Thaise Kenaus

Dat Willem de Zwijger zieltogend, met kogels in zijn lijf de Nederlanden nog zegende met een patriottisch vaarwel, neemt men tegenwoordig wel met een korreltje zout....

Sjon Hauser

Op vakantieparadijs Phuket staat het standbeeld van twee dames die in 1785 een invasie zouden hebben verijdeld door alle vrouwen hun haar te laten knippen en mannenkleren te laten dragen. 'Aartsvijand' Birma meende zodoende dat het eiland over een enorme troepenmacht beschikte. Al even listig was het patriottisme van Thao Suranari die in Khorat met een standbeeld wordt vereerd. Zij mobiliseerde in 1827 vrouwen tegen een Laotiaans invasieleger. In een geveinsde orgie voerden ze de soldaten dronken en sneden hun de keel door.

Toen een historica stelde dat Thao Suranari nooit had bestaan, maar een latere, nationalistische creatie was, demonstreerde een woedende massa van twintigduizend tegen de aantijgingen. Poppen met de gelijkenis van de historica werden verbrand.

Thailands beroemdste heldin is koningin Suriyothai. In 1548 vocht zij op de rug van een olifant mee tegen de Birmezen. Toen haar geliefde gemaal koning Chakkraphat door een charge van de vijand in het nauw raakte, schoot zij te hulp. Ze redde de koning, maar stierf daarbij zelf in het harnas. In de oude hoofdstad Ayutthaya staat een pagode die aan haar is gewijd.

Veel van dit soort heldhaftigheid zijn verzinsels die niet in de oudste kronieken worden vermeld. Dat weerhield de Thaise filmindustrie niet zich de afgelopen (crisis)jaren te verzadigen aan de heldenthema's. Het verzet van het dorpje Bang Rachan tegen de Birmezen in 1766 werd een ongekend kassucces. In dit epos van rondspattend bloed wordt het patriottische van de dorpsvrouwen ook royaal belicht. Suriyothai, het grootste Thaise filmspektakel aller tijden, ging in augustus in aanwezigheid van koning Bhumibol en koningin Sirikit in première. Maandenlang prijkte de zich opofferende Suriyothai op de blikjes bier en zakken popcorn in de bioscopen. En momenteel verfilmt men de heldendaden van Thao Suranari - ondanks protesten uit Laos.

Van Thailands 'vrouwen van formaat' zijn de verdiensten van koningin Saowapha (19de eeuw) echter onomstreden en goed gedocumenteerd. Haar baanbrekend werk op het gebied van de emancipatie van de vrouw wordt alom geprezen. Een weinig bekend standbeeld ter nagedachtenis van haar staat in het hart van Bangkok. Het is het beeld van een enorm, vet varken. Zij was namelijk in een 'jaar van het varken' geboren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden