hen werken de subsidies corruptie in de hand en trekken ze een te zware wissel op de staatskas.

Shinawatra heeft haar positie als regeringsleider mede te danken aan een systeem van subsidies waarvan rijstboeren profiteren, waar zij stemmen voor terugkrijgt. Er is nu echter te weinig geld om alle rijstboeren te betalen. De rijstboeren doen voor het eerst massaal mee aan de protesten tegen de regering van Shinawatra.

De partij van Yingluck heeft laten weten de aanklachten van corruptie te zullen bestuderen en er binnen de vastgestelde vijftien dagen op te reageren.

Rijstboeren in optocht naar Bangkok om te protesteren.Beeld epa

Herverkiezingen
De oppositie in Thailand is sinds november aan het protesteren in het land en wil dat er een niet-gekozen 'raad van wijzen' wordt aangesteld om corruptie aan te pakken. Yingluck zelf stelde herverkiezingen voor, maar de demonstranten vrezen dat Yingluck dan alsnog wordt herkozen, door connecties met rijke inwoners van Thailand en het kopen van stemmen.

Yingluck is aan de macht gekomen nadat zij door haar broer naar voren was geschoven als nieuwe politieke leider. Broer Thaksin Shiwanatra vluchtte zelf in 2006 naar Dubai om aan een gevangenisstraf te ontsnappen. Thaksin hing een straf wegens corruptie boven het hoofd.

Militaire coup
Zo lang er geen oplossing is zullen de demonstraties voort blijven duren in de hoofdstad Bangkok. In het verleden zijn protesten in Bangkok weken en zelfs maanden doorgegaan. 'De demonstranten hebben gezegd niet te stoppen voordat ze gewonnen hebben', zegt correspondent Michel Maas. 'Afspraken met Shinawatra maken willen ze niet, nieuwe verkiezingen zien zij niet zitten. De huidige regering moet weg en de enige manier om dit voor elkaar te krijgen is een militaire coup. Maar het leger wil niet.'

Dit heeft volgens Maas te maken met de militaire coup van 2006 die uiteindelijk niets heeft uitgehaald. Een jaar na de coup stond de familie Shinawatra weer aan het roer, nu met Yingluck, de zus van Thaksin. De oppositie hoopt nu dat Yingluck, net als haar broer, schuldig wordt bevonden van corruptie waardoor zij gedwongen moet aftreden.

Oud-premier Thaksin Shinawatra.Beeld ap

Protestkampen
De protestkampen in Bangkok zijn de laatste week aangevallen waarbij doden en gewonden vielen. Eergisteren vond de aanval op een protestkamp bij het Lumpini Park, in het centrum van Bangkok plaats. Vanuit een auto en vanaf een motorfiets werd het vuur geopend op de bewakers van het kampement. Ook bij een protestkamp in het winkelgebied Ratchaprasong werd geschoten. Een persoon raakte gewond aan een been.

Afgelopen weekend werd ook al een protestkamp aangevallen. Daarbij kwamen vier mensen om het leven, onder wie drie kinderen.

Bekijk hier de tijdlijn van de aanloop naar de grootschalige demonstraties in Bangkok.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden