Thaise mosselen met koriander

Volkskeuken

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Thaise mosselen met koriander (Hoofdgerecht voor 2 tot 3 personen)

Een loei van een fout, in mijn Volkskeukentje van vorige week. In plaats van een bescheiden 300 gram kalfsgehakt, stond er 1.300 gram, bovenop de runderborst die ook al meer dan een kilo woog. Ik zag het en wist meteen: daar komen een boel boze brieven van, voornamelijk over die hoeveelheid vlees natuurlijk.

Mijn iPhone trilde alarmerend, daar had je het gedonder al: mijn vriend Bram, die boven zijn gekookte eitje had uitgerekend dat het op 428 gram vlees per persoon uitkwam. Een persoonlijk record, appte hij enthousiast. Ik nam een slok van mijn koffie, en zette me schrap voor de storm die zou opsteken.

Maar die kwam helemaal niet. Normaal bent u er als de kippen bij als een van ons weer iets doms heeft gedaan, maar nu bleef het opvallend stil. Daar zijn meerdere verklaringen voor te verzinnen. U sloeg vorige week donderdag deze rubriek gewoon over, bijvoorbeeld. Of u zag de fout onmiddellijk, had uw telefoon al in de aanslag om een giftige mail te sturen, toen er iets onverwachts gebeurde, waardoor u het hele voornemen al weer snel vergat.

Het meest aannemelijke is echter dat u niet echt warm loopt voor enigszins bewerkelijke recepten. Ik heb daar al langer mijn vermoedens over. Dat u 'gevulde runderborst' leest en 'maak eerst de vulling' en daarna iets met naald en draad en ook nog eens lang in de oven en dat u denkt: 'het zal allemaal wel'. In zulke gevallen werpt u hooguit een blik op de receptenlijst, vooral om vast te stellen dat die irritant lang is - en zelfs dat waarschijnlijk niet eens.

Vandaag daarom een zeer lekker, maar bloedsimpel recept. Klaar in een handomdraai en ook nog eens ideaal voor shared dining. Dat is met z'n allen eten van hetzelfde bord en hartstikke hip.

Ingrediënten

2 kg mosselen (bv. van Prins & Dingemanse)
400 ml kokosmelk 2 (zeer)
royale eetl. ­rode Thaise currypasta (van de toko)
verse koriander, grof ­gesneden

Bereiden

Spoel de mosselen onder de kraan. Laat ze daarna uitlekken in een vergiet en gooi kapotte exemplaren weg. Doe de kokosmelk en de currypasta in de mosselpan en verwarm terwijl u met de garde roert. Is de boel goed heet, dan kunnen de mosselen erbij. Deksel erop, het vuur hoog, af en toe de pan husselen en koken totdat alle mosselen openstaan (en beslist niet langer). Over een of meerdere borden verdelen (met een deel van het kookvocht) en royaal garneren met koriander. Lekker met brood, ook om te soppen.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.