Thaise betogers belegeren paleis regering Bangkok

Duizenden demonstranten belegeren sinds dinsdag het regeringspaleis in Bangkok. Zij eisen het vertrek van premier Samak Sundaravej. Een ultimatum van de politie is verstreken zonder dat de demonstranten aanstalten maakten te vertrekken....

Van onze correspondent Michel Maas

Demonstranten van de ‘Volks Alliantie voor Democratie’ bestormden dinsdag in alle vroegte een studio van de regeringstelevisie, die even uit de lucht ging. Duizenden anderen rukten op naar het regeringskwartier, waar ze drie ministeries belaagden en uiteindelijk het terrein van het regeringspaleis binnendrongen, waar het kabinet zetelt.

Samak en zijn ministers weken uit naar een militaire basis in de buurt. Leiders van de alliantie zeiden dat met de actie van dinsdag het slotoffensief is begonnen tegen Samak. Ze zeiden pas weg te gaan als de premier is afgetreden.

De demonstranten eisen Samaks aftreden omdat zijn regering in hun ogen een voortzetting is van het bewind van de uitgeweken ex-premier Thaksin Shinawatra. Thaksin is in 2006, mede door toedoen van dezelfde demonstranten, afgezet. Toen massale straatprotesten tegen Thaksin dreigden uit te lopen op een bloedige confrontatie, pleegden militairen een geweldloze coup. Na een jaar trokken de militairen zich terug en brachten verkiezingen Samak aan de macht. Samak voerde campagne met één thema: Thaksin moet terug.

Aanhangers van de alliantie demonstreren al sinds mei tegen de premier. De demonstraties hebben nooit de omvang gekregen van die van 2006, toen honderdduizenden Thai de straat op gingen, maar zij ontregelen het regime wel. De actie van dinsdag bewijst hoe goed georganiseerd de beweging is, en Samak is duidelijk niet op zijn gemak. Hij heeft zijn minister van Binnenlandse Zaken opgedragen de situatie op te lossen.

De minister heeft de politie ingeschakeld, die de demonstranten opriep de blokkade van de regeringsgebouwen op te heffen. ’s Avonds bevonden zich echter nog steeds duizenden demonstranten voor het regeringspaleis. Zij kondigden aan de hele nacht te blijven en ook woensdag hun actie te zullen voortzetten.

Samak weigert te zwichten. Hij won de verkiezingen en regeert met een duidelijke meerderheid in het parlement. Maar zijn tegenstanders gunnen hem geen rust.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden