NieuwsThailand

Thaise demonstranten dagen nu openlijk de monarchie uit

Demonstranten in Thailand dagen nu openlijk de monarchie uit: zondag hebben zij een brief met een reeks eisen voor de koning overhandigd aan leden van de Koninklijke Garde. Daarnaast hebben ze een herdenkingsplaat op het plein voor het Grote Paleis ingemetseld, waarop staat geschreven dat het land van het volk is, en niet van de koning.

Sacha Kester
Demonstranten voor het Grote Paleis in Bangkok.  Beeld AP
Demonstranten voor het Grote Paleis in Bangkok.Beeld AP

Op hetzelfde plein zat eerder ook al zo’n herdenkingsplaat. Deze stamde uit 1932, toen er in Thailand een einde kwam aan de absolute monarchie, maar de bronzen plaquette is drie jaar geleden weggehaald door extreem-royalistische activisten.

Er wordt in Bangkok al maanden gedemonstreerd voor meer democratie en meer vrijheid, maar de protesten worden steeds brutaler. Eerst keerden mensen zich vooral tegen de premier en zijn regering, maar de laatste tijd spreken zij zich steeds nadrukkelijker uit tegen de koning – tot voor kort een groot taboe in Thailand.

‘Weg met het feudalisme’

‘De natie behoort niet toe aan één persoon, maar aan ons allen’, zei studentenleider Parit Chirawak tegen de menige, die daarop schreeuwde: ‘Weg met het feudalisme, en lang leve het volk’. Opvallend is dat de politie niet ingreep, en de koninklijke wacht later de petitie van de demonstranten gewoon in ontvangst nam en beloofde door de sturen aan de koning. In het verleden is er hard opgetreden tegen betogers, maar nu kunnen ze veelal hun gang gaan, ook al wil premier Chan-ocha niet weten van welke aanpassingen dan ook.

Duizenden demonstranten zwaaien met de zaklamp op hun mobiele telefoons tijdens protesten tegen de regering en het koningshuis.  Beeld AP
Duizenden demonstranten zwaaien met de zaklamp op hun mobiele telefoons tijdens protesten tegen de regering en het koningshuis.Beeld AP

Een dag eerder, afgelopen zaterdag, waren er ook zo’n 20.000 mensen op de been om te demonstreren. Het was de grootste manifestatie sinds 2014, toen protesten tegen de regering maandenlang aanhielden. Toen kwam daar een einde aan doordat generaal Prayuth Chan-ocha een staatsgreep pleegde. Sindsdien regeert hij met harde hand. Prayuth herschreef de grondwet waardoor militairen tot in lengte van jaren ‘toezicht’ kunnen houden op de democratie, en hield vorig jaar voor het eerst verkiezingen, die ook door hem zijn gewonnen.

De demonstranten eisen democratische hervormingen: ze willen dat de grondwet wordt herzien, en dat er minder hard wordt ingegrepen bij kritiek op de overheid. Bovendien willen zij nieuwe verkiezingen, omdat ze niet geloven dat deze eerlijk zijn verlopen.

Er is een sticker over het portret van de Thaise koning Rama X geplakt - een vorm van majesteitsschennis waar nog steeds tot vijftien jaar gevangenisstraf voor staat.  Beeld REUTERS
Er is een sticker over het portret van de Thaise koning Rama X geplakt - een vorm van majesteitsschennis waar nog steeds tot vijftien jaar gevangenisstraf voor staat.Beeld REUTERS

Daarnaast is er dus de kritiek op de monarchie. De vorige koning, de oude Bhumibol, zat zeventig jaar lang op de troon en werd vereerd als een heilige. Zijn zoon heeft het volk echter niet voor zich weten te winnen: hij zit bijna altijd met een schare vrouwen op zijn landgoed in Duitsland, maar heeft wel allerlei wetten laten aanpassen die zijn macht in Thailand vergroten.

Majesteitschennis

De demonstranten willen dat onder andere dat de wet op majesteitschennis wordt aangepast: op dit moment kan iedereen die iets lelijks zegt over het koningshuis nog tot vijftien jaar cel krijgen. Daarnaast eisen de demonstranten dat de koning zich gaat gedragen als een constitutioneel staatshoofd, zonder bemoeienis met regering of leger. Ze willen bovendien dat hij in Thailand gaat wonen.

Het Koninklijk Paleis heeft nog een commentaar gegeven op de gebeurtenissen.

LEES VERDER:

De koning die doet waar hij zin in heeft
In de tijd dat Rama X op de troon zit, heeft hij zijn reputatie van zonderling en rokkenjager alleen ­maar versterkt, schrijft oud-correspondent Michel Maas in dit profiel.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden