Thaise kroonprins: minder koninklijk dan hij er uitziet

In zijn witte gala-uniform met sabel ziet kroonprins Maha Vajiralongkorn er behoorlijk koninklijk uit. Hij zit de boeddhistische rituelen voor alsof hij niet anders gewend is. Misschien wordt hij toch nog een betere koning dan de kroonprins die hij is geweest.

Een ongedateerde foto, vrijgegeven door het Thaise koningshuis, met daarop Maha Vajiralongkorn, de aanstaande koning van Thailand.Beeld EPA/ ROYAL HOUSEHOLD BUREAU/HANDOUT

Het is een gedachte die Thai niet hardop kunnen uitspreken. Eigenlijk is er weinig in het leven van de kroonprins waarover in Thailand openlijk gesproken kan worden, omdat je daar nu eenmaal niks negatiefs over het koninklijk huis mag vertellen.

In besloten kring wordt des te meer over hem gegniffeld. Over de rare blote hemdjes die hij draagt als hij niet in Thailand is, de afgezakte jeans, de neptatoeages, zijn mislukte huwelijken en natuurlijk ook zijn overleden poedel Foo Foo, verhalen die via de roddelpers in het buitenland hun weg naar Thaise huiskamers vonden.

Maha Vajiralongkorn is nu 64. Net als zijn vader heeft hij zijn opvoeding in het buitenland gehad. Hij doorliep scholen in het Verenigd Koninkrijk, en volgde vervolgens een militaire opleiding aan de koninklijke militaire academie van Australië. Daarna doorliep hij trainingen met de Britse luchtmacht en die van de VS, verwierf hij diverse militaire rangen en ontpopte hij zich als een verwoed piloot.

Luchtmaarschalk Foo Foo

Hij staat echter meer bekend om zijn mislukte huwelijken, waarvan vooral het derde, met ex-prinses Srirasmi Suwadee, bekend is geworden dankzij een uitgelekte video van een verjaardagspartijtje. Op die video is te zien hoe Sirasmee half ontkleed op de grond ligt met naast zich Foo Foo, de lievelingspoedel van de kroonprins.

Dankzij Wikileaks weten wij dat dat huisdier de rang van 'luchtmaarschalk' in de Thaise luchtmacht had, en dat hij bij een galadiner aan tafel zat, gekleed in avondkostuum compleet met handschoenen. De Amerikaanse ambassadeur Ralph Boyce beschreef hoe de luchtmaarschalk op tafel sprong en zijn glas water begon leeg te slobberen.

Toen duidelijk werd dat koning Bhumibol Adulyadej niet erg lang meer te leven had werd een begin gemaakt met een grote schoonmaak in de omgeving van de kroonprins. Die schoonmaak hield onder meer in dat zijn complete schoonfamilie werd weggezuiverd. Srirasmi en haar familie werden ontdaan van hun koninklijke status en verdwenen uit de publiciteit.

Een ander vuiltje in de geschiedenis van de kroonprins was zijn relatie met Thaksin Shinawatra. Thaksin was een populist en zakenman die als premier zijn zakenimperium schaamteloos liet profiteren van zijn functie. Hij ging in ballingschap na een coup, en een veroordeling wegens corruptie. Thaksin geldt als de aartsvijand van het paleis en het establishment daar, maar de kroonprins zou op vriendschappelijke voet met hem staan.

Nu hij koning wordt zal hij heel zijn verleden en zijn voorkeuren moeten afleggen. De Thaise royalisten hopen van harte dat hij daartoe in staat zal zijn.

Lees ook: Ieder woord over de Thaise koning is er één te veel   

De uitzending van de BBC wordt plotseling onderbroken. Dat gebeurt precies op het moment dat de omroep live overschakelt naar Bangkok. De onderbreking heeft een gevaar bezworen: het gevaar dat een buitenlandse omroep opnieuw ongepast kritische geluiden laat horen over Zijne Majesteit de Koning. Want dat doen buitenlandse omroepen. Het ontbreekt ze aan respect en nederigheid. (+)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden