Thailand veegt kredietwezen hardhandig schoon

In een duidelijk signaal dat het haar menens is met sanering van het kredietwezen, heeft de nieuwe Thaise regering gisteren 56 van de 58 financieringsmaatschappijen in het land gesloten....

TOINE BERBERS

Van onze correspondent

Toine Berbers

HONGKONG

Het IMF, dat Thailand tot vandaag de tijd gaf, had gehoopt dat de regering van premier Chuan Leekpai rigoureus de bezem door deze rotte sector zou halen. De gelukkigen, Kiatnakin en Bangkok Investment, hebben twee maanden gekregen om hun boeken op orde te brengen. Bij hen klonk de plop van de ontkurkte champagnefles. Maar bij de tientallen andere instellingen waren hartverscheurende taferelen te zien. Werknemers barstten in tranen uit toen minister Tarrin Nimmanahaeminda op tv het slechte nieuws meedeelde.

Naar verwachting zevenduizend goedbetaalde employeë komen op straat te staan . Sinds het begin van de crisis gingen hen al vijftienduizend collega's voor. De zevenduizend voegen zich bij de 1,3 miljoen geregistreerde werklozen, een getal dat volgens het ministerie van Arbeid volgend jaar kan oplopen tot drie miljoen. Maar de bonden treurden niet om de ontslagen van deze niet-georganiseerde werknemers. 'Zij zijn verantwoordelijk voor de verschrikkelijke verspillingen van gemeenschapsgeld', zei een vakbondsleider.

De financieringsmaatschappijen, die enkele maanden geleden voorlopig hun deuren moesten sluiten, symboliseren alles wat er niet deugt aan de Thaise economie. Het Agentschap voor Financiële Herstructurering, speciaal belast met de sanering, schat dat ze voor 600 miljard bath (15 miljard gulden) aan oninbare leningen hebben uitstaan.

Ze verschaften roekeloos kredieten aan politieke vrienden en zakelijke partners zonder op haalbaarheid en onderbouwing te letten. Tot overmaat van ramp heeft de centrale bank hen 430 miljard bath geleend, zonder voldoende op hun solvabiliteit te letten.

Omdat tientallen rijke families bij sluiting de boot ingaan, was er aanzienlijke druk de bedrijven een nieuwe kans te gunnen. Maar de drie weken oude regering wilde niet alleen een goede beurt maken bij het IMF, ze tracht tevens het vertrouwen in de Bank van Thailand te herstellen.

Dat kan vermoedelijk niet zonder schifting van de employés die verantwoordelijk waren voor het belabberde toezicht en die het verrottingsproces zo lang hebben laten voortduren, dat Thailand van alle tijgereconomieën het zwaarst getroffen is door de financiële crisis die Zuidoost-Azië teistert.

Minister Tarrin voorspelde gisteren dat deze maatregel nog maar het begin is van een lange weg naar financiële gezondmaking. Het lijkt erop dat het IMF hem zal belonen voor zijn durf met overmaking van de tweede tranche van het noodkrediet van 17,2 miljard dollar.

De aandelenmarkt schoot scherp omhoog en de bath werd iets sterker tegenover de dollar. Maar achter de schermen zal de druk toenemen om concessies te doen bij het uitvoeren van de sanering.

Tarrin sloot niet uit dat enkele maatschappijen volgend jaar mogen opgaan in grote handelsbanken. Dat daarbij enorme belangen spelen bleek vorige week, toen Bangkok getuige was van een onverkwikkelijke ruzie tussen twee Europese banken die Finance One willen inlijven. Deze financieringsmaatschappij, verreweg de grootste in Thailand, mag zich verheugen in de belangstelling van Crédit Suisse en Westdeutsche Landesbank.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden