Thailand plots behept met 'nep-Turken'

Thailand had ze liever niet gevonden: een groep vermoedelijk Oeigoerse illegalen. Dat belooft hommeles met China.

VAN ONZE CORRESPONDENT MICHEL MAAS

JAKARTA - Illegale Rohingya uit Birma treft de Thaise politie om de haverklap aan, maar tweehonderd 'Turken' hadden agenten nog nooit gezien. Ze waren de onverwachte vangst van een inval op een grote plantage in het zuiden van Thailand. De regering zit er danig mee in haar maag, want de 'Turken' blijken geen Turken te zijn, maar vermoedelijk Oeigoeren uit China.

De ontdekking vestigt de aandacht op de mensensmokkel die in het zuiden van Thailand op grote schaal wordt bedreven. Vooral arme Rohingya uit het buurland Birma worden daar tegen betaling de grens naar Maleisië over gezet. Maleisische mensenhandelaren persen ze dan verder uit.

De tweehonderd mannen, vrouwen en kinderen zaten verstopt in een kampje, diep in een grote plantage. Ze waren kennelijk op doorreis, want ze hadden hun hele hebben en houden bij de hand toen de politie binnenviel. De politie denkt dat ze op transport naar hun volgende bestemming wachtten. Niemand weet waar ze vandaan kwamen, niemand weet waar ze heen willen. Identiteitsbewijzen hebben ze niet.

Omdat de mensen kenbaar maakten dat zij 'Turken' waren, werd via de Turkse ambassade een tolk aangevoerd. Die verstond geen woord van wat de mensen zeiden. Het klonk verwant, maar hun taal leek net zoveel op Turks, als Noors lijkt op Nederlands. De tolk concludeerde dat ze met Oeigoeren te maken konden hebben, uit China. Tot het tegendeel is bewezen, is dat wat zij zijn. Ze weigeren te praten met de vertegenwoordiger van de Chinese ambassade in Bangkok. Oeigoeren zijn een moslim-minderheid in de Chinese grensprovincie Xinjiang. Zij worden vervolgd en vechten sinds kort op kleine schaal terug. Een groep Oeigoeren pleegde op 1 maart een aanslag op het treinstation van Kunming. Zij stortten zich met messen op de reizigers: 29 mensen werden doodgestoken, 140 anderen raakten gewond. Oeigoeren liggen daardoor politiek uiterst gevoelig, en dat is de belangrijkste reden waarom Thailand ze liever niet had gevonden. Een groep illegale Oeigoeren zadelt de regering van premier Yingluck Shinawatra namelijk op met een levensgroot diplomatiek probleem. Een ruzie met China hangt in de lucht, en dat is iets wat Yingluck er nu even niet bij kan hebben. Zij is thuis al verwikkeld in een bitter gevecht voor politiek zelfbehoud, en dat eist al haar aandacht op.

Het probleem is onoplosbaar: als Thailand Oeigoeren asiel verleent roept het de woede van de oppermachtige Chinese buurman over zich af. Stuurt het land ze terug naar China, dan valt de rest van de wereld over Thailand heen: mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch heeft Yingluck al gewaarschuwd geen vluchtelingen aan China uit te leveren, omdat ze daar weinig goeds kunnen verwachten. 'Als Thailand ze uitlevert aan China heeft het bloed aan zijn handen', aldus de organisatie. Ook de Verenigde Staten hebben Thailand opgeroepen geen vluchtelingen naar China uit te wijzen.

Thailand zit nu dus danig met die 200 vreemde moslims in zijn maag. De politie gaat ervan uit dat de vluchtelingen van Thailand naar Maleisië wilden. Het zou een oplossing kunnen zijn, als de Maleisiërs ze over wil nemen. Maar Maleisië voelt daar op dit moment al helemaal niets voor. Het heeft al ruzie met China over zijn aanpak van de verdwijning van vlucht MH370. Daar wil het niet ook nog eens een ruzie over die vluchtelingen bij hebben. Die Oeigoeren hebben bovendien nog een bijkomend probleem: Oeigoeren stonden op de lijst van potentiële kapers van MH370. Wie weet haalt Maleisië met die 200 vluchtelingen een aanleiding voor een nieuwe kaping in huis. Dat is wel het laatste wat het wil.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden